ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Πανδημία: Επιμένουν οι σκληροί δείκτες με τον αριθμό των θανάτων να σοκάρουν – Έρχεται το εμβόλιο της Novavax


Βαριά ήταν η σκιά της πανδημίας τον Ιανουάριο με 2.710 θανάτους, ενώ και ο Φεβρουάριος ξεκίνησε με περισσότερα από 20.000 κρούσματα και τους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες στα ύψη, καθώς 103 άνθρωποι κατέληξαν από κορονοϊό, ενώ 563 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Οι επιστήμονες αποδίδουν την υψηλή θνησιμότητα, μεταξύ άλλων, και στην καθυστερημένη διάγνωση, καθώς οι ασθενείς αργούν να επισκεφθούν τον γιατρό τους. Την ίδια ώρα, η παραλλαγή Όμικρον και η υποπαραλλαγή της προβληματίζουν τους ειδικούς για την μεταδοτικότητά της αλλά και την ανοσιακή διαφυγή, όπως εξήγησε χθες η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Σχετικά με την Όμικρον 2, η κα Θεοδωρίδου τόνισε ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι ίσως η μετάλλαξη να είναι πιο μεταδοτική από την αρχική παραλλαγή αλλά δεν αυξάνει ούτε τις νοσηλείες, ούτε τους θανάτους. Επίσης, χαρακτήρισε «απογοητευτικό το ποσοστό της αποτελεσματικότητας της τρίτης δόσης, της τάξης του 50%, για τη μείωση των λοιμώξεων», καθώς όπως είπε δεν μπορεί να σταματήσει η μετάδοση και επομένως καθίσταται δύσκολο το «χτίσιμο» τείχους ανοσίας. Σχετικά με τη θνητότητα τόνισε ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης προλαμβάνει το θάνατο σε ποσοστό 95% μετά δύο εβδομάδες, ενώ με δύο δόσεις το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 59%.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, σημείωσε ότι οι επιστήμονες παραμένουν σκεπτικοί, καθώς οι επαναλαμβανόμενοι εμβολιασμοί σε σύντομα διαστήματα δεν αποτελούν βιώσιμη στρατηγική.

Εν τω μεταξύ, στο αμέσως επόμενο διάστημα η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει τις πρώτες δόσεις από το σύνολο των 474.000 δόσεων του εμβολίου της Novavax, που θα ενταχθούν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Το εμβόλιο της Novavax θα είναι διαθέσιμο αρχικά σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα ανά την Ελλάδα και σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου ίσως αλλάξει τη στάση όσων έχουν ακόμη επιφυλάξεις για τα εμβόλια και δεν εμπιστεύονται την τεχνολογία mRNA».

Η πρώτη παραλαβή, 168.000 δόσεων, αναμένεται στις 21 Φεβρουαρίου και σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας θα λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα από τις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους.

Όσον αφορά την εξέλιξη των εμβολιασμών ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε οτι το 69,8% του γενικού πληθυσμού και το 79,3% του ενήλικου πληθυσμού έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Με μία δόση έχει εμβολιαστεί το 73,8% του γενικού πληθυσμού και 83,7% του ενήλικου πληθυσμού.
Δικαιούχοι αναμνηστικής δόσης είναι 5.816.000 πολίτες, ποσοστό 80% επί των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περίπου 4.880.000 εκατ. εμβολιασμοί, ποσοστό 83,8% επί των δικαιούχων και 200.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 3,4%.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου θα πρέπει να εμβολιαστούν με την αναμνηστική δόση όσοι έχουν περάσει τους επτά μήνες από τη δεύτερη δόση ή τρεις μήνες από την πρώτη δόση με το μονοδοσικό εμβόλιο, έτσι ώστε το πιστοποιητικό εμβολιασμού να παραμένει ενεργό.

Εξάλλου, πέντε δωρεάν self test θα διατίθενται από τα φαρμακεία από σήμερα έως και τις 8 Φεβρουαρίου σε όλους τους μαθητές και τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ – ertnews.gr https://ift.tt/3h5f09TzM
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Πανδημία: Επιμένουν οι σκληροί δείκτες με τον αριθμό των θανάτων να σοκάρουν – Έρχεται το εμβόλιο της Novavax Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">