ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Δ. Κουτσούμπας: Με δυνατό το ΚΚΕ μπορούμε να βάλουμε τέλος στη σημερινή βαρβαρότητα


Με δυνατό ΚΚΕ μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο για την ανατροπή και να βάλουμε τέλος στη σημερινή βαρβαρότητα, τόνισε o γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του με την οποία ολοκληρώθηκε το 48ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ-Οδηγητή, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Κουτσούμπας υπενθύμισε αναφορές, κατά τα πρώτα χρόνια του φεστιβάλ πριν από σαράντα και πλέον χρόνια, των αείμνηστων Μάνου Λοΐζου και Κώστα Καζάκου, για τη σημασία του Φεστιβάλ της ΚΝΕ, ως μεγάλο «πολιτικό, πολιτιστικό γεγονός» για τη νέα γενιά, όπου «συναντιέται η νεανική αμφισβήτηση με την ανατρεπτική ιδεολογία, με την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ». Υπενθύμισε τους αγώνες των νεολαίων του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, για «αξιοπρεπείς, δωρεάν εστίες, βιβλία, καθηγητές, εργαστήρια», τις πρόσφατες εκλογικές νίκες της «Πανσπουδαστικής» και των σπουδαστών σε ΙΕΚ και ΟΑΕΔ, την αντίθεση τους στην παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια, τους αγώνες τους κατά του ναζισμού και του φασισμού στα σχολεία και στις γειτονιές και πρόσθεσε: «Η νέα γενιά της Θεσσαλονίκης ξέρει από πρώτο χέρι τι μπορεί να σημαίνει ισχυρό ΚΚΕ, ισχυρή ΚΝΕ, για την ίδια και τη ζωή της. Το ένιωσαν από πρώτο χέρι οι φοιτητές του ΑΠΘ που με τους κομμουνιστές, με τις δυνάμεις της ΚΝΕ μπροστά, τα έβαλαν με τις δυνάμεις καταστολής, απαίτησαν να μην πατήσει πόδι, να φύγει η αστυνομία από τις σχολές τους».

Ο γγ του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι σήμερα επιβάλλεται, ο ίδιος ο λαός, οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες, οι νέοι, «να βάλουν τη δική τους σφραγίδα» στις εξελίξεις, «με συμμετοχή, με οργάνωση και δράση στο σωματείο, στο σύλλογο, στην επιτροπή αγώνα», γιατί «στην ημερήσια διάταξη της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου», βρίσκεται, μονίμως, η «υπεράσπιση των συμφερόντων των λίγων» των καπιταλιστών και « νέες θυσίες και βάρη στο λαό» και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό επιβάλλεται ο ίδιος ο λαός να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Με τον αγώνα του και τις πολιτικές του επιλογές. Και όχι να είναι κομπάρσος, περιμένοντας πότε και τι θα επιλέξει η άρχουσα τάξη και το πολιτικό της προσωπικό, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και άλλοι. Η σοσιαλιστική οργάνωση της κοινωνίας είναι το σύγχρονο, το πραγματικά νέο στο 21ο αιώνα που μπορεί να εξασφαλίσει τα εργατικά λαϊκά συμφέροντα», ανέφερε.

Σημείωσε ότι μόνο το ΚΚΕ μιλά για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων «γιατί όλοι τους, και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν βάλει πλάτη, έχουν στηρίξει και έχουν ψηφίσει, τους πιο εμβληματικούς αντεργατικούς νόμους της ΝΔ», όπως επίσης μόνο το ΚΚΕ μιλά για την κατάργηση «όλου του σκοτεινού και αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου για τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει βγει στα κεραμίδια, ούτε το ΠΑΣΟΚ που το λούζεται τώρα» και πρόσθεσε:

«Όλοι αυτοί βαδίζουν στον ίδιο δρόμο της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, των δεσμεύσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, δεσμεύσεις που είναι πολύ βαριές και επικίνδυνες για το λαό και τη χώρα. Υπάρχουν δηλαδή, όλα αυτά τα στρατηγικά ζητήματα, που τους ενώνουν. Και αποδεικνύουν, πως μια χαρά μπορούν να φτιάξουν την επόμενη αστική κυβέρνησή τους, και αριθμητικά και κυρίως πολιτικά, αν αυτό απαιτήσει το κεφάλαιο και οι σύμμαχοί του».

«Δεν το ξέρει αυτό ο Μητσοτάκης που μίλησε για «πολιτική – τερατογένεση», χώνοντας και το ΚΚΕ μέσα; Το ξέρει και παραξέρει. Λες και ο κόσμος καίγεται για το δίλημμα των δύο+ καρεκλοκένταυρων: «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» είπε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ και συνέχισε: «Αφήστε, λοιπόν, όλοι σας έξω από τα βρώμικα παιχνίδια σας, το ΚΚΕ. Το ΚΚΕ, το ξέρετε καλά, όπως το ξέρει και όλος ο ελληνικός λαός, δεν πρόκειται, όχι να σας στηρίξει, αλλά ούτε και να σας ανεχτεί σε μία τέτοια κυβέρνηση της συμφοράς για το λαό. Όπως δεν το έκανε όλα αυτά τα χρόνια».

