ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: Οι πλειστηριασμοί και η κοινότητα των Ρομά


Στο θέμα των πλειστηριασμών και των επιπτώσεων στην κοινότητα των Ρομά, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η συνομοσπονδία τους ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η απειλή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, που χιλιάδες συμπολίτες μας βιώνουν έπειτα την η απόφαση του Αρείου Πάγου υπέρ των funds, δυστυχώς αποτελεί για την κοινότητα των Ελλήνων Ρομά μια γνωστή και διαχρονική κατάσταση. Μεταξύ του 2003 και 2006, δόθηκαν σε χιλιάδες οικογένειες Ρομά που ζούσαν σε καταυλισμούς, στεγαστικά δάνεια έως 60 χιλιάδες ευρώ, τα οποία έλαβαν με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου για το 100% του ποσού με σκοπό την αγορά πρώτης κατοικίας.

Στην πραγματικότητα δεν ήταν στεγαστικά δάνεια αλλά στεγαστική πολιτική για μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα.

Η οικονομική κρίση, η επέλαση της πανδημίας και εν συνεχεία η ενεργειακή κρίση κατάφεραν μεγάλο πλήγμα περιθωριοποίησης, έξαρσης ρατσιστικών συμπεριφορών και οικονομικής ανέχειας στην κοινότητα των Ρομά: εννέα χιλιάδες οικογένειες Ρομά αδυνατούν να εξυπηρετήσουν στεγαστικά δάνεια που έλαβαν με ευνοϊκούς όρους στις αρχές του 2000 και βρίσκονται αντιμέτωπες με κατασχέσεις, φοβούμενες την επιστροφή τους στους καταυλισμούς και την διαιώνιση της ακραίας περιθωριοποίησης μιας πολλαπλά ευάλωτης κοινωνικής ομάδας».

Συνεχίζοντας η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ αναφέρει: «Οι Ρομά βιώνουν διακρίσεις και αποκλεισμό τόσο στην χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη: σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τέσσερις στους πέντε Ρομά ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Μόνο το 2% φοιτά στην τεχνική και ανώτατη εκπαίδευση, ενώ λιγότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (39%) δηλώνουν ότι νιώθουν άνετα όταν τα παιδιά τους έχουν συμμαθητές Ρομά. Στην έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) αναφέρεται ότι το 11% των Ρομά στην Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια και το 9% σε καθαρό πόσιμο νερό. Κάποιοι είναι αόρατοι για το κράτος, χωρίς ληξιαρχική πράξη γέννησης ή και αστυνομική ταυτότητα.

Από μεριάς μας, έχουμε καταθέσει εδώ και μήνες πρόταση για την ρύθμιση των εν λόγω δανείων με όρους ευνοϊκούς που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της κοινότητας, τόσο στην Αρμόδια για τα θέματα Ρομά Γραμματεία, όσο και σε όλα τα κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου.

Ο αγώνας και οι διεκδικήσεις μας όμως δεν σταματούν εδώ, αλλά δυναμώνουν. Είναι τώρα η στιγμή που πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε και να υπερασπιστούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας κάθε συμπολίτη μας που αυτή την στιγμή απειλείται από τους απάνθρωπους πλειστηριασμούς και κινδυνεύει να βρεθεί στον δρόμο».

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/mberjUp
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: Οι πλειστηριασμοί και η κοινότητα των Ρομά Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">