ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Στο τουρκικό ΥΠΕΞ για το PKK ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα – Ανυπόστατες οι κατηγορίες, λέει η Αθήνα


Ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες χαρακτηρίζει η Αθήνα τις νέες κατηγορίες της Τουρκίας, η οποία κάλεσε για εξηγήσεις τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, με το επιχείρημα ότι η χώρα μας διευκολύνει «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Το τουρκικό πρακτορείο Αναντολού, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, μεταδίδει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί για διαδηλώσεις που έγιναν από την «τρομοκρατική οργάνωση του PKK» κοντά στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

Ο κ. Χριστόδουλος Λάζαρης κλήθηκε στο κτίριο του Υπουργείου Εξωτερικών και ενημερώθηκε για τις απόψεις και τις αντιδράσεις της Τουρκίας για την παρουσία και δραστηριότητες τρομοκρατικών ομάδων στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Οι τουρκικές αρχές φαίνεται να υποστήριξαν επίσης ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις πραγματοποιούν εύκολα δραστηριότητες προπαγάνδας, χρηματοδότησης και στρατολόγησης στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο Αναντολού, ο καταυλισμός του Λαυρίου υποδείχτηκε στον κ. Λάζαρη ως παράδειγμα του ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας επωφελούνται από κάθε είδους επιμελητειακής υποστήριξης και εκπαίδευσης. Ο πρέσβης κ. Λάζαρης, στον οποίο διαμηνύθηκε επίσης ότι ο καταυλισμός του Λαυρίου έχει γίνει εστία τρομοκρατίας συγκρίσιμος με τα στρατόπεδα του PKK στο Ιράκ και τη Συρία, ενημερώθηκε για την αντίδραση και τις απόψεις της Τουρκίας σχετικά με το θέμα λόγω της δράσης που ξεκίνησε από τον καταυλισμό και μετατράπηκε σε απροκάλυπτη διαδήλωση του PKK γύρω από την Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Κατά τη συνάντηση εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες για την ασφάλεια των εκπροσώπων της Τουρκίας και Τούρκων πολιτών στην Ελλάδα και επαναλήφθηκε η προσδοκία για αποτελεσματική συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η Τουρκία τόνισε επίσης την αναγκαιότητα της Ελλάδας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις γειτονικές σχέσεις και το διεθνές δίκαιο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Για βαθύ αδιέξοδο  της Τουρκίας μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και σημείωσε ότι η κλιμάκωση των προκλήσεων συναντά την καταδίκη των συμμάχων.

Ειδικό ενδιαφέρον αποκτά η Σύνοδος Κορυφής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη. Αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση του πρωθυπουργού, ο Γερμανός καγκελάριος, Σολτς θα βρεθεί την Παρασκευή 10 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, για συνάντηση με τους ηγέτες των χωρών της περιοχής. Την Τετάρτη έρχεται στη χώρα μας και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών.

Nα σημειωθεί ότι πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διεμήνυσε στην Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν ανοίγει διάλογο με το ανιστόρητο, το παράνομο και το παράλογο ενώ επανέλαβε ότι ουδεμία πρόκληση θα μένει αναπάντητη. Μιλώντας χθες στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις σταθερές συμμαχίες και την ισχυρή άμυνα της χώρας μας, και ανέφερε πως κάθε ρητορικό επιθετικό βήμα της Άγκυρας μετατρέπεται σε ακόμα ένα βήμα της δικής της υποχώρησης προς το περιθώριο και τη διεθνή απομόνωση, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι πόρτες του διαλόγου είναι ανοικτές.

Πηγές: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα – Ανταπόκριση: Αριάνα Φερνετίνου

Σχετικό Άρθρο: Αυξάνει συνεχώς την ένταση με την Ελλάδα η Τουρκία – Η απάντηση της Αθήνας στη ρητορική των προκλήσεων

 

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/TUGrB3V
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Στο τουρκικό ΥΠΕΞ για το PKK ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα – Ανυπόστατες οι κατηγορίες, λέει η Αθήνα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">