ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: «Τριλογία Επετειακών Εκδηλώσεων Ειρήνης & Ρομανί Μνήμης Απριλίου 2022»


Σειρά εκδηλώσεων ανακοίνωσε η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ για το μήνα Απρίλιο που ήδη διανύουμε.

Όπως αναφέρει η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: «Η 8η Απριλίου αποτελεί ημέρα γιορτής για τον λαό των Ρομά σε όλο τον κόσμο, και εορτάζεται με παρελάσεις και πορείες. Τιμάται με αυτό τον τρόπο η επέτειος του Πρώτου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ρομά, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971 και έθεσε τις βάσεις για την ισότιμη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα.

Ιστορική αναδρομή….
Η σημερινή ημέρα αποτελεί γιορτή αντιπροσώπευσης και διεκδίκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων 51 χρόνια μετά το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο στο Λονδίνο το 1971 όπου εκπρόσωποι των Ρομά από 14 χώρες συζήτησαν και αποφάσισαν να ενωθούν και να διεκδικήσουν συλλογικά τα δικαιώματα τους από μια κοινή αφετηρία παρά τις διαφορές που υπήρχαν υπάρχουν από χώρα σε χώρα όπου κατοικούν οι Ρομά. Τότε αποφασίστηκε το όνομα Ρομ (Ρομά στον πληθυντικό) να αποτελεί το διεθνές και επίσημο όνομα ώστε ν’ αντικατασταθούν όλες οι υπόλοιπες ονομασίες (γύφτοι, τσιγγάνοι, αθίγγανοι κλπ), οι οποίες εκτός από το ότι ήταν ανακριβείς είχαν ήδη νοηματοδοτηθεί υποτιμητικά και υβριστικά. Εκτός της επίσημης ονομασίας, επέλεξαν και τη σημαία του λαού των Ρομά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η επιλογή της σημαίας έχει βαθιά συμβολικό χαρακτήρα. Το μπλε χρώμα στο πάνω μέρος της συμβολίζει τον ουρανό. Στο κάτω μέρος, το πράσινο χρώμα συμβολίζει τη γη. Στο κέντρο της μια δεκαεξάκτινη ρόδα συμβολίζει τη χιλιόχρονη πορεία του λαού των Ρομά σ’ όλο τον κόσμο, αρχικά με κάρα που έσερναν άλογα και στην συνέχεια με πιο σύγχρονα μέσα. Επίσης συμβολίζει την σύνδεση του λαού των Ρομά με την χώρα αρχικής μετακίνησης, την Ινδία.

Το δεύτερο Παγκόσμιο Συνέδριο των Ρομά, πραγματοποιήθηκε επίσης στις 8 Απριλίου το 1978 στη Γενεύη. Τότε καθιερώθηκε ότι η Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά θα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Απριλίου, ενώ συζητήθηκε και το ζήτημα της καταγωγής των Ρομά και η σχέση τους με τις Ινδίες όπως αποτυπώθηκε από ιστορικούς, γλωσσολόγους και γενετιστές».

