ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ν. Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση παίζει κρυφτό με τα υπερκέρδη στην ενέργεια


Για την ανάγκη «να φύγει άμεσα μία από τις πιο επικίνδυνες κυβερνήσεις που γνώρισε η χώρα στη μεταπολίτευση», έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, στην Ελλάδα, το 99% των αυξήσεων στο ρεύμα στη χονδρική περνάνε στον καταναλωτή. Η δεύτερη χώρα σε αυτήν την κατάταξη είναι η Αυστρία με 46%. Όταν βλέπουμε τέτοια διαφορά, τότε μιλάμε για πλιάτσικο. Και αυτό το πλιάτσικο εναντίον των πολιτών, το συντονίζει ο κ. Μητσοτάκης με τις πολιτικές του», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra Channel».

«Πρώτα απ’ όλα, με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση στην οποία προχώρησε. Ενώ δεν αυξήθηκε τόσο πολύ το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, βάθυνε πάρα πολύ η εξάρτηση της χώρας μας από το φυσικό αέριο, με την κυβέρνηση να μην ενδιαφέρεται εδώ για την πράσινη μετάβαση αλλά να κάνει business», σημείωσε. Ανέφερε μάλιστα ότι «δεν δικαιολογείται, σε καμία περίπτωση, να μην συμμετέχει η Ελλάδα στο μπλοκ Ισπανίας και Πορτογαλίας στη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία οι δυο χώρες κέρδισαν την αποσύνδεση του φυσικού αερίου από την τιμή του ρεύματος», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να προστατέψει την αισχροκέρδεια και όχι τους πολίτες. Αυτό έκανε και με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Αυτό κάνει μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής που είναι ληστεία για τα νοικοκυριά», σχολίασε και συμπλήρωσε: «ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ότι έρχονται λογαριασμοί 4 και 5 φορές πάνω, την ίδια στιγμή που τέλη Σεπτέμβρη έλεγαν ότι το ρεύμα θα αυξηθεί μόλις 3 με 4 ευρώ».

«Είμαστε πρωταθλητές στην τιμή της χονδρικής ήδη από τον περασμένο Αύγουστο», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, σημειώνοντας: «άλλωστε τα μέτρα που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης, καλύπτουν αναδρομικά την περίοδο από τον Δεκέμβριο». «Παραδέχονται δηλαδή ότι οι αυξήσεις είχαν έρθει πολύ νωρίτερα, παραδέχονται ότι τόσο καιρό έλεγαν ψέματα ότι δήθεν για την ακρίβεια ευθύνεται αποκλειστικά ο πόλεμος στην Ουκρανία», δήλωσε.

Αναφερθείς στη ρήτρα αναπροσαρμογής, υπογράμμισε ότι ακολουθεί τη λογική των εταιρειών ενέργειας «δικά μας τα κέρδη, δικές σας οι ζημιές». «Αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζεται, δεν γίνεται ένας συνταξιούχος που παίρνει 600 ευρώ και του έχει έρθει ο λογαριασμός 800 ευρώ, να του κοπεί το ρεύμα επειδή δεν μπορεί να πληρώσει», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής πρέπει να ανασταλεί και ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξει μια συνθετική κίνηση για πλαφόν στη χονδρική και στη λιανική στο ρεύμα», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου.

«Δεν γίνεται 9 μήνες η κυβέρνηση να παίζει κρυφτούλι με τα υπερκέρδη των εταιρειών», συνέχισε, λέγοντας ότι «οι τελευταίες εξελίξεις αποκαλύπτουν άλλο ένα μεγάλο ψέμα του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αμφισβητούσε την ύπαρξη αυτών των υπερκερδών». «Αυτά τα χρήματα πρέπει να φορολογηθούν», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. Επανέλαβε δε ότι «η κυβέρνηση ποτέ δεν αξιοποίησε τα μέτρα που υπήρχαν εδώ και πολλούς μήνες στην εργαλειοθήκη της Κομισιόν για την ακρίβεια, όπως τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα». «Αν η Ελλάδα το έκανε αυτό για ένα χρόνο θα κόστιζε 1,5 δις., όσο δηλαδή κοστίζει η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Δεν είναι λοιπόν ζήτημα δυνατοτήτων, είναι ζήτημα επιλογών», είπε. Σημείωσε, ακόμα, ότι «την περίοδο 2015-2019 το ρεύμα δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ, ενώ αμέσως μόλις ήρθε η κυβέρνηση της ΝΔ και ο κ. Χατζηδάκης, έφεραν αυξήσεις».

Ερωτηθείς για τις πολιτικές εξελίξεις, ο Νάσος Ηλιόπουλος έκανε λόγο για «μία ζωντανή κοινωνική δημοσκόπηση σε όλες τις περιοχές που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας, η οποία φανερώνει ένα κλίμα πολιτικής αλλαγής». «Εκλογές με απλή αναλογική σημαίνουν κυβέρνηση συνεργασίας και εμείς δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι την επόμενη μέρα πρέπει να υπάρχει προοδευτική κυβέρνηση, γι’ αυτό μιλάμε προγραμματικά», είπε. «Αυτό είναι οι 5+1 στόχοι που έχουμε θέσει, για τη ρύθμιση και διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους, για την απελευθέρωση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, για την επαναθεμελίωση των ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά εργασίας», επισήμανε. «Βασική προϋπόθεση για να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές», πρόσθεσε.

Τέλος, όσον αφορά τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την Κυριακή 15 Μαΐου για την ανάδειξη προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, έκανε λόγο για «μια διαδικασία που θα σηματοδοτήσει την πολιτική αλλαγή, την πτώση μίας από τις πιο επικίνδυνες κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης». «Η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεταβλητή που δίνει το μήνυμα στην κοινωνία ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε διαφορετικά. Εμείς θέλουμε να οικοδομήσουμε το μαζικό κόμμα της δημοκρατικής, προοδευτικής Αριστεράς, η οποία μπορεί να φτιάξει την επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/24azHDf
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ν. Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση παίζει κρυφτό με τα υπερκέρδη στην ενέργεια Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">