ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Διεθνή ΜΜΕ: Oμολόγησε την εμπλοκή του ο σύντροφος της Εύας Καϊλή


Νέες αποκαλύψεις από την ιταλική La Repubblica και τη βελγική Le Soir για το Qatargate με τις έρευνες των βελγικών αρχών να είναι σε πλήρη εξέλιξη για τη διαδρομή του “μαύρου χρήματος”.

Ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, σύμφωνα με δημοσίευμα της La Repubblica, παραδέχεται την εμπλοκή του, αλλά υπερασπίζεται την Εύα Καϊλή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να μείνει με την κόρη μας. Η βελγική Le Soir από την πλευρά της σημειώνει ότι ο σύντροφος της ευρωβουλευτού ομολόγησε διαφθορά και παρεμβάσεις προς όφελος του Μαρόκου και του Κατάρ. Κατά το ίδιο δημοσίευμα ο Τζόρτζι εμπλέκει τον Μαρκ Ταραμπέλα σε μια ακρόαση ενώ ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε διαφθορά.

La Repubblica: Ο Τζόρτζι δήλωσε μετανιωμένος

Σύμφωνα με τη ιταλική εφημερίδα La Repubblica, o Τζόρτζι δήλωσε μετανιωμένος όταν μιλούσε στους ανακριτές παρουσία του δικηγόρου του Πιερ Μονβίλ. Είπε ότι είναι ένας απλός άνθρωπος, ότι βρέθηκε σε κάτι μεγαλύτερο από αυτόν και ότι είχε τυφλωθεί και κατακλυστεί από ηθικό χρέος απέναντι στον Παντσέρι. Κατά το δημοσίευμα ο στόχος των Βέλγων ερευνητών ήταν (και είναι) επίσης να καταλάβουν εάν υπάρχουν ευρωβουλευτές «στη μισθοδοσία» των απεσταλμένων του Κατάρ και του Μαρόκου. Αλλά όταν αρχικά ρωτήθηκε για τυχόν άτομα που έπρεπε να υποδειχθούν ως αποδέκτες των χρημάτων που έφτασαν στο Παντσέρι, ο Τζόρτζι είπε ότι δεν ήξερε.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, η Soir αναφέρει ότι ο Τζόρτζι είναι μέρος μιας οργάνωσης η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με το Κατάρ, αλλά και με το Μαρόκο ενώ κατονομάζει τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι ως τον επικεφαλής αυτής της οργάνωσης. Επίσης, εμπλέκει τον εν ενεργεία Βέλγο ευρωβουλευτή Ταραμπέλα στο σπίτι του οποίου είχε γίνει έφοδος το περασμένο Σάββατο παρουσία της Ρομπέρτα Μετσόλα, προέδρου του ΕΚ. Αναμένεται να δούμε αν από την πλευρά του Τζόρτζι και του Παντσέρι θα γίνει έφεση στη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου. Έχουν περιθώριο 24 ωρών για να το πράξουν κι από εκεί και πέρα 15 μέρες για να εμφανιστούν ενώπιον το εφετείου.

Έρευνες σε οτιδήποτε υποψία ότι δεν είναι καθαρό

Σχετικά με δημοσίευμα του Politico που αναφέρει ότι μπαίνει στο μικροσκόπιο η συμφωνία της ΕΕ με την Qatar Airways η Ειρήνη Ζαρκαδούλα σημείωσε ότι πλέον γίνονται έρευνες σε οτιδήποτε μπορεί να υπάρχει υποψία ότι δεν είναι καθαρό. Από τη στιγμή που υπάρχουν περισσότερες μαρτυρίες -για παράδειγμα το ότι ο Τζόρτζι μιλά για Μαρόκο – καταλαβαίνουμε τι έχει να γίνει τόνισε ο δημοσιογράφος η οποία πρόσθεσε ότι το ΕΛΚ εχθές αποφάσισε ότι δεν θα παίρνει μέρος σε κατεπείγοντα ψηφίσματα για τρίτες χώρες μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Όπως είπε: «οπότε ερευνώνται τα πάντα. Το πώς προχώρησαν, εάν εμπλέκονται άλλοι, εάν υπάρχουν περίεργες δοσοληψίες ή περίεργες επικοινωνίες ακόμη και των κοινοβουλευτικών βοηθών. Διότι για παράδειγμα, στην Εύα Καϊλή εκεί που τις ομιλίες της τις έγραφαν οι συνεργάτες της όπως συνηθίζεται, τη συγκεκριμένη ομιλία για το Κατάρ, ήθελε να τη γράψει ο σύζυγός της. Αυτό είχε προκαλέσει εντύπωση. Δηλαδή γιατί να γράψει αυτή την ομιλία; Όχι ότι είναι περίεργο προφανώς μαζί είναι, ζευγάρι είναι, μπορεί να τη βοηθήσει, αλλά ήταν μια πολύ συγκεκριμένη ομιλία. Και υπήρξε μετά και η ψηφοφορία η συγκεκριμένη που ξέραμε στην οποία δεν έπρεπε να παρίστατο και μάλιστα τα έριξε σε συνεργάτες της. οπότε κουμπώνουν το ένα στοιχείο φέρνει το άλλο, Οπότε το ένα στοιχείο φέρνει το άλλο και είναι προφανές ότι θα εξεταστεί και ότι έχει να κάνει με τις αεροπορικές συνδέσεις».

