ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ντιμπέιτ Γ. Οικονόμου – Π. Τσαπανίδου στην ΕΡΤ με καίριες ερωτήσεις και απαντήσεις


thumbnail_STO KENTRO OI EKLOGES _2023-02-23_21.59.45_frame_8072

Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τηλεμαχία είχαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδου, και την οποία είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές του ERTNEWS στην εκπομπή «Στο Κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά και τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ Απόστολο Μαγγηριάδη και Σοφία Παπαϊωάννου.

Οι τρεις δημοσιογράφοι της ΕΡΤ έθεσαν τις ερωτήσεις τους προς τους δύο πολιτικούς σε δύο θεματικές: η πρώτη αφορούσε Οικονομία, Κοινωνία, θεσμοί και η δεύτερη τις επερχόμενες εκλογές. Στο τέλος κάθε θεματικής ενότητας οι δύο πολιτικοί είχαν τη δυνατότητα να θέσουν τη δική τους ερώτηση ο ένας στον άλλο.

Τι απάντησαν για θέματα οικονομίας

Η πρώτη ερώτηση στο ντιμπέιτ μεταξύ Γιάννη Οικονόμου και Πόπης Τσαπανίδου στην ΕΡΤ έγινε από τον Γιώργο Κουβαρά προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και αφορούσε θέμα που σχετίζεται με την οικονομία. Συγκεκριμένα ο κ. Κουβαράς ρώτησε τον κ. Οικονόμου: «ζητάτε να αποφασίσουν οι πολίτες ποιον θα ψηφίσουν, αφού πρώτα συγκρίνουν την κυβέρνηση Τσίπρα με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Tο θεωρείτε δίκαιο, να συγκριθεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήταν υποχρεωμένη να κινείται εντός του Μνημονίου, με μια κυβέρνηση ΝΔ, απαλλαγμένη από την αυστηρή εποπτεία; Και πώς γίνεται να δίνετε εσείς τώρα προεκλογικά επιδόματα, όταν κατηγορούσατε τον ΣΥΡΙΖΑ, σε πιο δύσκολη οικονομική συγκυρία, ότι έδινε επιδόματα για να αξαγοράσει ψήφους;».

Η κυβέρνηση της ΝΔ κλήθηκε να διαχειρισθεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ κρίσεων «που δεν δημιουργήσαμε εμείς», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Οικονόμου. Πρόσθεσε ότι η χώρα όχι μόνο άντεξε μόνο αλλά κάνει και βήματα μπροστά ενώ κατηγόρησε την προηγούμενη διακυβέρνηση ότι δημιούργησε και τροφοδότησε η ίδια κρίσεις. Σημείωσε ότι «είμαστε εδώ για να συγκριθούμε σε όλα» και εξήγησε ότι «οι ενισχύσεις που δώσαμε είναι από το μέρισμα της ανάπτυξης».

«Ξέρουν ότι η Ελλάδα άντεξε όπως κανένας δεν θα περίμενε για μια χώρα που έφερε στο σώμα της τις πληγές των μνημονίων από τα προηγούμενα χρόνια και τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Στον αντίποδα αυτής της λογικής, η προηγούμενη διακυβέρνηση, αυτό που έκανε, ήταν να δημιουργήσει και να τροφοδοτήσει η ίδια κρίσεις. Γιατί είπε ψέματα πριν τις προηγούμενες εκλογές, γιατί μας έφερε ένα μόλις βήμα από την έξοδο από την Ευρώπη, γιατί υπολόγιζε ότι θα χτυπάει τα νταούλια και οι αγορές και οι αγορές θα χορεύουν. Για όλους αυτούς τους λόγους και τις θύμησες και τις μνήμες, ο ελληνικός λαός βίωσε και ξέρει[…] Οι ενισχύσεις αυτές δεν είναι από την υπερφορολόγηση, δεν είναι ενισχύσεις που τους δίνεις από τη μια τσέπη να παίρνει στην άλλη. Είναι ενισχύσεις που δίνονται από την υπερφορολόγηση εσόδων των λίγων, προκειμένου να ενισχυθούν οι πολλοί. Είναι ενισχύσεις που δεν εξέθεσαν τη χώρα στις διεθνείς αγορές, Είναι ενισχύσεις που δίνονται για να σταθεί όρθια η χώρα, επαναλαμβάνω μπροστά στο μεγαλύτερο κοκτέιλ κρίσεων που γνώρισε ποτέ. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή την πραγματικότητα βιώνουν οι Έλληνες πολίτες. Είναι μέρισμα της ανάπτυξης, ενισχύσεις στους πολίτες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Ακολούθησε η ερώτηση προς την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου: «λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι “επί διακυβέρνησής μας δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας” και ότι “ευθύνεται ο Πτωχευτικός Κώδικας της ΝΔ για τους πλειστηριασμούς”. Όμως, πριν από μερικές μέρες, ο Αρειος Πάγος αποφάσισε ότι μπορούν τα funds να προχωρούν σε πλειστηριασμούς κατοικιών με βάση νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, τον 4354/2015, (και το νόμο του ΠΑΣΟΚ το 2003). Δεδομένου ότι εσείς είστε που νομοθετήσατε υπέρ των funds, τι προτείνετε σήμερα; Την κατάργηση του δικού σας νόμου με ΠΝΠ; Προτείνετε το ίδιο και για άλλους μνημονιακούς νόμους που ισχύουν σήμερα; Θα τους καταργήσετε, αν γίνετε κυβέρνηση;».

