ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τα πρώτα δρομολόγια του Intercity μετά την τραγωδία των Τεμπών – Συγκινήθηκε ο πρόεδρος του ΟΣΕ


TRAINOSE1

Στις 10:28 το πρωί της Δευτέρας 3 Απριλίου 2023 ξεκίνησε το πρώτο δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη με την κίνηση να είναι συγκρατημένη αφού μέσα σε αυτό βρίσκονται 80 επιβάτες.

Το τρένο θα περάσει και από το σημείο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη όπου 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Αυξημένα τα μέτρα ασφαλείας, δύο μηχανοδηγοί σε όλα τα τρένα, ένας συνοδηγός στο τρένο, μειωμένη ταχύστητα στα 100 χλμ την ώρα και η ώρα άφιξης προβλέπεται 15:45 ενώ δύο θα είναι εφεξής οι σταθμάρχες σε όλους τους σταθμούς.

Στο πρώτο δρομολόγιο από τον σταθμό Λαρίσης για Καλαμπάκα επιβιβάστηκε ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για θέματα μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός μίλησε για ασφαλείς σιδηρόδρομους, αντάξιους των προσδοκιών των πολιτών, και τόνισε ότι σύντομα θα αναδειχθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν, για την τραγωδία.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Ρεγγίνα Σαβούρδου βρίσκεται στον σιδηροδρομικό σταθμό της Οινόης. Με 200 επιβάτες ξεκίνησε η πρώτη αμαξοστοιχία, η 882, που εκτέλεσε δρομολόγιο σε υπεραστικό δίκτυο. Αναχώρησε στις 08:28 από την Αθήνα με προορισμό την Καλαμπάκα και στην καμπίνα του μηχανοδηγού επιβιβάστηκε ο κ. Γεραπετρίτης μαζί με τπν Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο του ΟΣΕ. Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα δρομολογηθεί και ο προαστιακός για το Κιάτο.

Υποτονική η κίνηση και στην αμαξοστοιχία Intercity από Θεσσαλονίκη για Αθήνα. Έχουν κοπεί 52 ειστιτήρια σε 354 θέσεις σε αυτό το πρώτο δρομολόγιο. Αυτήν την εβδομάδα θα γίνεται ένα μόνο δρομολόγιο από Θεσσαλονίκη για Αθήνα.

Γ. Γεραπετρίτης: Υποχρέωσή μας ένας σύγχρονος σιδηρόδρομος – Η έρευνα για το δυστύχημα στα Τέμπη θα φθάσει μέχρι τέλους

«Σήμερα έχουμε την επανεκκίνηση των δρομολογίων για Θεσσαλονίκη και Καλαμπάκα. Με μια χρονική υστέρηση εκκινούν οι αμαξοστοιχίες. Είμαστε εντός προγράμματος και απομένει ο προαστιακός για Κιάτο που θα ξεκινήσει προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας» δήλωσε σήμερα το πρωί, από τον σταθμό Λαρίσης, ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος και επιβιβάστηκε στην αμαξοστοιχία με αναχώρηση για Καλαμπάκα.

Ευχαρίστησε τους εργαζομένους σε ΟΣΕ και Hellenic Train, οι οποίοι υπερέβαλαν εαυτούς, έτσι «ώστε να μπορέσουμε σε μία εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη να αναβαθμίσουμε το επίπεδο ασφάλειας, ώστε οι επιβάτες να αισθανθούν εμπιστοσύνη και να μπορέσουμε ωσότου να ολοκληρωθούν τα προβλεπόμενα έργα να έχουμε ένα επίπεδο ασφάλειας που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των πολιτών και των επιβατών».

Ο υπουργός Επικρατείας επισήμανε πως η Πολιτεία, μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, ανέδειξε τρία στοιχεία:

-Το πρώτο είναι να ριχτεί άπλετο φως στο ζήτημα του δυστυχήματος έτσι ώστε να αναδειχθούν οι ευθύνες όπου αυτές υπάρχουν. Η έρευνα προχωράει με ταχείς ρυθμούς και θα έχουμε σύντομα τα αποτελέσματα της.

-Το δεύτερο είναι να υπάρχει επανεκκίνηση με ασφάλεια για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης του κοινού. Και πράγματι σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας 22 Μαρτίου εκκίνησαν οι πρώτες περιφερειακές αμαξοστοιχίες καθώς και ο προαστιακός σιδηρόδρομος για το αεροδρόμιο και την Χαλκίδα. Είχαμε την επανεκκίνηση της εμπορευματικής αμαξοστοιχίας για τη Θεσσαλονίκη και επιπλέον σήμερα έχουμε τις επιβατικές αμαξοστοιχίες οι οποίες κατευθύνονται προς Θεσσαλονίκη και Καλαμπάκα. Ελπίζω στο τέλος της επόμενης εβδομάδας να έχουμε και τον προαστιακό του Κιάτου.

-Το τρίτο ζήτημα είναι βεβαίως η ανάταξη της ασφάλεια του επιπέδου ασφάλειας των σιδηροδρόμων σε ένα πιο μόνιμο επίπεδο. Γίνεται μία τεράστια προσπάθεια εκ μέρους του υπουργείου και της πολιτείας έτσι ώστε όλες οι συμβάσεις οι οποίες αναφέρονται στην σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση καθολικά στον κύριο άξονα να ολοκληρωθούν έγκαιρα, ώστε τέλος Σεπτεμβρίου να έχουμε ένα απολύτως ασφαλές δίκτυο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα σε όλα τα διεθνή standards για την προστασία των επιβατών.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Αναφέρθηκε ακόμη στις σημαντικές συνέργειες με ευρωπαϊκούς θεσμούς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό σιδηροδρόμων. «Έχουμε ήδη αναπτύξει συνεργασία με τη γερμανική κυβέρνηση και σήμερα θα βρεθώ το μεσημέρι και στην Γαλλία όπου με πρωτοβουλία και του πρωθυπουργού θα έχουμε μία συνεργασία με τους γαλλικούς σιδηροδρόμους και το γαλλικό Υπουργείο Μεταφορών» προσέθεσε ο υπουργός.

«Υποχρέωσή μας είναι να έχουμε ένα σιδηρόδρομο, που θα είναι αντάξιος των προσδοκιών όλων μας, ένα σύγχρονο σιδηρόδρομο ο οποίος θα μπορέσει να αναπτυχθεί και να είναι από τους κορυφαίους στην Ευρώπη. Αυτό είναι υποχρέωσή της πολιτείας αλλά είναι και ένα χρέος το οποίο έχουμε απέναντι στα θύματα του τραγικού δυστυχήματος που χάθηκαν τόσο πρόωρα και άδικα», είπε και κατέληξε, λέγοντας: «Η έρευνα θα φτάσει μέχρι τέλους και ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα θα γίνει ένα μέσο το οποίο θα είναι ασφαλές και το οποίο θα είναι στην υπηρεσία της πολιτείας και της κοινωνίας».

Εμφανώς συγκινημένος για την επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, ήταν και ο μεταβατικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης.

Ρεπορτάζ: Βαλέρια Δολαψάκη, Ρεγγίνα Σαβούρδου, Λία Χριστάρα

www.ertnews.grfrom ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/fVhziQG
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τα πρώτα δρομολόγια του Intercity μετά την τραγωδία των Τεμπών – Συγκινήθηκε ο πρόεδρος του ΟΣΕ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">