ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ντιμπέιτ Γ. Οικονόμου – Π. Τσαπανίδου στην ΕΡΤ: Η τελευταία «μονομαχία»


20230223-STO-KENTRO

Στο πρώτο ντιμπέιτ των εκπροσώπων της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον δρόμο προς τις κάλπες και τις εκλογές, το οποίο φιλοξενείται στο ΕΡΤNEWS και στην εκπομπή «Στο Κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις ο ένας στον άλλο μετά από μία σύντομη εκατέρωθεν τοποθέτησή τους.

Στην τελευταία ανταλλαγή απόψεων πρώτος πήρε τον λόγο ο κ. Οικονόμου, ο οποίος και ανέφερε: «Ξεκινώ λέγοντας ότι για την ακρίβεια ο πρωθυπουργός δεν έχει πει ότι θα κάνουμε εκλογές μέχρι να πάρουμε αυτοδυναμία. Αυτό που έχουμε πει είναι ότι στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής θα πάρουμε αυτοδυναμία. Θα κριθεί αυτό στις κάλπες όταν έρθει η ώρα. Τους λόγους για τους οποίους προκρίνουμε την αυτοδύναμη κυβέρνηση. Τους έχουμε εξηγήσει επαρκώς και νομίζω ότι θα κρίνει η κοινωνία. Έχει ένα ενδιαφέρον να σχολιάσει κανείς αυτό που αποτελεί για το ΣΥΡΙΖΑ μια πλατφόρμα, ίσως και μια προσπάθεια λούστρου λίγο της δικής του φυσιογνωμίας σε σχέση με εμάς, ότι τάχα εμείς νοιαζόμαστε για τους λίγους, για την ελίτ και όχι για τον κόσμο. Θα μπορούσα να πω πολλά παραδείγματα. Πόσο ταξικό είναι το να βρίσκουν μισθό, μεροκάματο και δώρο μετά από 8 χρόνια οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας; Που είχαν να πληρωθούν 8 χρόνια. Πόσο ταξικό είναι αλήθεια αυτό; Πόσο ταξικό είναι να παίρνεις χρήματα από τα διυλιστήρια, από την υπερφορολόγηση των εσόδων των διυλιστηρίων για να ενισχύσεις το 85% των ελληνικών νοικοκυριών; Πόσο ταξικό είναι αυτό; Πόσο νεοφιλελεύθερο;»

Ακολούθησε το σχόλιο της κας Τσαπανίδου. «είναι τόσο ταξικό όσο όταν ανοίξαμε εμείς το Νεώριο Σύρου που μας είπατε ότι δεν φέραμε καμία επένδυση. Είναι επίσης με συγχωρείτε, δηλαδή ήταν μια απ τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει και που έχουν γίνει επίσης. Μιλάτε για νούμερα και λέτε ότι δημιουργήσατε θέσεις εργασίας. Σας άκουγα να απαντάτε στην κ. Παπαϊωάννου στο ερώτημα που σας έκανε αν είστε κοντά στην κοινωνία και αν και αν τη ζείτε, αν τη νοιάζεστε, αν την βλέπετε, αν είστε ανάμεσά τους και άκουγα σαν να περιγράφετε μια άλλη Ελλάδα. Διότι, ξέρετε, οι περισσότεροι από όλους μας ανησυχούμε αν θα φτάσει στα 18 του μήνα και πώς θα βγάλουμε τον υπόλοιπο μήνα. Ο πολίτης που μας βλέπει αυτή τη στιγμή αναρωτιέται αν μπορεί να πάει να πιει τον καφέ του σε μια καφετέρια ή θα τον σκοτώσουν οι διαφορές της Greek Mafia, όπως έγινε τις προάλλες, μια νέα μητέρα αναρωτιέται αν θα έχει θέση για να βάλει το παιδί της σε ένα νηπιακό σταθμό. Αναρωτιέται ως νέος άνθρωπος πότε θα φύγει επιτέλους από το παιδικό δωμάτιο; Τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, όπως τα παρουσιάζετε. Και ξέρετε όταν αναφέρεστε στη φορολόγηση των διυλιστηρίων και στα 300 εκατομμύρια που πήρατε ενώ υτα υπερκέρδη τους ξεπερνάνε τα 2 δισ. Κοντά 3 δισ. δεν μπορούμε να είμαστε και επί της ουσίας το θέμα αυτό. Κύριε Οικονόμου, θα πρέπει να το παραδεχτείτε αυτό.

