ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Άκαρπος ο διαγωνισμός για την κατασκευή των τριών νέων νοσοκομείων του ΙΣΝ – Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων


ΗΟSPITAL_1200

Aίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοινώσε ότι “ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, υπό την διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία, απέβη ουσιαστικά άκαρπος και ως εκ τούτου ακυρώνεται».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιδρύματος «όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς (σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες) ακόμα και έχοντας λάβει υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (πόλεμος, πληθωρισμός, διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.τ.λ.).

Η εξέλιξη αυτή, προς το παρόν, καθιστά την ολοκλήρωση των εν λόγω έργων για τα τρία νέα Νοσοκομεία στο ποιοτικό επίπεδο που έχει οραματιστεί το ΙΣΝ και αξίζει στην Ελλάδα αδύνατη. Παρόλα αυτά, το Ίδρυμα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και τυχόν εναλλακτικές λύσεις, και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προσεχώς.

Όλες οι άλλες δράσεις της διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς συνεχίζονται κανονικά και εκτελούνται εντός χρονοδιαγραμμάτων και προϋπολογισμών».

Οι πρώτες αντιδράσεις

Ο βουλευτής της Α θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Χρήστος Γιαννούλης, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής στην ακύρωση της δωρεάς του Ίδρυμος Σταύρος Νιάρχος για την κατασκευή των τριών νοσοκομείων. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην απόφαση λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για τη Θεσσαλονίκη η ακύρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο. Όπως επίσης και για την κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης.

«Προκαλεί ερωτηματικά η υποβολή από όλες τις κατασκευαστικές εταιρείες, προσφορών πού υψηλότερων του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς που σε  κάποιες περιπτώσεις ήταν και υπερδιπλάσιες. Προσφορές που δεν δικαιολογούνται ακόμη και αν ληφθούν υπόψη οι αυξήσεις στις τιμές και η διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας» σημείωσε ο κ. Γιαννούλης.

Ανάγκη εξεύρεσης λύσης

Ο υπεύθυνος κοινοβουλευτικού Τομέα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Φραγγίδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με απογοήτευση πληροφορηθήκαμε από την ανακοίνωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, υπό την διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία, απέβη άκαρπος και ακυρώνεται.

Πρόκειται για μια άκρως δυσάρεστη εξέλιξη, καθώς η ακύρωση της εν λόγω δωρεάς θα αποστερήσει από τη χώρα μας τρεις άκρως απαραίτητες και σημαντικές δομές υγείας, σε μια εποχή που το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) βρίσκεται στη χειρότερη φάση του και καταρρέει, με ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης.

Η κατασκευή των τριών υπερσύγχρονων νοσοκομείων και ιδίως του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με δεδομένη την ανυπαρξία άλλης δημόσιας παιδιατρικής υγειονομικής δομής σε ολόκληρη τη Β. Ελλάδα, θα ήταν μια σημαντική προσφορά στην ελληνική κοινωνία και θα συνέβαλε αποφασιστικά στην αναβάθμιση του χώρου της υγείας.

Η κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει κάθε προσπάθεια, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε να εξεταστεί κάθε δυνατότητα υλοποίησης της δωρεάς, η οποία θα καλύψει σημαντικά κενά του συστήματος υγείας που προκύπτουν από την ελλιπή κρατική χρηματοδότηση.

Επιπροσθέτως, ζητάμε από τον Υπουργό Υγείας να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ώστε να παρέχει πλήρη ενημέρωση στα μέλη της σε σχέση με τις εξελίξεις στην υπόθεση της προαναφερόμενης δωρεάς του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος προς το Ελληνικό Δημόσιο».

«Τα μνημονιακά κόμματα εκχώρησαν την υγεία στα ιδρύματα της ολιγαρχίας»

Ο Μιχάλης Κριθαρίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25 έκανε λόγο για φιάσκο: «Η εξέλιξη της ματαίωσης της ανέγερσης του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καταδεικνύει την τεράστια πλάνη που προώθησαν τα μνημονιακά κόμματα, μέσα από την εκχώρηση της δημόσιας υγείας στα ιδρύματα της ολιγαρχίας. Η “ιδρυματοποίηση” της υγείας -πρόσφατα ακόμα και της ψυχικής, με τις “τελευταίες” ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- καταδεικνύει το μεγάλο φιάσκο μιας υγείας παραδομένης στην παρασιτική ολιγαρχία. Αντί να περιμένει λοιπόν, η κ. Γκάγκα και η Κυβέρνηση να υπάρξει κάποια άλλη έκβαση στους διαγωνισμούς για την κατασκευή του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, να προχωρήσει η Πολιτεία άμεσα στην σχετική ανέγερση, χωρίς να περιμένει αν το ένα ή το άλλο κόστος, εξυπηρετεί το ένα ή το άλλο ολιγαρχικό ίδρυμα ώστε να πραγματοποίησει δήθεν τη δωρεά του. Η δημόσια υγεία δεν μπορεί να βασίζεται στις “δωρεές” ολιγαρχικών ιδρυμάτων».

www.ertnews.grfrom ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/5zOatQ3
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Άκαρπος ο διαγωνισμός για την κατασκευή των τριών νέων νοσοκομείων του ΙΣΝ – Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">