ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Λ. Οικονόμου στο Πρώτο: Θα πρέπει να πάμε προς το αμερικάνικο μοντέλο των δύο υπηρεσιών πληροφοριών, μία για εξωτερικά και μία εσωτερικά θέματα (audio)


«Η Ελλάδα είναι γνωστό σε όλους ότι δεν αποτελεί καταφύγιο τρομοκρατών, τουναντίον πρωτοστατεί στον αγώνα εναντίον της διεθνούς και της εσωτερικής τρομοκρατίας που είχαμε στο παρελθόν. Κατά συνέπεια, προσπαθεί ο κ. Σοϊλού να δημιουργήσει μια περαιτέρω πόλωση και κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών αλλά είναι προσπάθειες που δεν πρόκειται να έχουν κανένα αποτέλεσμα και τύχη τουλάχιστον σε επίπεδο διεθνούς κοινότητας» επισήμανε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα σχετικά με τις κατηγορίες που εξαπολύει εναντίον της χώρας μας ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας.

Υπογραμμίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα στην τουρκική κυβέρνηση, ο κ. Οικονόμου τόνισε σε ό,τι αφορά το Λαύριο ότι είναι «μια ιστορία χιλιοειπωμένη», εμμένουν σε ανυπόστατες κατηγορίες και όλοι γνωρίζουν ότι στο Λαύριο δεν υφίσταται κανένα στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών και δεν θα μπορούσε να υφίσταται στην Ελλάδα, που είναι στην πρώτη γραμμή και μέσα σε ένα πλαίσιο διεθνών συνεργασιών ενάντια σε κάθε μορφής τρομοκρατία». «Το Λαύριο είναι ένας ανοιχτός χώρος, έχει δεχθεί κατά καιρούς επισκέψεις διπλωματών άλλων χωρών που υπηρετούν στην χώρα μας, κατά συνέπεια είναι μια ιστορία που είναι καιρός η Τουρκία να σταματήσει να την επαναφέρει κάθε τόσο στο προσκήνιο» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι θα φέρουν αποτελέσματα οι αλλαγές στην λειτουργία της ΕΥΠ, ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε πολύ σημαντική την προσπάθεια που γίνεται για τον εκσυγχρονισμό του όλου πλαισίου λειτουργίας των υπηρεσιών πληροφοριών. «Είναι καιρός όμως, η χώρα μας αποφορτισμένη από εντάσεις του παρελθόντος να δημιουργήσει το πλαίσιο των υπηρεσιών που θα δουλεύουν διασφαλίζοντας τόσο την εθνική μας ασφάλεια από πλευράς εξωτερικών απειλών όσο και το πλαίσιο της κρατικής, της εσωτερικής ασφάλειας, θα πρέπει να υπάρχει ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας των υπηρεσιών σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και νατοϊκά πρότυπα τα οποία σε κάθε περίπτωση μέσα από έναν ουσιαστικό έλεγχο των υπηρεσιών θα διασφαλίζουν αφενός μεν την αποτελεσματική τους λειτουργία αφετέρου την διασφάλιση όλων εκείνων των ατομικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επιβάλλεται σε μια σύγχρονη, δημοκρατική χώρα όπως είναι η Ελλάδα» ανέφερε.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η κυβέρνηση της ΝΔ, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό, πρωτοστατεί, τόνισε ο κ. Οικονόμου, κάνοντας λόγο για μια εθνική προσπάθεια που «πρέπει μέσα από έναν καλόπιστο διάλογο όλων των πολιτικών δυνάμεων και κοινωνικών φορέων της χώρας, πραγματικά ο καθένας να συνδράμει θετικά ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ».