Εν τω μεταξύ, αναβολή για ακρόαση στις 22 Δεκεμβρίου πήρε η Εύα Καϊλή για την εμπλοκή της στην υπόθεση. Η ίδια θα παραμείνει προφυλακισμένη, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη Πέμπτη, οπότε και θα κριθεί εάν θα παραμείνει στη φυλακή ή θα αφεθεί με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, ενώ δηλώνει – μέσω των δικηγόρων της – αθώα.

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν από το προδικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι αλλά και ο πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι, φερόμενος ως “εγκέφαλος” της υπόθεσης. Ο τρίτος κατηγορούμενος, Νικολό Ταλαμάνγκα αφέθηκε ελεύθερος με ηλεκτρονικό βραχιολάκι. Όλοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά στο πλαίσιο του Qatargate.

Στο μικροσκόπιο των βελγικών Αρχών βρίσκονται τα μετρητά και η διαδρομή τους. Η βελγική Εισαγγελία έδωσε στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες που φαίνεται μια βαλίτσα γεμάτη με χρήματα με την οποία συνελήφθη ο πατέρας της Εύας Καϊλή, κουτιά με χαρτονομίσματα και μετρητά ακυκλοφόρητα.

(Belgian Federal Judicial Police via AP)

O Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Vincent Van Quickenborne (Open VLD), δήλωσε πως πρόκειται για πρωτοφανή υπόθεση δωροδοκίας. «Είναι το Sky-ECC της δωροδοκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις βελγικές εφημερίδες Le Soir και Knack, οι έρευνες από την Κρατική Ασφάλεια του Βελγίου ήταν σε εξέλιξη από το 2021, σε συνεργασία με υπηρεσίες πληροφοριών άλλων 5 ευρωπαϊκών κρατών, επειδή η υπόθεση Qatargate είχε κριθεί ως ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Οι αρχές παρακολουθούσαν τηλέφωνα υπόπτων επί μήνες με επίκεντρο τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντζέρι που χαρακτηρίζεται ως «το κομβικό πρόσωπο σε αυτή την υπόθεση». Η υπόθεση φέρεται να αποχαρακτηρίστηκε και να παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές τον περασμένο Ιούλιο.
Επίσης αποκαλυπτικό είναι το άρθρο της La Republicca στο οποίο αναδεικνύεται όχι μόνο ο κεντρικός ρόλος που είχε ο Παντσέρι σε αυτό το σκάνδαλο διαφθοράς αλλά και τον τρόπο που δρούσε. Όπως δημοσιεύει σχετικά η εφημερίδα, έπειτα από τηλεφωνικές υποκλοπές τουλάχιστον 6 μηνών διαπιστώθηκε ότι είχε μετρητά στο σπίτι του σπίτι για να «λαδώσει» τους μηχανισμούς του ΕΚ, με στόχο να επηρεάσει πολιτικές αποφάσεις για Κατάρ, πιθανόν και Μαρόκου. Επισημαίνει μάλιστα πως τα χρήματα που κατασχέθηκαν ήταν λιγότερα από αυτά που περίμεναν να βρουν οι Αρχές γιατί τα είχε χρησιμοποιήσει στο μεσοδιάστημα.
Όπως αναφέρει η Il Messaggero, ήταν επικεφαλής μίας δομημένης οργάνωσης στην οποία ορισμένοι ευρωβουλευτές ήταν στη μισθοδοσία της.

Πηγή: ΕΡΤ- Ανταποκρίσεις: Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Κρίστιαν Μαυρής

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/eRxV0GQ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Διεθνή ΜΜΕ: Oμολόγησε την εμπλοκή του ο σύντροφος της Εύας Καϊλή Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">