ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ: Πλήρης αλληλεγγύη στον Α. Τζιτζικώστα – ΥΠΕΞ: Να δώσει εξηγήσεις η Τουρκία


Για «απαράδεκτη» κατάσταση έκανε λόγω ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, Βάσκο ‘Αλβες Κορντέιρο σχετικά με την απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και Α’ Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολου Τζιτζικώστα στην Τουρκία.

«Πλήρης αλληλεγγύη στον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία για να συμπροεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση – ARLEM» αναφέρει με ανάρτησή του στο τουίτερ ο κ.Κορντέιρο. «Ευχαριστούμε την Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Τουρκία για την υποστήριξη. Αυτή η κατάσταση είναι απλώς απαράδεκτη. Ζήτησα από το Προεδρείο της ARLEM να το εξετάσει στην επόμενη συνεδρίαση ενόψει της κατάλληλης απάντησης» προσέθεσε.

O περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, παρέμεινε για ώρες «εγκλωβισμένος» στο λιμάνι της Σμύρνης από τις τουρκικές Αρχές που δεν του επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα.

Ο κ. Τζιτζικώστας ταξίδεψε με τη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη, προκειμένου να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου, ωστόσο λίγο μετά την άφιξή του κρατήθηκε σε ένα γραφείο από τις Αρχές.

“Απαράδεκτη και καταχρηστική” χαρακτηρίζει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών την απαγόρευση εισόδου και ζήτησε άμεσα εξηγήσεις από τις τουρκικές αρχές.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε γνωστό ότι εξέφρασε την αγανάκτησή του για «την περιπέτεια στην οποία υποβάλλεται από το πρωί από τις τουρκικές αρχές» ο Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά από επικοινωνία που είχε μαζί του.

Στο ίδιο tweet ο κ. Θεοδωρικάκος τονίζει ότι «η προκλητικότητα του καθεστώτος της γειτονικής χώρας ξεπερνά κάθε όριο, απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και στην Ε.Ε.».

Για σοβαρό περιστατικό έκανε λόγο ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ανακοινώνοντας ότι θα ενημερώσει την τουρκική κοινή γνώμη.

Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν ότι έγινε τεχνικό λάθος και ήραν την απαγόρευση, όμως ο κ. Τζιτζικώστας αρνήθηκε να κατέβει στη Σμύρνη και δήλωσε πως θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

Επείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρνει το «διπλωματικό επεισόδιο που σημειώθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στη Σμύρνη», η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, καταθέτοντας επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Η ερώτηση της κ. Σπυράκη, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, έχει ως εξής:

«Απαγόρευση εισόδου του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας στην Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν σήμερα το πρωί (χθες, Σάββατο) την είσοδο στη χώρα χωρίς καμία νόμιμη αιτία στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος έφτασε στο λιμάνι της Σμύρνης με τη νέα ακτοπλοϊκή γραμμή που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τα τουρκικά παράλια, για να προεδρεύσει στη 13η Γενική Συνέλευση Ευρώπης – Μεσογείου.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πως σχολιάζει το γεγονός της απαγόρευσης εισόδου ενός Ευρωπαίου πολίτη, ο οποίος μάλιστα κατέχει θεσμική θέση, από τις τουρκικές αρχές;

2. Τί μέτρα προτίθεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έναντι της Τουρκίας, δεδομένης της ιδιότητας της ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας, για τον έλεγχο και την πάταξη πρακτικών που παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές της Ένωσης;»

www.ertnews.grfrom ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/NPCKt0e
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Επιτροπή Περιφερειών της ΕΕ: Πλήρης αλληλεγγύη στον Α. Τζιτζικώστα – ΥΠΕΞ: Να δώσει εξηγήσεις η Τουρκία Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">