«Είναι καιρός στη χώρα να ανοίξει μία κουβέντα πραγματικά για το θέμα τόσο της λειτουργίας της ΕΥΠ όσο και εκσυγχρονισμού γενικότερα του πλαισίου λειτουργίας σε εσωτερικό επίπεδο των υπηρεσιών που θα πρέπει να διασφαλίσουν την κρατική ασφάλεια και να πάμε σε πρότυπα ανάλογα τα οποία υπάρχουν στην Ευρώπη. Νομίζω ότι θα πρέπει να έχουμε κατά βάσιν μια υπηρεσία που να ασχολείται πρωτίστως με τα θέματα τα εξωτερικά και υπηρεσία που ασχολείται κυρίως με τα θέματα τα εσωτερικά, όπως είναι τα μοντέλα και στην Αμερική και στην Αγγλία. Δεν θα έλεγα δύο ΕΥΠ, αλλά πως έχουν όλες οι χώρες την MI5, την MI6, έχει τη CIA, το FBI και τις άλλες υπηρεσίες η Αμερική, η Γαλλία και όλα αυτά είναι ένα διαφορετικό οργανωτικό μοντέλο. Πιστεύω ότι μπορεί να ανοίξει ένας τέτοιος διάλογος, όχι αυτή την περίοδο βέβαια, θέλει όμως μία συζήτηση που πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να δείξουν την ωριμότητα που χρειάζεται πραγματικά, ούτως ώστε η χώρα μας, στη δεκαετία του 2030 και μετά και με δεδομένο το πώς διαμορφώνονται οι διεθνείς απειλές, θα πρέπει ουσιαστικά να θωρακιστεί και να έχει ένα ουσιαστικό πλαίσιο σύγχρονο και δημοκρατικό, το οποίο να εγγυάται την εθνική ασφάλεια της χώρας στον τομέα των πληροφοριών» προσέθεσε ο κ. Οικονόμου.

Απέναντι σε όσα καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «νομοσχέδιο-έκτρωμα που παρέχει τριετή κρυψώνα στον πρωθυπουργό», ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι δεν έχει την αρμοδιότητα να απαντήσει, δεδομένου ότι δεν έχει την ευθύνη λειτουργίας της ΕΥΠ, ωστόσο είπε ότι πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια που αναλαμβάνει η κυβέρνηση εκσυγχρονισμού του όλου πλαισίου. «Θα έλεγα όμως να αφήσουμε τους σκελετούς από το παρελθόν για να τους βγάλουν από τις ντουλάπες και είναι καιρός, διότι σήμερα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ασκήσει κυβερνητική εξουσία κατά το παρελθόν και επειδή τα θέματα αυτά είναι ιδιαίτερα λεπτά και το θέμα της διασφάλισης εθνικής ασφάλειας, ειδικά την περίοδο αυτή που ζούμε και με τις απειλές που η χώρα μας έχει τόσο από το διεθνές περιβάλλον, αλλά ειδικότερα από τον εξ ανατολών γείτονά μας, θα πρέπει πραγματικά εδώ να συγκλίνουμε. Ο καθένας να προσφέρει θετικά ούτως ώστε να έχουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της υπηρεσίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, η οποία στη σημερινή συγκυρία καλείται να διαδραματίσει ένα σημαντικό και κρίσιμο ρόλο στο πλαίσιο διασφάλισης της εθνικής μας ασφάλειας» προσέθεσε.

Όσο αφορά το κακόβουλο λογισμικό Predator, ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως έχει δημοσιοποιηθεί και έχει τονιστεί και σε κυβερνητικό επίπεδο και σε επίπεδο επιτροπών της Βουλής ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο λογισμικό σύστημα υποκλοπών και κανένα άλλο, από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και από καμία άλλη υπηρεσία όπως η Ελληνική Αστυνομία και από καμία άλλη δημόσια υπηρεσία. «Κατά συνέπεια, το να προσπαθούμε να διαμορφώνουμε πάλι συνθήκες σκανδαλολογίας κλπ, ευελπιστώντας σε πρόσκαιρα “πολιτικά οφέλη”, νομίζω ότι δεν βοηθάει γενικότερα την εθνική προσπάθεια της χώρας» συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει όσα είπε η Θεανώ Φωτίου, συσχετίζοντας το θέμα των παρακολουθήσεων με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Οικονόμου ανέφερε «η κυβέρνηση προχωρά σε μια συγκεκριμένη αναπτυξιακή πορεία και αυτά τα 3,5 χρόνια ο πρωθυπουργός έχει καταβάλει μια σημαντική προσπάθεια να αλλάξει εντελώς την εικόνα της χώρας σε διεθνές επίπεδο. Γι’ αυτό και βλέπουμε αυτό το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο υπάρχει για τη χώρα μας, την εμπιστεύονται τη χώρα μας και εμείς προχωράμε μπροστά και σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχει δείξει ότι δεν υποκύπτει σε όποιες πιέσεις και αν κάποιοι προσπαθήσουν κατά καιρούς να εκδηλώσουν. Αλλά αυτά τα ξέρει κ. Φωτίου και νομίζω η ίδια θα πρέπει να αποδείξει αυτά τα οποία λέει».

 

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/kTsAMlr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Λ. Οικονόμου στο Πρώτο: Θα πρέπει να πάμε προς το αμερικάνικο μοντέλο των δύο υπηρεσιών πληροφοριών, μία για εξωτερικά και μία εσωτερικά θέματα (audio) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">