ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Συμφωνία με την Αίγυπτο για 5.000 εργάτες γης εποχικής απασχόλησης – Ανάρτηση του Γ. Οικονόμου


Συμφωνία για την απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών γης υπογράφηκε την Τρίτη (22/11) μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ihab Nasr στο Κάιρο.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σήμερα επισημαίνει ότι για πρώτη φορά -με σχέδιο- υπογράφτηκε συμφωνία σε διπλωματικό επίπεδο που προβλέπει την είσοδο και διαμονή στην Ελλάδα εργατικού δυναμικού, 5.000 εργάτες γης, από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, με σκοπό την εποχική απασχόληση στον γεωργικό τομέα», επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

H Διακρατική Συμφωνία, που γίνεται για πρώτη φορά σε διπλωματικό επίπεδο, προβλέπει την είσοδο και διαμονή στην Ελλάδα εργατικού δυναμικού από την Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, με σκοπό την εποχική απασχόληση στον γεωργικό τομέα.
Πρόκειται για 5.000 εργάτες γης, κατά το πρώτο έτος πιλοτικής εφαρμογής, με διάρκεια παραμονής έως 9 μήνες ανά περίοδο ενός έτους.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ / EUROKINISSI)
Η συμφωνία στοχεύει στην κάλυψη αναγκών σε εργατικά χέρια στον αγροτικό τομέα ενώ μπορεί να αποτελέσει «οδηγό» για μελλοντικές συμφωνίες της χώρας μας αλλά και της ΕΕ συνολικά με τρίτες χώρες για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.

Mε την υπογραφή της Συμφωνίας με την Αίγυπτο ικανοποιούμε ένα αίτημα της ελληνικής περιφέρειας, που ζητά περισσότερα εργατικά χέρια για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανάγκες του γεωργικού τομέα» τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Βαρβιτσιώτης, επισημαίνοντας ότι «γίνεται παράλληλα ένα τεράστιο βήμα, καθώς για πρώτη φορά η χώρα μας δημιουργεί προϋποθέσεις νόμιμης μετανάστευσης μέσα στο πλαίσιο μιας διακρατικής συμφωνίας».

Ο υπουργός ανέφερε πως οι αρχές της Αιγύπτου, θα επιλεγούν ποιοι Αιγύπτιοι μπορούν να έρθουν να εργαστούν στην χώρα μας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, οι οποίοι θα έχουν την υποχρέωση να επιστρέφουν αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος. «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό να εμβαθύνουμε τη σχέση μας με την Αίγυπτο και στo πλαίσιo της μετακίνησης εργατικού δυναμικού και χαιρόμαστε γιατί οι αιγυπτιακές αρχές έτρεξαν πολύ γρήγορα αυτή τη συμφωνία και ελπίζουμε οι πρώτοι Αιγύπτιοι εργάτες στις αρχές του επόμενου χρόνου να βρίσκονται στα ελληνικά χωράφια για να βοηθήσουν στη συγκομιδή της επόμενης σοδειάς», υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

www.ertnews.grfrom ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/bmoSu6z
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Συμφωνία με την Αίγυπτο για 5.000 εργάτες γης εποχικής απασχόλησης – Ανάρτηση του Γ. Οικονόμου Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">