ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ανεμβολίαστοι 60 και άνω: Πως θα επιβληθεί το πρόστιμο – Ποιοι εξαιρούνται σύμφωνα με το ΦΕΚ


Σε διευκρινίσεις για τη διαδικασία του προστίμου που επιβάλλεται κάθε μήνα σε ανεμβολίαστους άνω των 60, προχώρησε μέσα από το σχετικό ΦΕΚ η κυβέρνηση έπειτα από την ΚΥΑ των Υπουργών Υγείας Οικονομικών Επικράτειας, Ψηφιακής διακυβέρνησης και του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Η άντληση των στοιχείων θα γίνει ψηφιακά μέ διασταυρώσεις από τις βάσεις δεδομένων όπως της ΗΔΙΚΑ και του Εθνικού Μητρώου Εμβολιασμών, ώστε να ταυτοποιηθούν με τους ΑΜΚΑ και ΑΦΜ των υπόχρεων.

Η βεβαίωση των προστίμων γίνεται από την ΑΑΔΕ και το «μπιλιετάκι» αυτομάτως θα εμφανιζεται στο Taxisnet των υπόχρεων.

Το πρόστιμο καταβάλλεται εφάπαξ, έως τις 15 του μήνα που ακολουθεί την έκδοση της πράξης με τη χρήση κωδικού πληρωμής με ονομασία «ταυτότητα οφειλής». Αν δεν καταβληθεί, ο οφειλέτης υποχρεούται να το καταβάλει με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.

Επόμενη προγραμματισμένη διασταύρωση είναι αύριο, Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διαπιστωθεί πόσοι από τους +60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Τι αναφέρει το ΦΕΚ:

Στα υπόχρεα φυσικά πρόσωπα δεν περιλαμβάνονται:

  • όσες κατηγορίες εργαζομένων υποχρεούνται σε εμβολιασμό σύμφωνα με το άρθρο 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130) και το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 4865/2021. Τα σχετικά δεδομένα αντλούνται από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου του Υπουργείου Εσωτερικών, σχετικά με τους εργαζόμενους που υποχρεούνται σε εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021
  • οι πολίτες ηλικίας από 96 ετών και άνω
  • τα φυσικά πρόσωπα που δεν διαθέτουν ΑΦΜ
  • τα φυσικά πρόσωπα που εργάζονται ως υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών ή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατ’ εντολήν στο εξωτερικό, που διαβιβάζονται στη ΓΓΠΣΔΔ από τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίας
  • όσοι έχουν αποβιώσει σε συγκεκριμένη ημερομηνία ελέγχου

Περαιτέρω αντλούνται από την ΑΑΔΕ τα αναγκαία δεδομένα από το Μητρώο φορολογουμένων της και τις φορολογικές δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε1), μέσω Διαλειτουργικότητας, που έχει δοθεί για τον σκοπό αυτό από την ΑΑΔΕ στη ΓΓΠΣΔΔ, προκειμένου να μην συμπεριλαμβάνονται:

  • όσοι δεν έχουν την φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα σε συγκεκριμένη ημερομηνία ελέγχου
  • όσοι έχουν τεθεί σε καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης σε συγκεκριμένη ημερομηνία ελέγχου
  • οι πολίτες που δεν θεωρούνται φορολογικά ενεργοί μέσω της υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ούτε της συμπερίληψης τους σε δήλωση τρίτων ως εξαρτώμενα μέλη κατά τα φορολογικά έτη 2018 έως 2020.

Ρεπορτάζ: Νία Αβδελλή

www.ertnews.grfrom ΕΛΛΑΔΑ – ertnews.gr https://ift.tt/bysuPBd
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ανεμβολίαστοι 60 και άνω: Πως θα επιβληθεί το πρόστιμο – Ποιοι εξαιρούνται σύμφωνα με το ΦΕΚ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">