Ακολούθησε η ερώτηση της κ. Τσαπανίδου προς τον κ. Οικονόμου: « Ερωτηθήκατε για το θέμα των υποκλοπών και δώσατε απάντηση. Εγώ θα ήθελα όμως να σας ρωτήσω αν ήταν ο κύριος Τσίπρας πρωθυπουργός και αν έδινα εγώ στη θέση σας την απάντηση που δώσατε εσείς, ενώ επί 6 ολόκληρους μήνες υπάρχει αυτό το θέμα ανοιχτό μπροστά μας ο σκελετός μες στην ντουλάπα σας, φάντασμα πάνω από τα κεφάλια μας, θα ήσασταν ικανοποιημένος από την απάντηση αυτή; Θα σας κάλυπτε; Θα πηγαίνατε σε εκλογές δηλαδή με αυτό το θέμα ανοιχτό και με τον Τσίπρα στην πρωθυπουργία ή θα τον είχατε κρεμάσει στο Σύνταγμα για να κάνω έτσι λίγο και ένα σχήμα λόγου σε εισαγωγικά ολο αυτό;  Θα είχε πέσει την επόμενη μέρα πιστεύω εγώ και νομίζω ότι αν ρωτήσω και τον κόσμο θα έχει την ίδια απάντηση. Εσείς από την απάντησή σας είστε καλυμμένος; Δηλαδή το γεγονός ότι κάπου υπάρχουν ντουλάπες με απίστευτα υλικά από αυτές της παρακολούθησης μέσα ποιος τις έχει; Ποιος έδωσε την οδηγία να γίνουν; Πότε θα απαντήσετε σε αυτά;

«Κυρία Τσαπανίδου, δεν θα μπορούσε ποτέ να δώσει ο κ. Τσίπρας την ίδια απάντηση, ποτέ. Δεν θα μπορούσε ο κ. Τσίπρας να απαντήσει θεσμικά, δεν θα μπορούσε. Δεν θα μπορούσε να απαντήσει θεσμικά ο άνθρωπος που είχε υπουργό Δικαιοσύνης, αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, κάποιον που είναι υπόδικος στο Ειδικό Δικαστήριο. Δεν θα μπορούσε ποτέ να δώσει μια απάντηση θεσμική για να κάνει η δικαιοσύνη την δουλειά της ο πρωθυπουργός που είχε υπουργό για τον Τύπο, έναν άνθρωπο οποίος επίσης είναι υπόδικος στο Ειδικό δικαστήριο. Δεν θα μπορούσε να δώσει ποτέ μια απάντηση θεσμική ότι υπάρχουν κανόνες, δικαιοσύνη, πράγματα που λειτουργούν σε αυτόν τον τόπο ο πρωθυπουργός που κρέμασε στα μανταλάκια δέκα πολιτικούς του αντιπάλους χωρίς το παραμικρό στοιχείο για να δημιουργήσει εντυπώσεις, ποτέ δεν θα μπορούσε να δώσει αυτή την απάντηση. Ποτέ ο κος Τσίπρας δεν θα μπορούσε να δώσει μια απάντηση του να προηγείται η δικαστική αποτίμηση της οποιασδήποτε άλλης εξέλιξης ή αξιολόγησης μιας υπόθεσης. Θα μπορούσε ενδεχομένως να δώσει μια απάντηση ο Τσίπρας που δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης ποιος έχει τα στοιχεία, ποιος κάνει κοπτοραπτική, ποιος έχει κασέτες, ποια είναι τα ρυπαρά δίκτυα εκείνα τα οποία τα διοχετεύουν συστηματικά και προνομιακά όχι σε βραχίονες, στο κυρίως σώμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί αυτός είναι ο τρόπος που έχει μάθει να κάνει δυστυχώς, δυστυχώς πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας και η αξιωματική αντιπολίτευση. Γι’ αυτό σας είπα ότι είναι ίδιος και απαράλλαχτος με το χθες. Γι’ αυτό σας είπα ότι κανένα μάθημα από το χθες δεν πήρε. Όλα τα υπόλοιπα ο κόσμος τα ξέρει. Το να λέμε ότι είχε θετικές αξιολογήσεις η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν η χώρα ήταν η μοναδική χώρα που βγήκε από τα μνημόνια και έμεινε σε ενισχυμένη εποπτεία. Ούτε η Ισπανία ούτε η Πορτογαλία ούτε καμία άλλη, μόνο η Ελλάδα σε ενισχυμένη εποπτεία, μόνο η Ελλάδα, γιατί δεν σας εμπιστεύονταν. Και ήρθε η κυβέρνηση αυτή με την πολιτική στήριξης της κοινωνίας και 12 συνεχόμενες, 12 συνεχόμενες, θετικές αξιολογήσεις, ένα μόλις βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ήρθε η κυβέρνηση αυτή και αποκατέστησε το κύρος της χώρας, την ελκυστικότητά της στο εξωτερικό., ενίσχυσε τη διεθνή θέση της Ελλάδας. Πότε θα μπορούσε ο κ. Τσίπρας δικές του πολιτικές να υιοθετηθούν από το σύνολο της Ευρώπης; ποια υιοθετήθηκε; Καμιά.»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ίδια ηγετική ομάδα που είχε το 2015, τα ίδια πρόσωπα, τις ίδιες ιδέες, το ίδιο ύφος πολιτικής εκτός από εσάς, κανένα άλλο πρόσωπο δεν έχει προστεθεί στα στελέχη της πρώτης γραμμής. Έχετε έναν αρχηγό που είναι 15 χρόνια αρχηγός, σπάνιο όχι μόνο για ελληνικό κόμμα, αλλά και στον κόσμο. Δεν έχουμε ακούσει μια πολιτική αποτίμηση, τι πήγε στραβά; Ο κόσμος σας αποδοκίμασε το 2019.Τι κάνατε λάθος, τι δεν θα ξανακάνετε; Το χειρότερο; Η ίδια αισθητική, η ίδια ρητορική, η ίδια προσέγγιση για τις επόμενες εκλογές. Ακατάσχετη και κυρίως ακοστολόγητη υποσχεσιολογία, έφοδος στους αρμούς της εξουσίας, δολοφονία χαρακτήρων. Σε έναν κόσμο που άλλαξε ολοκληρωτικά τα τρία τελευταία χρόνια, δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μείνει ίδιος και απαράλλαχτος;». Το εξής ερώτημα έθεσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Οικονόμου στην εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. κ. Πόπη Τσαπανίδου κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ τους στην ΕΡΤ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει και μπορεί να είσαστε από τους λίγους που δεν το βλέπετε», είπε αρχικά η κ. Τσαπανίδου, τονίζοντας ότι «έχει αλλάξει και μέσα από τα ψηφοδέλτια που ανακοινώθηκαν. Είχαμε μια εκπληκτική δεξαμενή σπουδαίων ανθρώπων στην τοπική τους κοινωνία, από την οποία δυσκολευτήκαμε πολύ να επιλέξουμε τους καλύτερους γιατί ήταν όλοι εξαιρετικοί και θα δείτε και άλλες αλλαγές μέσα στις επόμενες ανακοινώσεις που θα έρθουν».