Η Πόπη Τσαπανίδου σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προστατεύσει την πρώτη κατοικία και είχε βάλει δικλίδες ασφαλείας. Ειπε ότι η ΝΔ άλλαξε τελείως το πεδίο κι άνοιξε τον δρόμο για τους πλειστηριασμούς και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναστείλει μέχρι τις εκλογές τους πλειστηριαμούς πρώτης κατοικίας. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετήσει σχετικά ενώ ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα παρουσιάσει σχετικό νομοσχέδιο. Είπε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κι άλλα σχέδια στο κομμάτι της στεγαστικής πολιτικής.

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει προστατεύσει την πρώτη κατοικία και αυτό είναι κάτι που και οι πολίτες το ξέρουν, ειδικά όσοι κινδύνευαν να χάσουν τα σπίτια τους. Αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός το παραδέχτηκε στη Βουλή στη διάρκεια της πανδημίας, όταν επέκτεινε την ισχύ του νόμου για τρεις ακόμα μήνες λόγω της έκτακτης ανάγκης[…]Εμείς ζητάμε μέχρι τις εκλογές ο κύριος Μητσοτάκης να αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, όχι όλους τους πλειστηριασμούς. Αυτό δεν μπορεί να γίνει, αλλά να προστατεύσει τα ευάλωτα νοικοκυριά που είναι και αυτοί που έχουν μεγάλη ανάγκη. Ζούμε σε πραγματικά πολύ δύσκολες στιγμές[…] Πρέπει λοιπόν οι ευάλωτες οικογένειες, τα ευάλωτα νοικοκυριά να στηριχθούν για να μπορέσουν να κρατηθούν όσο το δυνατόν πιο κοντά στη μεσαία τάξη. Να μην υπάρχουν δηλαδή αυτές οι μεγάλες κοινωνικές ανισότητες. Αμέσως μετά ο ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετήσει. Θα παρουσιάσουμε και την άλλη εβδομάδα ένα πάρα πολύ ολοκληρωμένο σχέδιο[…]ένα νόμο που θα είναι δέσμευση να εφαρμοστεί αμέσως που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία, θα δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσουν υποχρεωτικά τα funds και οι τράπεζες υπέρ του ευάλωτου δανειολήπτη» ανέφερε η κ. Τσαπανίδου.

Τι απάντησαν για εκλογικά θέματα

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου Σοφίας Παπαϊωάννου  για το πώς έρχεται σε επαφή με τους ανθρώπους η κυβέρνηση προκειμένου να καταλάβει και να λύσει τα προβλήματα της κοινωνίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι αυτό γίνεται ζώντας μέσα στην κοινωνία. Όπως είπε μας ψηφίζει η κοινωνία και πρόσθεσε ότι σε αυτούς τους ανθρώπους λογοδοτούμε, ακούμε τις αγωνίες τους ενώ υπογράμμισε ότι για μας πολιτική είναι η λύση των προβλήματων κι ότι αυτή είναι η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πολιτικές μας είναι για την κοινωνία είπε ο Γιάννης Οικονόμου και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο gov.gr , το 112 και υπογράμμισε ότι «κάθε πτυχή της πολιτικής είναι για να δίνει μέρισμα στον πολίτη» καθώς όπως ανέφερε «οτιδήποτε άλλο η κοινωνία το αποδοκιμάζει».

«Ζώντας ανάμεσα στην κοινωνία, κυκλοφορώντας ανάμεσα στους ανθρώπους. Δεν είμαστε εκεί ελέω Θεού. Μας ψηφίζει η κοινωνία. Το 39% του ελληνικού λαού ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για πρωθυπουργό. Άνθρωποι ψήφισαν εμάς, εμένα στη Φθιώτιδα, άλλους συναδέρφους στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σε αυτούς τους ανθρώπους λογοδοτούμε με αυτούς τους ανθρώπους, κυκλοφορούμε, ψωνίζουμε στην αγορά, κάνουμε παρέα μαζί τους, ακούμε τις αγωνίες τους, βλέπουμε τις αγωνίες για τα παιδιά τους, για τις σπουδές τους, για το μέλλον τους, για τη δουλειά τους, τους συνταξιούχους της κοινωνικής τάξης. Γι’ αυτούς είναι η πολιτική. Για μας πολιτική είναι οι λύσεις των προβλημάτων. Και αυτό αν θέλετε, είναι μια ουσιαστική μια μεγάλη διαφορά με την αξιωματική αντιπολίτευση. Για τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτική είναι η διαιώνιση των προβλημάτων» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου.

Σε ερώτηση προς την Πόπη Τσαπανίδου γιατί να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ κάποιος αριστερός ψηφοφόρος η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «γιατί είδε το αποτέλεσμα όλης της προσπάθειας που έγινε μέσα στην περίοδο της κρίσης μέσα στα μνημόνια παραλάβαμε μια χώρα η οποία ήταν διαλυμένη, η οποία είχε βαρύτατες υποχρεώσεις στην πλάτη της. Είχαμε την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας για όλα αυτά τα χρόνια που κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ να υποδεικνύει πράγματα που έπρεπε να γίνουν και που δεν είχαν γίνει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που είχαν αναλάβει τα μνημόνια.

