ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων – Eκδηλώσεις στις 20 Νοεμβρίου


Σειρά εκδηλώσεων διοργανώνει ο Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022.

Στην ανακοίνωση του συλλόγου αναφέρεται πως: «Στον Κόσμο: Ένας νεκρός στην άσφαλτο κάθε 24 δευτερόλεπτα.
150 νεκροί κάθε μία ώρα. 1.350.000 άνθρωποι νεκροί και πολλαπλάσιοι ανάπηροι κάθε χρόνο από τροχαίες συγκρούσεις. Πάνω από το 50% των θυμάτων είναι ευάλωτοι χρήστες: πεζοί, ποδηλάτες, δικυκλιστές. Το 93% των θυμάτων είναι πολίτες χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
Κάθε δεκαετία ένα σχέδιο που αποτυχαίνει να περιορίσει τις συγκρούσεις και τους τραυματισμούς

Στη χώρα μας: Το 2021 (608 νεκροί) στην 22 η χειρότερη θέση σε αριθμό θυμάτων ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ Επί δεκαετίας στις πρώτες θέσεις σε αριθμό νεκρών και αναπήρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση Πιθανότητα θανάτου στο οδικό δίκτυο: τετραπλάσια από ότι στη Νορβηγία, τριπλάσια από τη Μάλτα και την Σουηδία, υπερδιπλάσια από την Ελβετία, τη Δανία και το Ην. Βασίλειο.

Η μοναδική ίσως ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει Στρατηγικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας 2021-2030.

Όραμα Μηδέν:
Οι πόλεις είναι για τους ανθρώπους και όχι για τα αυτοκίνητα. Οι δρόμοι είναι για επικοινωνία και όχι πεδίο ανταγωνισμού και εκτόνωσης. Ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους. Καμιά ανθρώπινη απώλεια -θάνατος ή αναπηρία δεν μπορεί να προβάλλεται ως αποδεκτή, σαν αναπόφευκτο τίμημα της «ανάπτυξης».
Δικαιοσύνη:

Φέτος Παγκόσμια σαν κεντρικό θέμα της Ημέρας Μνήμης έχει τεθεί το θέμα της Δικαιοσύνης.
Αν και στις περισσότερες χώρες του κόσμου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο θέμα της δικαστικής αντιμετώπισης των τροχαίων εγκλημάτων και των δικαιωμάτων των θυμάτων, η κατάσταση  που υπάρχει στη χώρα μας στο δικαστικό επίπεδο ουσιαστικά νομιμοποιεί το φόνο στην άσφαλτο. Και όχι μόνο. Αποτελεί μια βασανιστική και προσβλητική διαδικασία για τα θύματα και τις οικογένειες τους.

Έχουμε ασχοληθεί επανειλημμένα με όλες τις πτυχές της υπόθεσης Δικαιοσύνη μετά το τροχαίο. Τόσο με προτάσεις νομοθετικών ρυθμίσεων όσο και με καταγγελίες συγκεκριμένων περιστατικών.
Ακόμα μια φορά λέμε ξανά:  Χωρίς δικαιοσύνη δεν θΑ υπάρξει ειρήνη στους δρόμους».

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΑΘΗΝΑ:
Συγκέντρωση στις 11κ30 στο «Στρογγυλό Σχολείο» στον Άγιο Δημήτριο Αθηνών
Μαρία Ανδρούτσου,  Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής του ελληνικού δικτύου πόλεων και περιφερειών για τη Βιώσιμη Κινητικότητα CIVINET GR–CY
Έλενα Κουντουρά, Ευρωβουλευτής, εισηγήτρια της Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  για τη στρατηγική της ΕΕ στην οδική ασφάλεια 2021-2030-6ης Οκτωβρίου 2021
Τάσος Μαρκουίζος – Ιαβέρης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 12.00
Ανοικτή Συγκέντρωση Αριστοτέλους και Μητροπόλεως

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ 11.00
Στη Λότζια με συμμετοχή Φιλαρμονικής Δημου Ηρακλείου, ΕΚΑΒ, Τροχαίας

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Επιμνημόσυνη Δέηση στη Μητρόπολη

ΡΟΔΟΣ
Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

www.ertnews.grfrom ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/LeZnMsF
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων – Eκδηλώσεις στις 20 Νοεμβρίου Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">