ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την επιστροφή κυκλαδικών αρχαιοτήτων στην Ελλάδα, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Την απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά στην επιστροφή κυκλαδικών αρχαιοτήτων από τις ΗΠΑ, καθώς “λειαίνει το έδαφος για τη νομιμοποίηση δράσεων αρχαιοκαπηλίας και παράνομων εξαγωγών αρχαιοτήτων”, ζητούν από τον πρόεδρο της Βουλής, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη και η τομεάρχης Πολιτισμού του κόμματος, Σία Αναγνωστοπούλου.

Στην επιστολή τους, οι κ.κ. Γεροβασίλη και Αναγνωστοπούλου θέτουν “σοβαρά ζητήματα” για το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που κατατέθηκε την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου, εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα (5 Σεπτεμβρίου) για να ψηφιστεί στη ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη (8 Σεπτεμβρίου), με τίτλο: “Κύρωση της συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας, του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ, σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα, μίας συλλογής εκατόν εξήντα μίας (161) αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, ευρισκόμενης στη Νέα Υόρκη και την έκθεση αυτής και άλλων αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού πολιτισμού στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης”.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά “πρόκειται για ένα ακραίο νομοσχέδιο, που αντιβαίνει στην αρχαιολογική νομοθεσία, εκθέτει τη χώρα και την απομακρύνει από τη νόμιμη διεκδίκηση αρχαιοτήτων που παρανόμως έχουν αφαιρεθεί από το έδαφός της”.

Με την επιστολή αυτή, ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου που “προσβάλλει το κύρος του Κοινοβουλίου και που λειαίνει το έδαφος για τη νομιμοποίηση δράσεων αρχαιοκαπηλίας και παράνομων εξαγωγών αρχαιοτήτων”. Επιπλέον οι κκ Γεροβασίλη και Αναγνωστοπούλου απαιτούν την κατάθεση στη Βουλή, όλων των εγγράφων βάσει των οποίων πραγματοποιήθηκε η σχετική συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/DNH7yME
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Την απόσυρση του νομοσχεδίου για την επιστροφή κυκλαδικών αρχαιοτήτων στην Ελλάδα, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">