ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Σήμερα οι αποφάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών για την 4η και 5η δόση


Ξεκινούν αύριο Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τις παραλλαγές του στελέχους Όμικρον του κορονοϊού. Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υπεύθυνος Εμβολιαστικού Προγράμματος μίλησε στην ΕΡΤ για το τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους νοσήσαντες και την πέμπτη δόση του mRNA εμβολίου.

«Η σύσταση για την 4η δόση είναι αυτή που ίσχυε εδώ και καιρό για τα άτομα άνω των 60 ετών, άτομα νεότερων ηλικιών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, για τους ανοσοκατεσταλμένους, άτομα που διαμένουν και εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων και σε επαγγελματίες υγείας» επεσήμανε στις «Συνδέσεις» ο κ. Θεμιστοκλέους.

Μια ημέρα μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας για κλείσιμο ραντεβού για τα επικαιροποιημένα εμβόλια ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι «σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με όλους όσοι έχουν κάνει την τέταρτη δόση. Αν δηλαδή χρειάζεται να κάνουν την πέμπτη δόση και τι θα ισχύσει με όσους έχουν νοσήσει».

Όπως είπε, την Τετάρτη θα ξεκινήσουν και οι πρώτοι εμβολιασμοί επισημαίνοντας ότι «χθες, ο ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων), έδωσε την έγκριση των επικαιροποιημένων εμβολίων για την Όμικρον 4 και Όμικρον 5 και θα τα έχουμε από τέλη Οκτωβρίου».

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, «την αναμνηστική δόση την κάνουν όλοι αφού έχει παρέλθει ένα διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών». Απαντώντας σε ερώτημα αν ένας υγιής πολίτης κάτω των 60 ετών μπορεί να κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο διευκρίνισε ότι εφόσον μιλήσει με το γιατρό του μπορεί να το κάνει.

Όσον αφορά το αν πρέπει να περιμένει κάποιος τον Οκτώβριο που θα έρθει η νέα παρτίδα με τα πιο επικαιροποιημένα εμβόλια υποστήριξε ότι όποιο εμβόλιο και να κάνει κάποιος θα τον/προστατεύσει από τη βαριά νόσηση.

«Δεν θα χρειαστεί να επαναλάβουν τον εμβολιασμό του Οκτωβρίου όσοι εμβολιαστούν τώρα» συμπλήρωσε ο υπεύθυνος του εμβολιαστικού προγράμματος. Αναφορικά με την εμφάνιση της γρίπης τόνισε ότι «όταν αρχίσει ο εμβολιασμός της γρίπης, μπορεί κανείς να κάνει την ίδια ημέρα την τέταρτη δόση για τον κορονοϊό».

Δεν πιέζεται το σύστημα Υγείας

Μιλώντας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας και τη χαλάρωση των μέτρων προστασίας δήλωσε ότι πλέον «έχουμε μπει σε διαφορετική φάση της πανδημίας από ότι είμαστε πριν από δύο χρόνια. Έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, έχουν νοσήσει πολλοί, δεν πιέζεται το σύστημα Υγείας».

Ο κ. Θεμιστοκλέους δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θεσμό του προσωπικού γιατρού αναγνωρίζοντας ότι δεν έχουν ενταχθεί πολλοί γιατροί στο πρόγραμμα.

«Υπάρχουν σε περιοχές της Αττικής που θα μπουν στο σύστημα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Έως το τέλος της χρονιάς να το αντιμετωπίσουμε. Αν θέλει κάποιος να έχει έναν προσωπικό γιατρό πρέπει ο γιατρός να ενταχθεί στον θεσμό. Έχουμε ξεπεράσει τα 2,5 εκ. πολίτες που μπήκαν στο σύστημα, πέραν των προσδοκιών μας».

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

www.ertnews.grfrom ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/401t6qM
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Σήμερα οι αποφάσεις της Επιτροπής Εμβολιασμών για την 4η και 5η δόση Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">