Έγινε λοιπόν με πολύ μεγάλη προσπάθεια, με πολύ μεγάλο κόπο και κατάφερε να φέρει αποτέλεσμα και να φέρει αποτέλεσμα, φροντίζοντας το σύνολο της χώρας, το σύνολο του λαού, φροντίζοντας, προστατεύοντας τις ευάλωτες κοινωνίες με τις προοδευτικές ιδέες του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να τίθενται σε εφαρμογή, ενώ υπήρχαν πολύ λιγότερα λεφτά διαθέσιμα. Τότε υπήρχε πρόσβαση στην υγεία, πρόσβαση στην παιδεία, πρόσβαση στα πάντα για όλους, ειδικά για τους ευάλωτους[…] Και φτάσαμε μέχρι εδώ που είμαστε σήμερα και το πρόγραμμά μας στηρίζεται σε κάτι που είναι πολύ διαφορετικό από το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και του κυρίου Μητσοτάκη. Στηρίζεται σε διαφορετικές προτεραιότητες, αγκαλιάζει πάλι τη μεσαία τάξη, αγκαλιάζει τις ευάλωτες ομάδες και τις οδηγεί σε ένα μέλλον, σε μια προοπτική στο αύριο. Γιατί εμείς νοιαζόμαστε γι αυτούς. Είμαστε κοντά τους και όχι μόνο στους ισχυρούς, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία».

Απαντούν για την ψήφο των νέων και των απομακρυσμένων πολιτών

«Γιατί ένας 17χρονος να ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία; Ένας 17χρονος που ξεκινάει από ένα σχολείο που έχει απαρχαιωμένο εκπαιδευτικό σύστημα κι αυτό το παιδί μπαίνοντας σε μία σχολή θα έ4χει ένα αβέβαιο μέλλον», ρώτησε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο η κ. Παπαϊωάννου.

«Γιατί αυτό που αξίζει και δικαιούται είναι να ζει σε μία ασφαλή και ευημερούσα χώρα, που θα του δώσει τη δυνατότητα να κάνει πραγματικότητα τα όνειρά του», απάντησε αρχικά ο κ. Οικονόμου. Συνέχισε: «Να διεκδικήσει αυτό που πραγματικά προσδοκά κι αυτό προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση για τη νέα γενιά. Αυτό προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση στην Παιδεία, τα πανεπιστήμια χώρους που είναι καλύτερα να γίνονται βιβλιοθήκες από το να είναι στέκια, αποδίδοντας δωμάτια, εστίες στους φοιτητές που δεν έχουν χρήματα να νοικιάσουν σπίτι. Λέμε ότι είναι καλύτερα να υπάρχουν πολιτικές που θα δίνοπυν στο ελληνικό πανεπιστήμιο τη δυνατότητα να συνδέετεαι με μεγάλα ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Λέμε ότι είναι καλύτερα να δίνονται κίνητρα στην αγορά εργασίας, όπως το «Πρώτο Ένσημο» για να δουλεύουν νέοι άνθρωποι χωρίς προηγούμενη εμπειρία. Λέμε ότι είναι καλύτερα να φέρνουμε το κράτος πιο κοντά στις νέες τεχνολογίες. Λέμε ότι είναι καλύτερα να δημιουργούμε επενδύσεις, να έρχονται εδώ εταιρείες της νέας οικονομίας, της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης που θα δίνουν δουλειές με καλύτερα χρήματα, μόνιμες θέσεις απασχόλησης για τη νέα γενιά. Λέμε ότι είναι καλύτερα να φροντίζουμε έτσι ώστε η νέα γενιά να μπορεί να βρει σπίτι με το πρόγραμμα «Σπίτι μου» για να μπορεί ο νέος άνθρωπος να κάνει το βήμα, να φεύγει από τους γονείς του, να μπορεί να ζήσει με τη σύντροφό του, με τον σύντροφό του, να σκεφτεί ότι μπορεί να κάνει οικογένεια. Λέμε ότι είναι καλύτερα να αντιμετωπίζουμε την ανεργία, να μπαίνουν στην παραγωγική διαδικασία παιδιά που ήταν εκτός παραγωγικής διαδικασίας και εκτός εργασίας. Λέμε ότι είναι καλύτερα να φτιάχνουμε μια κοινωνία που θα σπάει τα αποστήματα της κακοποίησης, τα μυστικά που έμεναν κρυμμένα κάτω από το χαλί. Μια κοινωνία δικαιωμάτων, συμπεριληπτική. Λέμε ότι είναι καλύτερα να ζει ο κόσμος σε μια πατρίδα, σε μια Ελλάδα που θα πρωταγωνιστεί στο διεθνές γίγνεσθαι. Δεν θα είναι παρίας, δεν θα γίνεται αντικείμενο συζήτησης γιατί χρωστάει, γιατί θέλει ενισχύσεις, αλλά θα ανοίγει δρόμους και πολιτικές. Γι’ αυτό του λέμε να ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία, για να συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία, για να συνεχιστεί η πολιτική για τη νέα γενιά».

Η ερώτηση προς την κ. Τσαπανίδου ήταν εξής: «Νομίζω γνωρίζεις πολύ καλά ότι υπάρχουν κάποια θέματα στην Ελλάδα που διαχρονικά μένουν άλυτα και χειροτερεύουν και αναφέρομαι στους ανθρώπους που ζούνε σε απομακρυσμένους τόπους, που ζούνε στα νησιά, ζούνε στα σύνορα, σε χωριά στην ορεινή Ελλάδα. Και αυτοί οι άνθρωποι εδώ και πάρα πολλά χρόνια αντιμετωπίζουν την έλλειψη γιατρών, δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δεν έχουν σχολεία. Οι τόποι ερημώνουν. Τι σκέφτεται ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει για αυτούς τους ανθρώπους

