ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ν. Καπραβέλος, δ/ντής εντατικής: Ο ιός κάνει τους κύκλους του – Στο χέρι μας να αποτρέψουμε 5ο πανδημικό κύμα


Στα ανησυχητικά σημάδια, για ενδεχόμενο πέμπτο κύμα της πανδημίας, παρότι “σήμερα είμαστε σε μια ήρεμη φάση”, επικεντρώθηκε μιλώντας στην εκπομπή “ΕΡΤ Σαββατοκύριακο”, ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής ΕΣΥ, Β΄Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” Θεσσαλονίκης. “Πρώτα – πρώτα δεν ξέρουμε εάν είναι η Όμικρον, η Όμικρον 2 ή κάποια άλλη παραλλαγή που δίνει σημάδια για νέο πέμπτο κύμα στην Κίνα. Επιπλέον είναι η φθίνουσα πορεία της ανοσίας των εμβολίων, η χαλαρότητα ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας και τέλος το γεγονός ότι ο ιός κάνει τους κύκλους του και άλλοτε είναι σε ύφεση και άλλοτε σε έξαρση”.

“Εξαρτάται από εμάς το εάν θα αποτρέψουμε το πέμπτο κύμα. Δεν είναι ώρα για χαλάρωση” τόνισε ο κ. Καπραβέλος. “Υπάρχει πληθυσμός ευάλωτος και ανεμβολίαστος, που μπορεί να δώσει ένα πέμπτο κύμα, που μπορεί να φέρει πάλι τα νοσοκομεία μας πάλι σε δύσκολη θέση” υπογράμμισε.

“Είμαστε σε μια ήρεμη φάση σήμερα, μετά τα τέσσερα κύματα της πανδημίας που αντιμετωπίσαμε. Υπάρχουν όμως κάποια σημεία που μας ανησυχούν” επισήμανε .

Όπως τα εντόπισε : Οι εισαγωγές δεν έχουν πέσει σε μονοψήφιο αριθμό και εξακολουθεί να είναι μεγάλος ο αριθμός των θανάτων. Τα νέα κρούσματα επίσης είναι πάρα πολλά και το ιικό φορτίο έχει σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα”.

“Πλέον δεν δεχόμαστε μεγάλη πίεση . Έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των άλλων παθήσεων” είπε για την κατάσταση στο νοσοκομείο Παπανικολάου. “Έχουμε δώσει τις περισσότερες κλίνες του νοσοκομείου για τα άλλα νοσήματα και προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τις μεγάλες λίστες αναμονής των χειρουργείων μας”.

Ωστόσο όπως υπογράμμισε “Δεν έχουμε περάσει στην αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού ως ενδημικής νόσου, έτσι ώστε να λέμε πως έχουμε έναν ιό που είναι ακίνδυνος”.

Το πιο ανησυχητικό που βλέπουμε στα νοσοκομεία μας είναι ότι έχουν μηδενιστεί οι ουρές έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα. Σταμάτησε το ενδιαφέρον για νέους εμβολιασμούς” επισήμανε και τόνισε χαρακτηριστικά “Η χαλαρότητα που βλέπω να καλλιεργείται και η υπεραισιοδοξία είναι λάθος μήνυμα. Η πανδημία θα ξαναχτυπήσει την πόρτα μας”.

“Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι άνω των 60 και με υποκείμενα νοσήματα γι΄αυτό και τους προτρέπουμε να εμβολιαστούν” υπογράμμισε.

Περιγράφοντας την κατάσταση στην εντατική του νοσοκομείου Παπανικολάου, ανέφερε πως “είναι διασωληνωμένοι άνθρωποι ηλικίας άνω των 60, με βαριά υποκείμενα νοσήματα που έχουν κάνει μόνο τις δύο δόσεις του εμβολίου και δεν έχουν κάνει την τρίτη και η ζωή τους είναι σε κίνδυνο”.

“Η φθίνουσα προστασία του εμβολίου μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία του πέμπτου κύματος της πανδημίας” σημείωσε.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/Ral0AHC
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ν. Καπραβέλος, δ/ντής εντατικής: Ο ιός κάνει τους κύκλους του – Στο χέρι μας να αποτρέψουμε 5ο πανδημικό κύμα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">