ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός – Ζητούμενο της Ελλάδας να σταλεί σαφές μήνυμα στις αγορές ενέργειας


Στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει σήμερα, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, στρέφονται τα βλέμματα όλων. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μεταβαίνει εντός της ημέρας στις Βρυξέλλες, αναμένεται να τονίσει την ανάγκη η ΕΕ να στείλει σαφές μήνυμα στις αγορές ενέργειας πως θα προστατεύσει πολίτες και επιχειρήσεις από τις έντονες διακυμάνσεις των τιμών. Ζητούμενο της Συνόδου, να μπορέσουν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες να συμφωνήσουν, για την ανακούφιση εκατομμυρίων πολιτών από την ενεργειακή κρίση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στην επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και θα στηρίξει τη δέσμη μέτρων της Κομισιόν, καθώς περιλαμβάνει και προτάσεις της κυβέρνησης. Αφορά τη δημιουργία ενός μηχανισμού διόρθωσης τιμών, για τη θέσπιση ενός δυναμικού ορίου τιμής, για τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θυμίζουν ότι μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε «καλωσορίζω την πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ένα ολοκληρωμένο πακέτο που περιλαμβάνει δύο προτάσεις που η Ελλάδα είχε κάνει εδώ και καιρό: μηχανισμό διόρθωσης τιμών στο TTF και περιορισμό των διακυμάνσεων στις αγορές παραγώγων ενέργειας. Το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τον έλεγχο στις αγορές ενέργειας θέτοντας όριο στις τιμές και μειώνοντας τις ακραίες διακυμάνσεις. Αυτό μπορεί να είναι αποφασιστικό βήμα στην προσπάθειά μας να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας για τους ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι το πρώτο σημείο της προτεινόμενης δέσμης που βασίζεται στην ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου αφορά την πρόταση για μηχανισμό διόρθωσης των τιμών στο χρηματιστήριο ενέργειας TTF, σημείο αναφοράς για τις ενεργειακές συναλλαγές, ώστε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να μην πλήττονται από υπερβολικές διακυμάνσεις των τιμών. Ήδη τον Μάρτιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμιζε πως οι διακυμάνσεις αυτές αποτελούν στρέβλωση της αγοράς, δεν ανταποκρίνονται στην προσφορά και στη ζήτηση.

Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν ότι το δεύτερο σημείο που βασίστηκε σε ελληνική πρόταση (συμπεριλαμβανόταν επίσης στο σχέδιο έξι σημείων του πρωθυπουργού) αφορά στην αντιμετώπιση της υπερβολικής μεταβλητότητας στις αγορές. Πρόκειται για μηχανισμό εξομάλυνσης, μέσω προσωρινού μηχανισμού, της ημερήσιας μεταβλητότητας των τιμών, για να αποτρέπονται ακραίες μεταβολές εντός βραχείας χρονικής περιόδου («circuit breaker»). Σκοπός είναι ο περιορισμός των μεγάλων βραχυπρόθεσμων μεταβολών των τιμών στα χρηματιστήρια παραγώγων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα: Ενεργειακή κρίση: Αισιοδοξία για συναίνεση στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. – Οι θέσεις της Ελλάδας

Ενέργεια: Η ΕΡΤ αποκαλύπτει το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής – Τι αναφέρει

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/X9O4fFm
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός – Ζητούμενο της Ελλάδας να σταλεί σαφές μήνυμα στις αγορές ενέργειας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">