«Μέσα στα χρόνια των μνημονίων οι άνθρωποι αυτοί εγκαταλείφθηκαν πλήρως στη μοίρα τους. Επί ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, το 2019, έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να στηριχθούν οι άνθρωποι αυτοί και σε επίπεδο φροντίδας υγείας με πρωτοβάθμια κέντρα και φροντίδα που μπορούσε να δοθεί σε ανθρώπους που έμεναν μακριά από τις πόλεις αλλά και με προσπάθεια να γίνεται πιο εύκολη η μεταφορά τους από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα», υπογράμμισε αρχικά η εκπρόσωπος ύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. «Το μεταφορικό ισοδύναμο είναι κάτι που ο άνθρωπος που χάσαμε πολύ πρόσφατα ο Νεκτάριος Σαντορινιός είχε εφαρμόσει και είχε θέσει σε εφαρμογή και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία και που τώρα καθυστερεί να καταβληθεί ακόμη και αυτό το μεταφορικό ισοδύναμο στους δικαιούχους», συνέχισε. Μεταξύ άλλων τόνισε: «Είδαμε λοιπόν ότι είχαμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να στηριχθεί και η κοινωνία που ζει εκτός αστικών κέντρων και εκτός περιφέρειας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε δημιουργώντας παιδικούς σταθμούς σε περιοχές στις οποίες υπάρχουν νέα παιδιά, υπάρχουν νέες οικογένειες – γιατί πολλοί έχουν φύγει και ζούνε στην περιφέρεια – να μπορούν να στηριχτούν για να αναπτύξουν τη ζωή τους, να δουλέψουν έχοντας στο μυαλό τους το πού θα αφήσουν τα παιδιά τους. Έχουμε υπόψη μας να λειτουργήσουμε και πάλι κέντρα υγείας σε περιοχές απομακρυσμένες, έτσι ώστε να υπάρχει πρόσβαση στην υγεία». «Θέλουμε να στηριχτούν οι άνθρωποι αυτοί σε αμάς αλλά και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι για να πάρουν τη σύνταξή τους ξέρετε ότι πληρώνουν 6,5 ευρώ κάθε φορά που πλησιάζει ο ταχυδρόμος για να τους την παραδώσει, γιατί δεν έχουν τράπεζα για να την παραλάβουν. Θέλουμε να καταργηθούν αυτές οι αδικίες, γιατί για μας προτεραιότητα είναι αυτοί οι άνθρωποι, η μεσαία τάξη, τα χαμηλά στρώματα, οι άνθρωποι που ζουν στην περιφέρεια και που νιώθουν απομονωμένοι από την κεντρική πολιτική σκηνή. Τους έχουμε προτεραιότητα, νοιαζόμαστε γι’ αυτούς. Μας ενδιαφέρουν, σε αντίθεση με την Νέα Δημοκρατία που δεν βλέπουμε να νοιάζονται ιδιαίτερα», είπε κλείνοντας.

Οι ερωτήσεις που έκαναν εκατέρωθεν

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλο μετά από μία σύντομη εκατέρωθεν τοποθέτησή τους.

Η Πόπη Τσαπανίδου στην τοποθέτησή της ανέφερε: Αν θέλετε μπορώ να φωνάζω εγώ εσάς Μητσοτάκη και εσείς εμένα Τσίπρα, χαίρομαι πολύ που τον βλέπω και πρώτη φορά απέναντι μου είναι πρώτη φορά. Έτσι για να σπάσω και λίγο τον πάγο, εγώ θα έλεγα ότι αν θέλετε μπορούμε από δω και στο εξής να φωνάζουμε ένας τον άλλον, εγώ εσάς Μητσοτάκη εσείς εμένα Τσίπρα, γιατί σε Debate οι δύο πολιτικοί αρχηγοί δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουν ποτέ να βρεθούν, εκτός αν θέλετε να ορίσετε και τώρα μία ημερομηνία για να βάλουμε και τους δύο πολιτικούς αρχηγούς τον ένα δίπλα στον άλλον, τον έναν απέναντι στον άλλον, για να κάνουν μία τέτοιου είδους συνομιλία. Από την άλλη μεριά ωστόσο σας άκουσα να περιγράφετε και να συγκρίνετε δύο καταστάσεις ανόμοιες. Δηλαδή την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επι μνημονίων η οποία ήταν μία κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια που ρύθμισε το χρέος που έφερε ανάπτυξη και που σας παρέδωσε μία χώρα την οποία βγάζετε έξω και μπορείτε να κάνετε αυτά που κάνετε μέχρι στιγμής, δηλαδή να μιλήσετε σε επενδυτές, ο ΣΥΡΙΖΑ τα έκανε όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ τσεκάρισε τα κουτάκια πάνω στα οποία χτίζετε σήμερα.

Ο Γ. Οικονόμου στην τοποθέτησή του ανέφερε: Θέλω να αναφερθώ για κάτι που ακούστηκε για την Περιφερειακή Ελλάδα το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι η άλλη η Ελλάδα, η Ελλάδα πρέπει να περιορίσουμε τις ανισότητες, να τις φέρουμε κοντύτερα. Σε αυτή την Ελλάδα σήμερα εξελίσσεται ένα μοναδικό έργο επενδύσεων παντού, στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δύο μόνο πράγματα θέλω να πω σήμερα. Στην Τρίπολη γίνεται επένδυση μιας μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας, από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη σε παραγωγή για πρώτη φορά φαρμακευτικών πρώτων υλών, θα αλλάξει τελείως πίστα η Αρκαδία η Τρίπολη με αυτήν την επένδυση. Στο Κιλκίς έγινε επένδυση από μία άλλη μεγάλη βιομηχανία και έχουν μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας και εκεί θα αλλάξει η περιοχή. Αυτός είναι ο δρόμος της δουλειάς. Αυτά τα πράγματα δεν είχαν συμβεί στην Ελλάδα ποτέ δεν θα μπορούσαν ποτέ να γίνουν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι ανάπτυξη δεν έφερε αλλά όταν υπήρχε ανάπτυξη των προηγούμενων στην υπόλοιπη Ευρώπη 1,5 και 2% εδώ ο κ. Τσίπρας είχε σηκώσει όχι παλώ ομπρέλλα, τέντα είχαν απλώσει, είχαν 0,5% όταν η υπόλοιπη Ευρώπη είχε 1,5%.

