ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Δ. Αβραμόπουλος για La Stampa: «Χωρίς εκτελεστικές ή διαχειριστικές αρμοδιότητες η συμμετοχή μου στον οργανισμό Fight Impunity»


«Η συμμετοχή μου στον οργανισμό Fight Impunity ήταν εξ’αρχής απολύτως χωρίς εκτελεστικές ή διαχειριστικές αρμοδιότητες. Η επιτροπή που συμμετείχα, μεταξύ των άλλων μαζί με προσωπικότητες όπως η Φ. Μογκερίνι, ο Γάλλος πρώην ΠΘ Bernard Cazeneuve και η Γερουσιαστής Emma Bonino, ήταν τιμητική. Για την συμμετοχή μου και την αποζημίωση που θα την συνόδευε ζήτησα την έγκρισή της ευρωπαΐκής επιτροπής η οποία και μου δόθηκε γραπτώς, από την Πρόεδρό Von der Leyen» τονίζει ο πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφορικά με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας la Stampa .

«Αντίστοιχη θετική γνωμοδότηση για τη συμμετοχή μου στην τιμητική επιτροπή της Οργάνωσης, δόθηκε από την ανεξάρτητη επιτροπή ηθικής (Independent Ethical Committee) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 10 Δεκεμβρίου 2020. Η αποζημίωση ήταν για ένα χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, με το ποσό των 5000 ευρώ μηνιαίως, το οποίο δηλώθηκε και φορολογήθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ελληνικό νόμο. (τελικό ποσό:3750€) . Μετά από ένα χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2022, επειδή η δραστηριότητα του Οργανισμού είχε ατονήσει, ζήτησα και σταμάτησε η αποζημίωση. Από τον Μάρτιο και μετά, η συμμετοχή μου είχε ουσιαστικά τελειώσει», συνεχίζει ο κ. Αβραμόπουλος.

Και καταλήγει η δήλωσή του: «Μόλις δε πληροφορήθηκα τα όσα συνέβησαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες, υπέβαλα αμέσως και αμετάκλητα την παραίτησή μου και ζήτησα να αφαιρεθεί το όνομα μου από το website, από κοινού με τις άλλες προσωπικότητες που μετείχαν στην επιτροπή»

Το δημοσίευμα

Σε δημοσίευμά της η «La Stampa» ανέφερε ότι «συμμετείχε “πολύ περισσότερο” στις δραστηριότητες της ΜΚΟ από τα υπόλοιπα επίτιμα μέλη. Και γι’ αυτό “αμοίβεται για περίοδο ενός έτους” από την 1η Οκτωβρίου 2020». Η εφημερίδα φέρνει στο φως της δημοσιότητας το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο έλαβε έγκριση από την πρόεδρο της Κομισιόν ωστόσο, δεν αναφέρει το ποσό.

«Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό επίτιμο μέλος της οργάνωσης Fight Impunity, της ΜΚΟ του Antonio Panzeri που κατέληξε στο επίκεντρο της έρευνας της εισαγγελίας των Βρυξελλών. Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος ελληνικής υπηκοότητας συμμετείχε μάλιστα “πολύ περισσότερο” στις δραστηριότητες του συλλόγου από τα υπόλοιπα επίτιμα μέλη. Και γι’ αυτό “αμοίβεται για περίοδο ενός έτους” από την 1η Οκτωβρίου 2020, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έφερε στο φως η “La Stampa”, η οποία, ωστόσο, δεν αναφέρει το ποσό.

Σημειώνεται ότι ο κ. Αβραμόπουλος είναι ο ένας από τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους για το ρόλο του ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ για τις χώρες του Κόλπου. Ο άλλος είναι ο Luigi di Maio.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι πρώην Έλληνας επίτροπος «είναι άσχετος με τη δικαστική υπόθεση, τόσο που το όνομά του δεν έχει εμφανιστεί ποτέ στα έγγραφα της έρευνας, αλλά η αναφορά στην αμοιβή του Αβραμόπουλου περιέχεται με γνώμη της επιτροπής δεοντολογίας Επιτροπή Δεοντολογίας που συστάθηκε από το Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ημερομηνία 10 Δεκεμβρίου 2020.»

