ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Πολλαπλά μηνύματα από το τετ α τετ Μητσοτάκη – Μπάιντεν – Στην ατζέντα γεωπολιτική, F-35, ενεργειακά


Κρίσιμα θέματα γεωπολιτικού, ενεργειακού, οικονομικού αλλά επενδυτικού ενδιαφέροντος τέθηκαν επί τάπητος κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, χθες στον Λευκό Οίκο. Μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, ενδεικτικό, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές της ελληνικής αποστολής στην Ουάσιγκτον, των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Σήμερα, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μεταφέρεται στο Κογκρέσο και στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 18:00. Θα έχει νωρίτερα συναντήσεις με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσυ Πελόζι και την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

Μπροστά στις κάμερες ο Αμερικανός πρόεδρος, φορώντας μάλιστα γραβάτα με την ελληνική σημαία, ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας απειλή στη Δημοκρατία την επιθετικότητα της Μόσχας, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισημαίνει το ρόλο της Ελλάδος ως αξιόπιστο εταίρο στην Ανατολική Μεσόγειο.

President Joe Biden (AP Photo/Susan Walsh)

Στις δηλώσεις τους οι κ.κ. Μπάιντεν και Μητσοτάκης τόνισαν πως οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας βρίσκονται στο απόγειό τους, ενώ, χαριτολογώντας, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι συμπατριώτες του τον λένε «Μπαϊντενόπουλο», εξαιτίας της φιλίας του με την ελληνική κοινότητα.

Με ισχυρό συμβολισμό και οι δηλώσεις, που ακολούθησαν στη δεξίωση, που παρέθεσε ο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αναφέρεται στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, στέλνοντας μήνυμα κατά των απολυταρχικών καθεστώτων.

« Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά υπήρχε μόνο μια απάντηση: όχι, όχι, όχι. (…) Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας εναντίον μίας γείτονος χώρας της Ουκρανίας. Έχουμε δει φρικαλεότητες και εγκλήματα πολέμου. Παιδιά τα οποία θάβονται σε ομαδικούς τάφους. Εκατομμύρια προσφύγων που θέλουν να αποφύγουν τον πόλεμο του κ. Πούτιν. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι εκεί σαν μια φωνή για να υποστηρίξουν το λαό της Ουκρανίας. (…) Λέμε όχι στην τυραννία, όχι στην ιδέα ότι οι απολυταρχίες θα κυριαρχήσουν έναντι των Δημοκρατιών» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Οι δύο ηγέτες έκαναν εκτενή αναφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η συντεταγμένη στήριξη της Δύσης στο Κίεβο αποτελεί μήνυμα προς τους απολυταρχικούς ηγέτες που επιβουλεύονται εθνική κυριαρχία.

Συναντίληψη στα ενεργειακά

Η συζήτηση προσέγγισε και το πως οι ΗΠΑ θα συμβάλλουν εμπράκτως ώστε να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο, και κατά τις ίδιες πηγές υπήρξε συναντίληψη των δύο ηγετών στο ζήτημα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς μέσω της επιβολής πλαφόν, με τον πρωθυπουργό να τονίζει τη θέση της Ελλάδας ως πύλης ενέργειας από τη Μέση Ανατολή.

Πολλή συζήτηση έγινε σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές και για τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, αλλά και τις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Κατά τις ίδιες πηγές ανέφεραν πως οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειες τους εν όψει και της κρίσιμης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαΐου. Επαναβεβαιώθηκε, επίσης, η θερμή αμερικανική υποστήριξη στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις χωρίς να μπορούν να αποκλειστούν και αμερικανικές επενδύσεις σε αυτές στο μέλλον.

(AP Photo/Susan Walsh)

Επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα – ξεκάθαρη αναφορά στο Κυπριακό

Κατά τη συζήτηση των δύο ηγετών ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στο συνομιλητή του όλες τις λεπτομέρειες, που αφορούν στην εντεινόμενη εσχάτως τουρκική προκλητικότητα και δη τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά. «Είναι πλέον σαφές πως άπαντες αντιλαμβάνονται πως ο επεκτατισμός και ο αναθεωρητισμός δεν έχουν θέση σε ένα παγκόσμιο σκηνικό που γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο» σημείωναν μετά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο αρμόδιες κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνοντας πως το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας δεν ετέθη αυτοτελώς αλλά ως μέρος των ζητημάτων ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της πώλησης αμερικανικών μαχητικών F – 16 προς την Τουρκία αρμόδια κυβερνητική πηγή παρέπεμψε στη σημερινή ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού προς το Κογκρέσο, τονίζοντας, πάντως με νόημα πως ορισμένα ζητήματα είναι καλύτερο να μην συζητούνται δημοσίως.

Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, τόνιζαν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό χωρίς να «μασήσει» τα λόγια του διαμηνύοντας εκ νέου πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μία λύση δύο κρατών στη Μεγαλόνησο.

Καθ’ οδόν προς τα F – 35

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν, εξάλλου, πως στο πλαίσιο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας είναι ειλημμένη η απόφαση της Αθήνας ότι το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, που θα επανδρώσει την Πολεμική Αεροπορία θα είναι το αμερικανικό F – 35. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την επιθυμία να ενταχθεί η χώρα μας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται να αγοράσει μία μοίρα F – 35 πριν από το τέλος της τρέχουσας 10ετίας, και συγκεκριμένα μετά το 2028, όταν και όπως ειπώθηκε με έμφαση θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για μία τέτοια κίνηση. Τα ίδια πρόσωπα αποκάλυψαν ότι προ ολίγων ημερών η εταιρεία παραγωγός των F – 35, Lockheed Martin ενημέρωσε και εγγράφως για το ενδιαφέρον της να ενταχθεί η Ελλάδα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και η θετική ανταπόκριση της Αθήνας θα διαβιβαστεί εντός των επομένων ημερών. «Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε όλες τις παραμέτρους τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα αποκτηθούν μετά το 2028, ενώ θα αναζητηθεί και ο καλύτερος τρόπος χρηματοδότησης μίας τέτοιας μακρόχρονης επένδυσης για την Ελλάδα του 2030» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές και αποκαλύπτουν το ενδιαφέρον της Lockheed Martin να επενδύσει προσεχώς στη ΕΑΒ με την απαραίτητη διευκρίνιση πως δεν γίνεται λόγος για το πλειοψηφικό πακέτο έτσι ώστε το ελληνικό κράτος να διατηρήσει τον δημόσιο έλεγχο της ΕΑΒ. Ερωτηθείς δε κατά πόσον ζητήθηκε από την Αθήνα να αποστείλει και άλλο αμυντικό υλικό στην Ουκρανία.

www.ertnews.grfrom ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/1NngdWx
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Πολλαπλά μηνύματα από το τετ α τετ Μητσοτάκη – Μπάιντεν – Στην ατζέντα γεωπολιτική, F-35, ενεργειακά Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">