Η ερώτηση της κας Τσαπανίδου

«κ. Οικονόμου λέτε λοιπόν για την ανάπτυξη λέτε ότι φέρατε μία σειρά Επενδύσεων στην Ελλάδα είχατε πει θα βάλετε μπουλντόζες την επόμενη των εκλογών το 19 στο Ελληνικό, Θα πρεπε να έχουμε ουρανοξύστες στο Ελληνικό δεν τις βλέπουμε, πανηγύρισατε ότι φέρατε τη Microsoft με τα data Center, δεν τα είδαμε, ούτε χωράφι δεν έχει οριστεί για το πού θα γίνει το έργο. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω βλέπουμε Πάτσηδες αντί για ανάπτυξη βλέπουμε Νικολάου βλέπουμε ένα σωρό ονόματα που διασπαθίζουν το δημόσιο χρήμα και θέλω να σας ρωτήσω όταν κοιτάτε στα μάτια τον κόσμο στον οποίο απευθύνεστε τους πολίτες αυτής της χώρας όσες μας παρακολουθούν τώρα και τους λέτε ότι δεν μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους έχετε πει μπαταχτσήδες κόσμο που έχει κόκκινα δάνεια κοκκινίζει το δάνειό τους αφήνετε να περνάνε ούτε κάν έξω τις τράπεζες μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στο δανεισμό την ώρα που κάνει κάνουν κάποιοι πάρτι Πώς αισθάνεσαι όταν τους βλέπετε στα μάτια και τους το λέτε;»

Η απάντηση του κου Οικονόμου

Με πολυ μεγάλη χαρά θα σας συνοδέψω στο Ελληνικό, θα σας συνοδέψω στη Microsoft, στο Καστέλλι, στο Κιλκίς, θα σας συνοδέψω στο ΒΟΑΚ, θα σας συνοδέψω στο Τρίπολη-Καλαμάτα, θα σας συνοδέψω στην Pfizer, στη Θεσσαλονίκη, θα σας συνοδέψω σε πολλά μέρη, μακάρι να έχουμε τον χρόνο και πριν και μετά τις εκλογές, για να δείτε τι σημαίνει ανάπτυξη στην πράξη. Τι σημαίνει εργοτάξια, τι σημαίνει βιομηχανίες, τι σημαίνει λιμάνια, τι σημαίνει δουλειές. Για αυτό άλλωστε μείώνεται η ανεργία, υπάρχουν 300.000 νέες θέσεις εργασίας, αυτή είναι η πραγματικότητα. Εδώ και πάρα πολύ καιρό επιχειρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ ένας αχταρμάς με φαντασικά γεγονότα. με δημιουργία εντυπώσεων. Η κυβέρνηση αυτή δεν κρύβει κανένα πρόβλημα κάτω από το χαλί. Πάντοτε υπήρχαν προβλήματα και ζητήματα διαφθοράς το ζήτημα δεν είναι αν θα μηδενίσεις τη διαφθορά, το ζήτημα είναι πως την αντιμετωπίζεις και με το ψηφιακό κράτος και τις λιγότερες για προσωπικές συναλλαγές της μηδενίζουμε. Εκεί που παρατηρούμε συμπεριφορές οι οποίες δεν ταυτίζονται με τις αρχές και τις αξίες της ιστορίας μας άμεσα αντιδρούμε παίρνουν αποφάσεις κάνουμε παρεμβάσεις και πολιτικές παρεμβάσεις που έγιναν στο παρελθόν δεν υπήρξαν αντίστοιχες παρεμβάσεις στο παρελθόν με την κυρία Γεροβασίλη για παράδειγμα που η εταιρεία της έπαιρνες δουλειές από το δημόσιο παρά το γεγονός ότι ήταν υπουργός με τον κύριο φλαμπουράρη που εταιρεία το έπαιρνε δουλειές από το δημόσιο παρά το ότι ήταν υπουργός όχι βουλευτής που κατηγορήθηκε ένας δικός μας βουλευτής. Συνεπώς η αντιμετώπιση μας αυτά τα ζητήματα είναι με όχι με όρους επικαιρότητας και όρους ανθρωποφαγίας και κρέμασμα του κόσμου στα μανταλάκια είναι θεσμικές και ουσιαστικές για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του όχι και πέρα η πολιτική στήριξης των ανθρώπων για να ρυθμίσουν τα δάνειά τους και να μην είναι οι όμηροι εσαεί μιας κατάστασης που τους καθιστά ευάλωτους ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια τους μία κατάσταση που την νιώθουν και την ξέρουν.

