ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τι είναι η κεταμίνη – Καθηγήτρια φαρμακολογίας του ΑΠΘ μιλάει για την ουσία που βρέθηκε στην Τζωρτζίνα (video)


Η Χρυσάνθη Σαρδέλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, το οποίο εντόπισε την κεταμίνη, την επικίνδυνη ουσία που βρέθηκε στις τοξικολογικές εξετάσεις της 9χρονης Τζωρτζίνας και προκάλεσε το θάνατό της, μίλησε στην ΕΡΤ για το ρόλο του εργαστηρίου στην εξιχνίαση της υπόθεσης που οδήγησε στη σύλληψη της 33χρονης μητέρας.

«Μας ζητήθηκε στα δείγματα του παιδιού να γίνει ποσοστικοποίηση και επιβεβαίωση των ευρημάτων που είχαν εντοπιστεί στην Αθήνα» δήλωσε στην εκπομπή «Από τις Έξι» η κ. Σαρδέλη. Όπως επισήμανε, οι ερευνητές του εργαστηρίου προχώρησαν και σε έναν ακόμη έλεγχο για ουσίες που δεν είχαν συμπεριληφθεί στον πρώτο έλεγχο.

«Συνήθως όταν διερευνάει κάποιος ένα τέτοιο περιστατικό με θάνατο ή ιατρική επιπλοκή ξεκινάει με το επιβεβαιώσει αν δόθηκαν τα φάρμακα, τα οποία το ιατρικό ιστορικό ενημερώνει ότι έχουν χρησιμοποιηθεί και το αν δόθηκαν στις κατάλληλες δοσολογίες ή αν προέκυψε κάτι άλλο που έχει να κάνει με τον συγκεκριμένο ασθενή ή θανόντα. Αναλόγως του ιστορικού μπορεί να γίνουν και επιπλέον αναλύσεις», διευκρίνισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια φαρμακολογίας.

Κλειδί για τις άλλες δύο υποθέσεις η φύλαξη των δειγμάτων

Mιλώντας για τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας από την Πάτρα, την Ίριδα και τη Μαλένα, που έχασαν τη ζωή τους με ανεξήγητο τρόπο και οι ανακριτικές αρχές διερευνούν το εάν ευθύνεται η μητέρα τους, η οποία συνελήφθη για την ανθρωποκτονία της 9χρονης Τζωρτζίνας, η κ. Σαρδέλη απάντησε για το τι μπορεί να διερευνηθεί μετά από τόσο καιρό. «Αν υπάρχουν δείγματα ούρων ή αίματος σε κάποιο νοσοκομείο, αυτά μπορούν να αναλυθούν και αργότερα. Σε πολλά νοσοκομεία κρατούνται δείγματα για αρκετό χρονικό διάστημα. Αυτό που υπάρχει στα άλλα παιδάκια είναι ιστολογικά δείγματα, τα οποία έχουν διατηρηθεί σε φορμόλη. Δεν γνωρίζω αν μπορεί να γίνει εκ των υστέρων στην Ελλάδα αυτή η διερεύνηση».

Ο ρόλος της κεταμίνης

Η ίδια μιλώντας για το 9χρονο κοριτσάκι που είχε υποστεί εγκεφαλική βλάβη μετά από υποξία (ανεπαρκής χορήγηση οξυγόνου στους ιστούς) είπε: «Στα περιστατικά αυτά έχουμε συνήθως κάποιες επιληπτικές κρίσεις. Η κεταμίνη έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία επιληπτικών κρίσεων που επιμένουν πάνω από 30 λεπτά. Αλλά η χορήγηση κεταμίνης με ιατρική συνταγή θα πρέπει να έχει καταγραφεί στο ιατρικό ιστορικό», είπε και πρόσθεσε ότι ή ίδια δεν γνωρίζει να έχει συνταγογραφηθεί η συγκεκριμένη ουσία.

Συμπλήρωσε ότι στην ιατρική βιβλιογραφία έχουν καταγραφεί επιληπτικές κρίσεις από την κατάχρηση κεταμίνης, όταν δεν χορηγείται από γιατρούς αλλά ως ψυχαγωγικό ναρκωτικό ή ως χάπι βιασμού.

Η ανίχνευση της κεταμίνης στο σώμα έχει πάρα πολύ μικρή παρουσία. «Είναι πολύ βραχείας δράσης. Είναι εξαιρετικό φάρμακο αλλά χρησιμοποιείται πολύ σπάνια γιατί είναι δύσκολη η δοσολογία του», τόνισε η κ. Σαρδέλη.

Αναφερόμενη στο αν έγιναν λάθη στις αρχικές εξετάσεις των παιδιών και αν θα μπορούσε να αποφευχθεί η τραγωδία με το χαμό τριών μικρών κοριτσιών, με τη μητέρα να κατηγορείται για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας, η κ. Σαρδέλη υποστήριξε ότι «οι περισσότεροι κάνουμε το καλύτερο δυνατό σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχουμε την κάθε στιγμή. Δε νομίζω ότι θα πρέπει να απολογηθεί κανείς. Είναι πολύ δύσκολο αυτές οι περιπτώσεις να στοιχειοθετούνται». Και όπως τόνισε «οι άνθρωποι με κακοποιητική συμπεριφορά απευθύνονται σε διαφορετικές δομές υγείες κάθε φορά για να αποφύγουν κάποια σύλληψη. Και έτσι καταλήγουμε να παρεμβαίνουμε πάρα πολύ αργά».

 

Δείτε επίσης:

www.ertnews.grfrom ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/ot43SZR
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τι είναι η κεταμίνη – Καθηγήτρια φαρμακολογίας του ΑΠΘ μιλάει για την ουσία που βρέθηκε στην Τζωρτζίνα (video) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">