Αναφερόμενος στα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, ο κ. Κουτσούμπας τον κάλεσε να απαντήσει «στην πρόκληση των δήθεν επιδοτήσεων», υποστηρίζοντας ότι «τα όσα ελάχιστα ανακοίνωσε, είτε θα εξανεμιστούν αμέσως, είτε θα πληρωθούν από άλλη τσέπη από τον ίδιο το λαό», καταλήγοντας τελικά «να ενισχύουν μόνο τα κέρδη διαφόρων ομίλων».

«Οι περιορισμένες αυξήσεις στις συντάξεις που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης, υπολείπονται κατά πολύ της εκτίναξης του πληθωρισμού. Μπορεί να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, αν δεν στηριχτεί το εισόδημα με αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, με μειώσεις και πλαφόν στις τιμές, αλλά και με κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη;» διερωτήθηκε ο κ. Κουτσούμπας και συνέχισε: «Ποιον κοροϊδεύουν με τις εξαγγελίες τους από την ΔΕΘ και ο κ. Μητσοτάκης την προηγούμενη εβδομάδα και ο κ. Τσίπρας πριν από λίγο απόψε. Μπορεί να υπάρξει λύση στην ενεργειακή φτώχεια, αν δεν υπάρχει σχέδιο άμεσης αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας – όπως για παράδειγμα ο λιγνίτης, η γεωθερμία, η υδροηλεκτρική ενέργεια και άλλα- κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ, με τα «πράσινα άλογα» και το εμπόριο ρύπων;»

Προέβλεψε, ακόμη, ότι και τα μέτρα για τη στέγη με ΣΔΙΤ και δάνεια, αντί για προγράμματα λαϊκής κατοικίας, θα οδηγήσουν «σε ακόμη μεγαλύτερη υπερχρέωση τα λαϊκά νοικοκυριά, εντείνοντας τους πλειστηριασμούς και τις διώξεις».

«Καμιά αναμονή λοιπόν, δεν πρέπει να δείξει ο λαός μας. Καμιά ανοχή».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι η «ανατροπή του σοσιαλισμού και η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991» έδωσε το «εναρκτήριο λάκτισμα» για την όξυνση των καπιταλιστικών αντιθέσεων για την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο σύστημα και για το «αιματοκύλισμα» των λαών, «αφού όλα όσα με κόπους και θυσίες έχτισε ο σοβιετικός λαός για 70 χρόνια, όπως και η ίδια η εργατική δύναμη, έγιναν αντικείμενο αγοραπωλησίας» και πλέον «λαοί, όπως ο ρωσικός και ο ουκρανικός, που μεγαλούργησαν μαζί, τότε, στα χρόνια του σοσιαλισμού, σήμερα αλληλοσκοτώνονται».

Ο γγ του ΚΚΕ υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, συνολικά οι δυνάμεις που στηρίζουν το ΝΑΤΟ, έχουν τεράστιες ευθύνες για την εμπλοκή της χώρας» και την μετατροπή της σε ιμπεριαλιστικό «ορμητήριο», ζήτησε τον «απεγκλωβισμό της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς» και πρόσθεσε: «Να σταματήσει τώρα η εφαρμογή των αντιρωσικών κυρώσεων, που προσθέτουν νέα οικονομικά βάρη στις πλάτες των λαών της Ευρώπης».

Αναφέρθηκε και στην επιθετικότητα της Τουρκίας και στα επιχειρήματα κυβερνητικών στελεχών, ότι δεν πρέπει να επιτραπεί ο ρωσικός «αναθεωρητισμός» του Πούτιν, γιατί έτσι δυναμώνει ο «αναθεωρητισμός» του Ερντογάν έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

«Ποιοι όμως είναι οι «πρώτοι διδάξαντες» του «αναθεωρητισμού»; Δεν ήταν αυτοί που διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία; Δεν είναι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, οι ΗΠΑ;» ανέφερε ο γ. γραμματέας του ΚΚΕ, στηλιτεύοντας το ρόλο τους και σε Λιβύη, Συρία, Αφγανιστάν και πρόσθεσε:

«Αλήθεια, παράξενη «συμμαχία» αυτή του ΝΑΤΟ!… Όπου ο ένας «σύμμαχος», απειλεί τον άλλο «σύμμαχο», πως «ίσως έρθει ένα βράδυ» με τα όπλα του …. Τι συμφέρον έχουν οι λαοί της Ελλάδας, της Τουρκίας, των άλλων χωρών, από μια τέτοια «συμμαχία….Καμία εμπιστοσύνη στις αστικές κυβερνήσεις, στα κόμματα του ευρωατλαντισμού, στους «ψευτοτσαμπουκάδες», όπου, εναλλάσσονται τα «νταηλίκια γιοκ» με τους εναγκαλισμούς τους στις Συνόδους του ΝΑΤΟ και στα διάφορα επιχειρηματικά συμβούλια της καπιταλιστικής αγοράς. Η λύση για τους λαούς της Ελλάδας, της Τουρκίας, των άλλων γειτονικών μας χωρών, βρίσκεται στην πάλη για τον απεγκλωβισμό από τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεών τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.grfrom ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/nMbDd6t
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Δ. Κουτσούμπας: Με δυνατό το ΚΚΕ μπορούμε να βάλουμε τέλος στη σημερινή βαρβαρότητα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">