Ακολούθως ο Γ. Οικονόμου έκανε την εξής ερώτηση στην κα Τσαπανίδου:

Ναι νομίζω ότι στην ενότητα κοινωνία ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους είναι να σιγουρευτούν ότι όσα πετύχαμε στη διαχείριση του μεταναστευτικού αποτελεί κεκτημένο για τη χώρα πετύχαμε να βάλουμε τάξη στο μεταναστευτικό πετύχαμε να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι τη θάλασσα έχει σύνορα πετύχαμε να μην αφήνουμε τις ΜΚΟ να αλωνίζουν πετύχαμε εκτός από τη θάλασσα που έχει σύνορα να έχει σύνορα και η στεριά να μην είναι αφύλακτα να μπορούν να μην μπορεί να μπαινοβγαίνει ο καθένας και θέλω να σας ρωτήσω γιατί έχω ακούσει δηλώσεις στελεχών τους να λένε ότι ο φράχτης στον Έβρο είναι παράνομος αλήθεια θα τον γκρεμίζετε το φράκτη στον Έβρο αν ποτέ ξαναγίνετε κυβέρνηση;

Η απάντηση της κας Τσαπανίδου

Θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ κ. Οικονόμου όπως και όλους όσοι μας παρακολουθούν να κάνω μία αναζήτηση στο Google, «να βάλουν η θάλασσα δεν έχει σύνορα Αλέξης Τσίπρας» και να ακούσουν όλοι τη δήλωση διότι δεν είναι αυτό το απόσπασμα το οποίο πιάσατε εσείς αυτό που είχε πει τότε ο τότε πρωθυπουργός ο κύριος Τσίπρας. Είναι εντελώς διαφορετικό αυτό που είπε καμία σχέση με αυτό που λέτε εσείς. Παρακαλώ λοιπόν γκούγκλαρετε για να ακούσετε όλη τη δήλωση για να ακούσετε όλη τη δήλωση και να βγάλετε συμπέρασμα. Από κει και πέρα λοιπόν δίνετε μία εικόνα στον κόσμο ότι εμείς αφήνουμε την Ελλάδα ασύδοτη και δεν μας νοιάζει τίποτα. Καθόλου δεν είναι έτσι τα πράγματα και φράχτες υπήρχαν επί κυβέρνησης Συριζα και συντηρήθηκε ο φράχτης αυτός και το σύστημα το οποίο και εσείς τώρα προωθείτε αυτό της αόρατης προστασίας με τα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης ο αόρατος φράχτης σε εισαγωγικά ήταν δρομολογημένο από μας. Και διαχειριστήκαμε μία κατάσταση αδιανόητη, είχαν περάσει ένας απίστευτός αριθμός μεταναστών στη χώρα και διαχειριστήκαμε μία χαρά σε συνεννόηση και με την Ευρώπη και από κει και πέρα φυσικά και θα προστατεύσουμε τη χώρα, φυσικά και η ασφάλεια της Ελλάδας έχει πάνω από όλα προτεραιότητα, είναι η υψηλότατη προτεραιότητα για μας και ποτέ δεν είπαμε τίποτα από όλα αυτά που λέτε εσείς ούτε φράχτες, λοιπόν, ούτε τίποτα δεν θα κάνουμε. Τι θα κάνουμε όμως; Θα σεβόμαστε τους ανθρώπους αυτούς στο πλαίσιο του Διεθνούς δικαίου και θα κάνουμε και κάτι άλλο που εσείς δεν το κάνετε. Θα συζητήσουμε με την Ευρώπη, θα βάλουμε δηλαδή και την Ευρώπη να αναλάβει την ευθύνη της το θέμα αυτό να βάλουμε την Ευρώπη να συζητήσει θα μπούμε στη συζήτηση που ήδη κάνει η Γερμανία ας πούμε με την Τουρκία για την διαχείριση του μεταναστευτικού, θα βάλουμε την Ευρώπη παίκτη σε αυτό δεν θα μείνουμε χωροφύλακες των συνόρων εμείς και όλη η υπόλοιπη Ευρώπη να πετάει χαρταετό. Θα φροντίσουμε να κάνουμε το θέμα αυτό που να το κάνουμε δηλαδή Ευρωπαϊκό θέμα γιατί είμαστε στην Ευρώπη. Εσείς έχετε φύγει από κάθε κουβέντα δεν έχετε κανέναν στο πλευρό σας.

Τι απάντησαν για τα διλήμματα των εκλογών

«Θέτετε ως δίλημμα των εκλογών την πολιτική σταθερότητα μέσω της αυτοδυναμίας της Νεάς Δημοκρατίας. Ωστόσο, αυτός ο στόχος προϋποθέτει τουλάχιστον διπλή εκλογική αναμέτρηση. Πώς συμβάλλει στην πολιτική σταθερότητα που επικαλείστε το να μπει η χώρα σε μία διαδικασία αλλεπάληλων εκλογών; Κι αν δεν είστε αυτοδύναμοι ούτε στη δεύτερη κάλπη, θα αναζητήσετε τότε κάποια συνεργασία ή θα οδηγήσετε τη χώρα και σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση;», Αυτό ήταν το πρώτο ερώτημα του κ. Κουβαρά προς τον κ. Οικονόμου.

«Οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσει η χώρα να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που έχει μπροστά της», τόνισε εξαρχής ο κ. Οικονόμου. «Την Ελλάδα την περιμένει μια κοσμογονία επενδύσεων, χάρη στη δουλειά που έγινε αυτή την περίοδο. Αν καταφέραμε όσα καταφέραμε υπό την πίεση αυτών των κρίσεων, φανταστείτε τι μπορεί να πετύχει η χώρα, τι μπορεί να πετύχει ελληνική κοινωνία χωρίς την πίεση αυτών των κρίσεων μπροστά μας», υπογράμμισε ενώ συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα λοιπόν έχει μπροστά της μια κοσμογονία επενδύσεων, μια ευκαιρία να αλλάξει οριστικά πίστα, να συγκλίνει ακόμη περισσότερο με το μέσο ευρωπαϊκό χώρο και ευκαιρία. Αυτή δεν πρέπει να χαθεί. Τι σημαίνει δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία; Να μην υπάρχει μια κυβέρνηση που θα είναι από τα πρώτα υπονομευμένη από μια ασυνάρτητη εσωτερική συμμαχία που η μόνη της συγκολλητική ουσία είναι το μένος κατά του Μητσοτάκη και το να φύγει η Νέα Δημοκρατία (…) Υπονομευμένη με ατέρμονες εσωτερικές διαβουλεύσεις, χωρίς προγραμματική σύγκλιση, χωρίς πρόταση, χωρίς να έχουμε ακούσει μια ουσιαστική, τεκμηριωμένη, κοστολογημένη κουβέντα για το τι μπορεί να γίνει. Εμείς πιστεύουμε σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Δεν το κρύψαμε, δεν το κρύψαμε ούτε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ναρκοθέτησε την πολιτική σταθερότητα με την απλή αναλογική, γνωρίζοντας ότι επειδή δεν θα κυβερνήσει ο ίδιος δενν πρέπει να κυβερνήσει κανείς». Ο κ. Οικονόμου συνέχισε τονίζοντας: «Σήμερα που μιλάμε, δεν υπάρχει τίποτα στο πολιτικό σκηνικό που να μη δείχνει ότι στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής η Νέα Δημοκρατία δεν θα πετύχει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση που θα της επιτρέψει και στη δεύτερη τετραετία της να ενσωματώσει ανθρώπους, ιδέες, απόψεις που δεν προέρχονται από το στενό κομματικό μας χώρο. Άλλωστε αυτό το κάναμε και τώρα, όχι όμως τυχοδιωκτικές συμμαχίες, όχι να αφομοιώσει τυχοδιωκτικές προτάσεις, όχι αναποτελεσματικά σχήματα που δεν σπρώχνουν τη χώρα μπροστά».

«Θέτετε το δίλημμα Δημοκρατία ή εκτροπή. Και λέει ο κ. Τσίπρας ότι πάμε σε εκλογές με ενεργό το κέντρο των παρακολουθήσεων. Από την ώρα που υποστηρίζετε ότι οι εκλογές διεξάγονται εν μέσω δημοκρατικής εκτροπής, θα αποδεχθείτε το εκλογικό αποτέλεσμα ή μπορεί να το αμφισβητήσετε, ως προϊόν αυτής της εκτροπής;», έθεσε το ερώτημα προς την κ. Τσαπανίδου ο Δημοσιογράφος Γιώργος Κουβαράς.

Η Εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απάντησε το εξής: «Ακούσατε ποτέ τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει κάτι για αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος; (…) Τι σημαίνει εκλογική διαδικασία; Ο καθένας μας θα πάει στο εκλογικό τμήμα, θα πάρει το φακελάκι του, θα το ρίξει στην κάλπη, θα υπάρχουν γύρω τριγύρω δικαστικοί αντιπρόσωποι, εκλογικοί αντιπρόσωποι, εφορευτικές επιτροπές, εκπρόσωποι των κομμάτων θα έχουμε σε όλα τα τμήματα δικούς μας ανθρώπους. Είναι δυνατόν αυτή τη διαδικασία να την αμφισβητήσει κάποιος; Ποτέ».

Η κ. Τσαπανίδου συνέχισε: «Μου κάνει εντύπωση (…) η απόφαση του κυρίου Μητσοτάκη να θέσει ένα τέτοιο θέμα, δηλαδή να μιλήσει για το θέμα αυτό και αναρωτιέμαι γιατί το κάνει. Τι θέλει να πετύχει; Ίσως τον ενοχλεί το γεγονός ότι έχει ανοίξει η κουβέντα αυτή για τις περίφημες εταιρίες χειραγώγησης κοινής γνώμης που έχουν έρθει στην Ελλάδα, που διαφημίζουν ότι από το 2018 ότι έχουν πελάτη τον κύριο Μητσοτάκη (…) Οι ομάδες αυτές – για να το καταλάβουν και όσοι μας ακούνε – μπαίνουν στα σόσιαλ μίντια και στο ίντερνετ, στον καθένα μας ξεχωριστά, βλέπουν τις προτιμήσεις μας και στη συνέχεια μας στοχεύουν με πολιτική διαφήμιση, φυσικά από το κόμμα το οποίο τους πληρώνει. Στην προκειμένη περίπτωση διαφημίζουν ότι συνεργάζονται με τη Νέα Δημοκρατία».

Κλείνοντας, η κ. Τσαπανίδου ανέφερε ότι «Σκέφτομαι δημοσιογραφικά. Αν ο στόχος του κυρίου Μητσοτάκη είναι να απονομιμοποιήσει μια τέτοια κουβέντα θα έπρεπε να μην το κάνει. Θα έπρεπε να είναι από τους πρώτους που θα καταδίκαζε μια τέτοια προσπάθεια. Αυτό όμως είναι άλλο θέμα και άλλο θέμα η αμφισβήτηση των εκλογικών αποτελεσμάτων».

