ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Επέκταση ενεργειακών ερευνών – Θέμα ωρών η νέα Νavtex νότια της Κρήτης


Θέμα ωρών θεωρείται η έκδοση νέας Navtex για την επέκταση των ερευνών υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης, εντός των ορίων της εθνικής δικαιοδοσίας, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες Navtex μέχρις ότου καλυφθεί η περιοχή των δύο οικοπέδων που έχει αδειοδοτήσει η Ελλάδα. Παράλληλα δημιουργείται αμερικανική βάση drones στη Λάρισα που θα καλύπτει όλο το Αιγαίο, αλλά και την περιοχή του παράνομου Τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα ανακοινώνει νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ πληθαίνουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές στη γείτονα, με απώτερο σκοπό την επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν.

Η επέκταση των σεισμικών ερευνών της ExxοnMobil και σε άλλες περιοχές νοτίως της Κρήτης αποκαλύπτει την σπουδή του πετρελαϊκού κολοσσού να επισπεύσει και να διευρύνει τις έρευνες ώστε να φέρει πιο κοντά την ώρα της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα navtex για την επέκταση των ερευνών θα αφορά περιοχές εντός των ελληνικών οικοπέδων, νοτιότερα από την αρχική ναυτική οδηγία της 7ης Νοεμβρίου.

«Επέκταση των ερευνών γίνεται στο πλαίσιο του αρχικού σχεδίου. Εξελίσσεται και η διεύρυνση της περιοχής, πάντοτε εντός των ορίων της εθνικής δικαιοδοσίας. Tο ενδιαφέρον και δεύτερης εταιρείας αναδεικνύει περισσότερο τη σημασία της κίνησης εκεί» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Σύμφωνα με τον διπλωματικό συντάκτη της ΕΡΤ, Νίκο Μελέτη, οι διεθνείς συνθήκες στην ενεργειακή αγορά αλλά και τα πολλά υποσχόμενα ευρήματα από τις πρώτες δυσδιάστατες έρευνες του 2012, ήταν δεδομένο ότι θα αποτελούσαν κίνητρο για την Κοινοπραξία, με τη διαχειρίστρια ExxοnMobil να επισπεύσει τις έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου. “Στο πλαίσιο αυτό θα εκδοθεί πιθανότατα αύριο, αλλά θα ακολουθήσουν κι άλλες ακόμη Navtex για διεύρυνση των ερευνών μέχρις ότου καλυφθεί η περιοχή των δυο Οικοπέδων τα οποια έχει αδειοδοτήσει η Ελλάδα. Τότε θα υπάρχει ακριβής εικόνα για κοιτάσματα ώστε να επιλεγεί και ο στόχος της πρώτης δοκιμαστικής γεώτρησης” πρόσθεσε.

Η επέκταση, σύμφωνα με τον Νίκο Μελέτη, θα είναι προς τα νότια και θα φανεί αν θα φθάσει μεχρι το κατώτερο όριο των Οικοπέδων, στο όριο της μέσης γραμμής που έχει ορίσει η Ελλάδα βάσει του νόμου Μανιάτη, περιοχή που τμήμα της έχει αμφισβητήσει η Λιβύη από το 2019. Όμως η Λιβύη έχει αρνηθεί να έρθει σε διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και αντ’ αυτού προσέφυγε στην Άγκυρα και υπέγραψε το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο.

Η Αθήνα πάντως στέλνει το μήνυμα πως ξεπερνά κάθε πρόκληση, την στιγμή που τοποθετείται στο ενεργειακό παζλ της Μεσογείου. «Είναι σαφές πια στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και συμμετέχει σε σχήματα πολυμερούς συνεργασίας, ενώ παράλληλα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή. Ελπίζω κάποια στιγμή και η Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η επιθετική στάση στην περιοχή δεν πρόκειται να την οδηγήσει πουθενά» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα η Τουρκία ανακοινώνει νέες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το πιθανότερο είναι ότι θα κινηθεί σε περιοχές που ήδη έχουν συγκεντρωθεί και μελετηθεί τρισδιάστατα σεισμικά στοιχεία, κάτι που αφορά κυρίως περιοχές του Κόλπου της Αττάλειας αλλά και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Παράλληλα, ο Τούρκος υπουργός Eξωτερικών προκαλεί για μια ακόμη φορά αναφερόμενος στην κατεχόμενη Κύπρο. “Με το που έγινε παρατηρητής η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, ο οργανισμός μας αύξησε την πρόσβασή του στη Μεσόγειο. Ανάλογα βήματα θα ακολουθήσουν εντός της οργάνωση των τουρκικών κρατών” είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την ίδια στιγμή η προσπάθεια για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας συνεχίζεται, με το Πολεμικό Ναυτικό να υποδεικνύει ποια θα είναι η εταιρεία η οποία θα αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ. Παράλληλα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τρέχει μια σειρά προγραμμάτων με πρώτο την προμήθεια Ισραηλινών συστημάτων και έπονται οι αποφάσεις για τις νέες κορβέτες.

«Προβλέπουμε για τη διετία 2022-2023 αμυντικές δαπάνες ύψους σχεδόν 6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το έχουμε πει πολλές φορές: δεν υπάρχει πρόοδος στη χώρα μας χωρίς ασφάλεια, ούτε προφανώς ευημερία χωρίς εθνική ανεξαρτησία και προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέστειλαν για έναν χρόνο 8 Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη της στην αεροπορική βάση της Λάρισας, ενώ το τελευταίο τριήμερο αμερικανικά πλοία συνεργάζονται, στο πλαίσιο γαλλικής πολυεθνικής άσκησης, με Ελληνικά Rafale και F-16 στο Ιόνιο.

www.ertnews.grfrom ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/h7VUmrc
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Επέκταση ενεργειακών ερευνών – Θέμα ωρών η νέα Νavtex νότια της Κρήτης Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">