ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Άνοιξαν τα σχολεία – Οι ιογενείς λοιμώξεις ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους (videο)


Με ένα κοκτέιλ αναπνευστικών λοιμώξεων, γρίπης και κορονοϊού να ταλαιπωρούν τα παιδιά, άνοιξαν τα σχολεία. Με εγκύκλιο έχει δοθεί η δυνατότητα απουσιών μέχρι πέντε ημέρες, για όσους μαθητές νοσούν από την εποχική γρίπη, ενώ οι ειδικοί συνιστούν στους γονείς να κρατούν στο σπίτι τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα ή αδιαθεσία.

Οι μαθητές επέστρεψαν στα θρανία αλλά όχι όλοι, λόγω της ραγδαίας έξαρσης των ιώσεων.

Οι ειδικοί συστήνουν στους γονείς να κρατούν τα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα στο σπίτι, γι’ αυτό οι απουσίες των μαθητών από γρίπη έως και 5 ημέρες θα καταχωρίζονται μεν αλλά δεν θα προσμετρώνται.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, δήλωσε: «Οι πέντε μέρες, αυτές που δώσαμε τώρα με την εγκύκλιο προ ημερών, είναι ακόμα και από ιδιώτη γιατρό, από οποιοδήποτε δημόσιο, ιδιωτικό φορέα αλλά και από ιδιώτη γιατρό».

Εκατοντάδες γονείς προσέρχονται με τα παιδιά τους στα επείγοντα των νοσοκομείων, το ποσοστό όμως των εισαγωγών παραμένει μικρό.

Ο Νίκος Καράνταγλης, επιστημονικός συνεργάτης της Γ’ Παιδιατρικής κλινικής ΑΠΘ δήλωσε: «έχουμε μεγάλη αύξηση της προσέλευσης…Και αυτό οδηγεί και σε αρκετές ώρες αναμονής».

Εκτός από τους μικρούς, οι ιογενείς λοιμώξεις ταλαιπωρούν και τους μεγάλους. Το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα 1500 ενήλικες νοσηλεύονται με κορονοϊό, εκ των οποίων οι 165 σε κλίνες ΜΕΘ.

Η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων, Σταματούλα Τσικρικά, αναφέρει πως: «Και τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν το ίδιο υψηλά νούμερα που θα έχουν να αποτυπώσουν ότι έγινε τα Χριστούγεννα».

Η διαθεσιμότητα σε αντιβιοτικά, εισπνεόμενα ακόμη και φάρμακα για θεραπείες χρόνιων παθήσεων είναι περιορισμένη.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου δήλωσε: «έχουμε επικοινωνήσει με την ΗΔΙΚΑ ποια φάρμακα είναι σε πιθανή έλλειψη ώστε να βοηθηθεί η συνταγογράφηση με τα γενόσημα το επόμενο δεκαήμερο θα έχει ομαλοποιηθεί η αγορά».

Ο ΕΟΦ ήδη έχει απαγορεύσει την εξαγωγή 260 σκευασμάτων, ενώ ο έλεγχος σε φαρμακαποθήκες συνεχίζεται προκειμένου να ξαναγεμίσουν τα ράφια των φαρμακείων.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση

Πηγή ΕΡΤ

www.ertnews.grfrom ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/Xu3OGv2
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Άνοιξαν τα σχολεία – Οι ιογενείς λοιμώξεις ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους (videο) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">