Συνεχίζοντας η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά, επισημαίνει: «Η σύγχρονη εποχή….
Παρά τις προσπάθειες και τους πόρους που κατασπαταλήθηκαν μισό και πλέον αιώνα είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι δεν άλλαξαν πολλά στις ζωές των Ρομά σε τέτοιο βαθμό που να θεωρηθεί ότι εξισορρόπησαν με την υπόλοιπη κοινωνία.
Πενήντα ένα χρόνια μετά κι ακόμα η διεκδίκηση των αναφαίρετων ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί για τους Ρομά ζητούμενο κι όχι κατάκτηση. Το δικαίωμα στην στέγαση, στην εκπαίδευση, στην ισότιμη πρόσβαση στη δικαιοσύνη και στις δομές υγείας αποτελούν ακόμα καθημερινές διεκδικήσεις για την Κοινότητα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε αυτή την κοινωνική υστέρηση, αποτρεπτικό ρόλο (για την ελληνική περίπτωση) έπαιξαν μεταξύ άλλων τα εξής :
α) η άγνοια των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχουν οι Ρομά από περιοχή σε περιοχή, των εμπλεκόμενων στα θέματα ένταξης.
β) η αναλγησία του κράτους και η μη προσήλωση σε ένα σταθερό και βιώσιμο πλάνο ισότιμης και ισόρροπης και ολιστικής ένταξης όλα αυτά τα χρόνια, αφού με κάθε αλλαγή κυβέρνησης άλλαζαν και οι πολιτικές που αφορούσαν τους Ρομά.
γ) η εμπλοκή των λεγόμενων «τσιγγανοπατέρων» ή «τσιγγανοσωτήρων», ρομά και μη, που πλούτισαν και συνεχίζουν να πλουτίζουν εις βάρος των Ρομά με τεχνάσματα και ψευδοδιλλήματα του τύπου: «είμαστε Έλληνες τσιγγάνοι κι όχι Ρομά» και λοιπές ακραίες ρητορικές παραπλάνησαν την Κοινότητα, αφού μόνος τους στόχος τους ήταν και παραμένει η «συντήρηση της μη ένταξης».
Αυτά τα εμπόδια ήρθε να υπερκεράσει η πρωτοβουλία της δημιουργίας του Τριτοβάθμιου Οργάνου Εκπροσώπησης Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ πριν έξι χρόνια.

Μετά από σκληρή δουλειά μηνών και με ιδίους πόρους οι εκπρόσωποι των Ελλήνων Ρομά αποφάσισαν να διεκδικήσουν και να επιτύχουν εν τέλει την διοργάνωση της επετείου του μισού αιώνα από το πρώτο συνέδριο (1971-2021) με την Διεθνής Συνδιάσκεψη Ρομά διοργανώθηκε στην Αθήνα από την ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ με στόχο την ισχυροποίηση της αντιπροσώπευσης και της διεκδίκησης στην Κοινότητα των Ελλήνων Ρομά. Ένα χρόνο μετά η δυναμική που αναπτύχθηκε από αυτή την πρωτοβουλία ανέδειξε την σημαντικότητα της νόμιμης εκπροσώπησης της Κοινότητας από Ρομά, αφού είναι οι μόνοι που έχουν πλήρη γνώση της πολυπλοκότητας του πεδίου των Ελλήνων Ρομά σε όλη την χώρα.
Οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι τα εμπόδια είναι πάρα πολλά ωστόσο επιμένουν σταθεροί και πιστοί στις αξίες τους για μια δίκαιη κοινωνία.

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ παραμένοντας πιστή στην διεκδίκηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων Ρομά ως το μοναδικό όργανο αντιπροσώπευσης τους συναισθανόμενη την τραγική συγκυρία της εποχής δηλώνει την αναγκαιότητα για παγκόσμια ειρήνη και άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Με αισιοδοξία, ενότητα, αδερφοσύνη και ελπίδα για ειρηνική συνύπαρξη των λαών διοργανώνει «Τριλογία Επετειακών Εκδηλώσεων Ειρήνης & Ρομανί Μνήμης Απριλίου 2022» αφιερωμένη στην μνήμη του Νίκου Σαμπάνη και τόσων άλλων Ρομά που υπήρξαν θύματα βίας.

Ειδικότερα:
1. Την 18η Απριλίου «Παγκόσμια Ημέρα Ρομά» στην Αθήνα.
2. Την 26η Απριλίου «Εντερλέζι στην Αμαλιάδα».
3. Την 27η Απριλίου «Εντερλέζι στην Κάτω Αχαΐα».
Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά καλεί όλους όσους ενδιαφέρονται με ειλικρίνεια για την κοινωνική ένταξη των Ελλήνων Ρομά, να προσέλθουν και εισφέρουν στον δίκαιο αγώνα της. Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί σύντομα.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ρομά έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους, κράτος και κοινωνία, ότι οι αγώνες συνεχίζονται και οι ελπίδες για ισότιμη ένταξη των Ρομά παραμένουν ζωντανές μέσα από συλλογικές διαδικασίες των ίδιων των Ρομά».

www.ertnews.grfrom ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/N6iYQxd
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: «Τριλογία Επετειακών Εκδηλώσεων Ειρήνης & Ρομανί Μνήμης Απριλίου 2022» Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">