Τι απάντησαν για αυτοδυναμία και εκλογικές συνεργασίες

«Η ΝΔ θα επιδιώξει να συγκροτήσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση. Το έχουμε πει έντιμα και καθαρά. Το είχαμε πει από τότε που ψηφίζονταν η απλή αναλογική. Όχι γιατί αυτό είναι το γινάτι μας, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο τρόπος για να συνεχίσει ο τόπος να πηγαίνει μπροστά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Πολύ καθαρά, πολύ έντιμα, πολύ ξεκάθαρα. Και το ξέρει ο κόσμος αυτό, δεν το κρύψαμε», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα κάνει η ΝΔ στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λάβει την τρίτη εντολή στις εκλογές και ο Νίκος Ανδρουλάκης ζητήσει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φτιάξουν μια κυβέρνηση συνεργασίας στο πρότυπα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου το 2012.

«Η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει από την πρώτη κιόλας κάλπη να διαμορφωθεί ένα τέτοιο αποτέλεσμα, που σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής θα έδινε, θα πλησίαζε το ποσοστό μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης. Αυτός είναι εκλογικός μας στόχος με σεβασμό στους πολίτες, με πλήρη ενσυναίσθηση της δυσκολίας της κατάστασης, γνωρίζοντας ότι δεν έχουμε κανένα ψηφοφόρο στο χέρι, ζητώντας από τον κόσμο να αξιολογήσει το τι κάναμε, ζητώντας από τον κόσμο να μας συγκρίνει», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου τονίζοντας ότι «ο δικός μας πήχης δεν είναι η ανεπάρκεια των άλλων».

Ερωτηθείσα αν, στο σενάριο που ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει δεύτερος στις εκλογές με μικρή διαφορά από τη ΝΔ, θα επιδιώξει να συγκροτήσει μια κυβέρνηση με το τρίτο και τέταρτο κόμμα – δεδομένου ότι «πιστεύει στις κυβερνήσεις συνεργασίας» – καθώς και το αν αποκλείεει συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, η κ. Τσαπανίδου έκανε λόγο για χαοτικές διαφορές εξηγώντας πως η «ΝΔ στοχεύει στους λίγους, στους ισχυρούς και ενδιαφέρεται για τη μεσαία τάξη και τα κατώτερα στρώματα για τις ευάλωτες ομάδες με τα κουπόνια που μοιράζει για να μας ρίξει στάχτη στα μάτια».

«Από τη μία μας παίρνει τα πολλά από την τσέπη πληρώνοντας την ακρίβεια γύρω μας και μας επιστρέφει ένα μικρό κομματάκι, μας βάζει μάλιστα να μπαίνουμε σε πλατφόρμες, να το ζητάμε το κουπόνι αυτό. Χαοτικές οι διαφορές για να γίνει κάτι τέτοιο» επανέλαβε η κ. Τσαπανίδου και ξεκαθάρισε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα, δεν θα μπορέσει εκ των πραγμάτων να κάνει κυβέρνηση καθώς «δεν θα βγαίνουν τα κουκιά όπως λέμε στην πολύ απλή λαϊκή γλώσσα».

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «εμείς πιστεύουμε ότι θα είμαστε πρώτο κόμμα και ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε την κυβέρνηση την προοδευτική με τα άλλα κόμματα που θα ρθουν μαζί μας, έτσι ώστε να φέρουμε την πολιτική αλλαγή στον τόπο».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή της, η κ. Τσαπανίδου εξέφρασε τον προβληματισμό της για το ότι ακούει τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Οικονόμου τώρα, να μιλούν για την «προσπάθεια αυτή να πάμε ξανά και σε άλλες εκλογές».

«Ξέρετε, οι εκλογές δεν είναι γύρος, δεν είναι κύκλος. Δηλαδή όσοι μας παρακολουθούν, δεν είναι σειρά εκλογών μέχρι να βγει μια κυβέρνηση. Γιατί όσο ακολουθούμε αυτή την προεκλογική περίοδο, τόσο τα γρανάζια της οικονομίας γυρνάνε λίγο πιο αργά, τόσο καθυστερούν τα πράγματα να γίνουν. Είναι αβέβαιη η κατάσταση δεν παράγεται, έργο, έχουν αφήσει όλοι κάτω τα μολύβια και τρέχουν να εξασφαλίσουν σταυρούς. Δεν είναι δηλαδή εκλογές. Άντε να βγάλουμε 5-6 εκλογές για να χαιρόμαστε όλοι να πάμε στο χωριό να ψηφίσουμε. Δεν είναι έτσι», τόνισε η κ. Τσαπανίδου λέγοντας πως αυτό που κάνει ο κ. Μητσοτάκης με το να «λέει κιόλας δημόσια «ότι εγώ μέχρι να βγάλω αυτοδύναμη κυβέρνηση θα σας πηγαίνω σε εκλογές, μπορεί και σε τρίτες, είναι σαν να εκβιάζει την ψήφο μας».

«Τι είναι αυτό δηλαδή που κάνει τον κύριο Μητσοτάκη να μη σκέφτεται ότι η χώρα χρειάζεται σταθερό περιβάλλον για να μπορέσει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες να πάει μπροστά; Δεν αντιλαμβάνεται τη δυσκολία; Γιατί πρέπει να εκβιάσει την ψήφο και την αυτοδυναμία του άλλου», αναρωτήθηκε η κ. Τσαπανίδου και εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν θα φτάσουμε σε δεύτερη κάλπη και πως «στο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουμε πολύ ότι θα είμαστε κυβέρνηση από τις πρώτς κάλπες, τις κανονικές».

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/9h1XaSw
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ντιμπέιτ Γ. Οικονόμου – Π. Τσαπανίδου στην ΕΡΤ με καίριες ερωτήσεις και απαντήσεις Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">