ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Κ. Μητσοτάκης: Η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων – Άμεση λήψη αποφάσεων από ΕΕ και πλαφόν στο φυσικό αέριο


Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη ζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, κατά την τελετή έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού IGB στη Σόφια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στην επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο και κάλεσε την Ευρώπη πρέπει να πάρει γρήγορα αποφάσεις.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή έναρξης της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού, εξέφρασε την ελπίδα ότι στις επόμενες συνόδους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα και στις Βρυξέλλες θα υπάρξει μία ευρωπαϊκή λύση στο θέμα της ενεργειακής κρίσης.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού: 

«Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για το γεγονός ότι ένα πολύ σημαντικό έργο ενεργειακής διασύνδεσης έχει πια και επίσημα ολοκληρωθεί. Ο αγωγός IGB, ο οποίος συνδέει τα συστήματα φυσικού αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας θα δώσει τη δυνατότητα στη Βουλγαρία να διευρύνει τις πηγές τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει και τη θέση της Ελλάδος ως ενός σημαντικού γεωστρατηγικού, γεωπολιτικού παίκτη στον ευρύτερο περιφερειακό χάρτη ενέργειας.

Οι επενδύσεις που η Ελλάδα κάνει συνολικά στην Αλεξανδρούπολη αναδεικνύουν την πόλη αυτή ως μία νέα εναλλακτική πηγή εισόδου ενέργειας -σε πρώτη φάση υγροποιημένου φυσικού αερίου– για να καλύψουμε όχι μόνο τις ανάγκες της Ελλάδος, τις ανάγκες των Βαλκανίων, γιατί όχι και τις ανάγκες της κεντρικής Ευρώπης.

Σε μία εποχή που η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο, απαιτείται περισσότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών έτσι ώστε να απενεργοποιήσουμε αυτή την ξεκάθαρη απόπειρα απειλής, η οποία στρέφεται τελικά κατά όλων των ευρωπαίων πολιτών. Απαιτείται, όμως, ακόμα περισσότερη ευρωπαϊκή συνεργασία, αντίστοιχη με αυτή που έχουν επιδείξει τα κράτη της Βαλκανικής.

Έχουμε συζητήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες για το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο. Η συζήτηση αυτή έχει ωριμάσει, 15 χώρες έχουν στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα πια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινηθεί πιο γρήγορα, να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να μπορούμε πια -το αργότερο στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες- να πάρουμε οριστικές αποφάσεις.

Είναι αδιανόητο αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να υπάρχουν χώρες οι οποίες ακολουθούν μία αυτόνομη πολιτική στήριξης των δικών τους κοινωνιών, μόνο και μόνο επειδή έχουν την οικονομική και δημοσιονομική δυνατότητα να το πράττουν. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξει την απαραίτητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με μία υπαρξιακή οικονομική κρίση».

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επαφές με τους προέδρους της Κομισιόν και του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, τον Πρωθυπουργό της Ρουμανίας και τον Πρόεδρο της Σερβίας.

www.ertnews.grfrom ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/B0zLqkb
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Κ. Μητσοτάκης: Η Ευρώπη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων – Άμεση λήψη αποφάσεων από ΕΕ και πλαφόν στο φυσικό αέριο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">