Σημειώνει πως η επιτροπή δεοντολογίας είναι ένα όργανο που έχει το καθήκον να ελέγχει όλους τους διορισμούς που έγιναν από πρώην Επιτρόπους κατά τα δύο έτη που ακολουθούν το τέλος της θητείας τους. Όπως αναφέρει «από το έγγραφο προκύπτουν και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με τη χρηματοδότηση που έλαβε η ΜΚΟ Fight Impunity, της οποίας η επίσημη ονομασία είναι “Ένωση Κατά της ατιμωρησίας και για Διακρατική Δικαιοσύνη – AITJ”. Το έγγραφο αναφέρει ότι η ΜΚΟ δεν έχει λάβει ποτέ κεφάλαια από το προϋπολογισμού της ΕΕ, αλλά ότι – σύμφωνα με πληροφορίες που παρέχονται από τον Αβραμόπουλο – αυτοχρηματοδοτείται “κυρίως μέσα από δωρεές”. Και ότι “ο πιο σημαντικός δωρητής είναι το Sekunjalo Development Foundation”. Είναι το φιλανθρωπικό τμήμα της ομάδας Sekunjalo, μια από τις πιο σημαντικές Αφρικανικές επενδυτικές εταιρείες. Ιδρύθηκε από τον ιατρό Iqbal Survé, ο όμιλος έχει πολυεθνικές επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, υγείας, φαρμακευτικά προϊόντα, τρόφιμα βιοτεχνολογία και κατέχει τον σημαντικότερο εκδοτικό όμιλο της χώρας. Στο διαδίκτυο, δεν υπάρχει κανένα ίχνος γεγονότων ή πληροφοριών που να συνδέουν αυτό το ίδρυμα με τη ΜΚΟ του Panzeri. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Jerusalem Post, ο Sekunjalo λαμβάνει χρηματοδότηση από το Κατάρ».

Και το δημοσίευμα καταλήγει: «Ο Αβραμόπουλος είχε κοινοποιήσει στην Επιτροπή το νέο του διορισμό στις 4 Σεπτεμβρίου 2020 και παρείχε πρόσθετες πληροφορίες στις 9 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Στις 26 του ίδιου μήνα, οι Βρυξέλλες ζήτησαν περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με την αμοιβή του. Οι διευκρινίσεις έφτασαν στις 18 Νοεμβρίου και συμπεριλήφθηκαν στη γνωμοδότηση της 10ης Δεκεμβρίου, στην οποία ο ρόλος του ως πρώην επιτρόπου χαρακτηρίζεται “συμβατός” με τις δραστηριότητες της ΜΚΟ. Τόσο πολύ ώστε στις 3 Φεβρουαρίου 2021 ήρθε το πράσινο φως που υπέγραψε η Ursula von der Leyen. Στο τιμητικό συμβούλιο της οργάνωσης Fight Impunity συμμετείχε -μεταξύ άλλων- η Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία παραιτήθηκε αμέσως μετά τις συλλήψεις. Σε επικοινωνία με τη La Stampa, η πρώην Ύπατη Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι δεν είχε πραγματοποιήσει καμία δραστηριότητα για τη ΜΚΟ του Panzeri και ότι δεν είχε λάβει “καμία αμοιβή” »

Και καταλήγει πως αυτό που προκύπτει είναι η μη καταχώριση του Fight Impunity στο κοινό μητρώο διαφάνειας της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου, κάτι που είχε ο κ. Αβραμόπουλος είχε απέδωσε στην πανδημία και πως ο Panzeri τον είχε διαβεβαιώσει ότι θα ολοκλήρωνε την εγγραφή στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ “αμέσως μόλις ξανάρχιζε να εργάζεται εν παρουσία στις Βρυξέλλες”, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/CKJVW2a
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Δ. Αβραμόπουλος για La Stampa: «Χωρίς εκτελεστικές ή διαχειριστικές αρμοδιότητες η συμμετοχή μου στον οργανισμό Fight Impunity» Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">