ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου – «Και από την αφρικανική σκόνη, στις λασποβροχές»


Οι πολύ ισχυροί νοτιάδες αυτές τις μέρες έχουν ως αποτέλεσμα τη συνεχή μεταφορά αφρικανικής σκόνης προς τη χώρα μας, που αν και δεν είναι πρωτόγνωρη για την εποχή, δεν αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο για 5η μέρα σήμερα, αφού συνήθως τα επεισόδια αυτά δεν υπερβαίνουν σε διάρκεια τις 2-3. Επιπτώσεις των επίμονων νοτιάδων και του φαινόμενου, είναι οι υψηλές θερμοκρασίες (με τη μέγιστη μάλιστα χτες να φτάνει σχεδόν τους 33 βαθμούς στην Κρήτη, αφού και λόγω της τοπογραφίας του νησιού με τις υψηλές οροσειρές κάθετα στη ροή των νοτιάδων έχει ως αποτέλεσμα τις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες στις υπήνεμες περιοχές), η περιορισμένη ορατότητα.

Άλλο ένα χαρακτηριστικό θα είναι και οι λασποβροχές στα δυτικά και βόρεια, καθώς οι πιο δυτικοί άνεμοι που θα επικρατήσουν θα φέρουν αρκετή υγρασία απ’ το Ιόνιο και θα προκαλέσουν συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στα δυτικά, ενώ χιονοπτώσεις θα έχουμε στα βορειοδυτικά ορεινά λόγω ψυχρότερων αερίων μαζών που, σε συνδυασμό και μ’ αυτήν τη συννεφιά ενώ αυτή η συννεφιά, θα αποτρέψουν την ηλιακή ακτινοβολία ν’ ανεβάσει τη θερμοκρασία πάνω από τους 15-17 βαθμούς. Την ίδια στιγμή, διαφορετικές και πιο ανοιξιάτικες συνθήκες θα επικρατούν στην υπόλοιπη χώρα, όπου θα διατηρηθούν υψηλότερες θερμοκρασίες, τοπικά έως και 20-22 βαθμούς στα ηπειρωτικά και στην Κρήτη έως και 25-28.

Τέλος, τη νέα εβδομάδα θα έχουμε λιγότερες βροχές που θα περιοριστούν κυρίως στα βόρεια, οι άνεμοι θα φτάνουν τοπικά τα 6 μποφόρ, ενώ θ’ ανέβει σταδιακά και πάλι η θερμοκρασία…

ΣΗΜΕΡΑ
Τοπικές βροχές και λίγες καταιγίδες στα δυτικά, πιθανώς ισχυρές σε Β. Ιόνιο, Ήπειρο, Δ. Στερεά κατά διαστήματα πιθανώς να είναι ισχυρές, χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου και της Δ. Στερεάς και λίγες συννεφιές στα ηπειρωτικά το μεσημέρι – απόγευμα, με τοπικές βροχές στα βόρεια. Θα έχουμε και αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης, που σταδιακά όμως θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά, νοτιοδυτικούς ανέμους 4-6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ και θερμοκρασία στα ίδια επίπεδα, έως 13-15 βαθμούς στα βορειοδυτικά, έως 22 στα ανατολικά και στα νησιά του Αιγαίου κατά τόπους έως 23-24.

ΑΤΤΙΚΗ
Λίγες συννεφιές κατά διαστήματα, νοτιοδυτικοί άνεμοι 4-6 μποφόρ και θερμοκρασία έως 21 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Λίγες συννεφιές το μεσημέρι – απόγευμα με τοπικές βροχές και πιθανώς καταιγίδες, νοτιάδες 4-5 μποφόρ και θερμοκρασία έως 21 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ
Στα δυτικά και βόρεια τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στο Β. Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δ. Στερεά και χιόνια στα βορειοδυτικά ορεινά, με εξασθένηση όμως των φαινομένων από το απόγευμα, ενώ θα έχουμε και λίγες συννεφιές στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, με πιθανές μπόρες στα ορεινά. Δυτικοί άνεμοι 4-6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση και μικρή πτώση θερμοκρασίας.

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/nhDyHAr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ο καιρός με την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου – «Και από την αφρικανική σκόνη, στις λασποβροχές» Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">