Συνέχισε η κ. Τσαπανίδου απευθυνόμενη στον κ. Οικονόμου: «Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι η επιμονή της κυβέρνησης, τέσσερα χρόνια τώρα να προσπαθείτε να κάνετε αυτό που εσείς προκαλέσατε νωρίτερα και που ισχύει και στην πράξη: Πολιτική δολοφονία. Δηλαδή κατηγορείτε τον ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα δεινά που έχει περάσει η χώρα».

«Λέγατε πριν από λίγο ότι κόψατε 17 φορές τις συντάξεις όταν είχαν προηγηθεί 12 ψαλίδισμα στις συντάξεις από τις κυβερνήσεις δικές σας και του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ. Είναι δυνατόν να να τρέφετε τον κόσμο με μια προπαγάνδα και να μην παραδέχεστε ούτε στο ελάχιστο, αυτό που σας είπα πριν από λίγο; Αν δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει το μαξιλάρι πάνω στο οποίο πατήσατε τα 37 δισ., να δώσει τις αναβαθμίσεις από τους οίκους αυτούς – αν δείτε πως πάει, ανεβαίνει προς τα πάνω ο δείκτης αυτών των αξιολογήσεων – να ρυθμίσει το χρέος για να μπορούμε σήμερα να αναπνέουμε, να κάνει όλα αυτά που έκανε. Τι θα κάνατε εσείς στη συνέχεια; Δεν ξεκίνησε η ιστορία μας το 2015», υπογράμμισε σε φορτισμένο κλίμα η κ. Τσαπανίδου.

Κλείνοντας ανέφερε: «Η χώρα είχε έρθει σε αυτή την κατάσταση μέσα από αλλεπάλληλες αλλαγές στις πρωθυπουργικές θέσεις της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, για να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ να τη βγάλει από τα μνημόνια. Και μου λέτε στη συνέχεια ότι είμαστε το ίδιο και το ίδιο; καθόλου. Λέτε για το πρόγραμμά μας το κοστολογημένο; Κάθε πότε υποβάλλεται ο προϋπολογισμός στη Βουλή, κύριε Οικονόμου; Κάθε χρόνο είναι η απάντηση. Πως φτάσατε εσείς να κοστολογήσετε πρόγραμμα για τέσσερα χρόνια; Ξέρετε ο προϋπολογισμός εφαρμόζεται σε ετήσια βάση, βγαίνει, εφαρμόζεται, φέρνει αποτέλεσμα και γίνεται της επόμενης της επόμενης χρονιάς».

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/AzxcaDJ
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ντιμπέιτ Γ. Οικονόμου – Π. Τσαπανίδου στην ΕΡΤ: Η τελευταία «μονομαχία» Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">