ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο της Στοκχόλμης


Το σύνδρομο της Στοκχόλμης είναι μια ψυχολογική αντίδραση στην αιχμαλωσία και την κακοποίηση, όπου ένα άτομο αναπτύσσει θετικά αισθήματα για τους απαγωγείς ή τους κακοποιούς του. 

Οι ειδικοί δεν κατανοούν πλήρως αυτόν τον σχηματισμό απόκρισης και τα συμπτώματα του, αλλά πιστεύουν ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως μηχανισμός άμυνας. Το ιστορικό πλαίσιο του συνδρόμου, συναντάται από πολύ παλαιά.

Ο εγκληματολόγος και ψυχίατρος Nils Bejerot επινόησε αρχικά τον όρο αυτό για να εξηγήσει τα επακόλουθα μιας ληστείας τράπεζας στη Στοκχόλμη της Σουηδίας το 1973. Ένα άτομο με σύνδρομο της Στοκχόλμης, μπορεί να προσπαθήσει να καθησυχάσει τον απαγωγέα του προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλειά του. Αυτή η στρατηγική μπορεί να δημιουργήσει θετικά αισθήματα απέναντι στον κακοποιό.

Η συντριπτική πλειονότητα ωστόσο των ανθρώπων που έπεσαν θύματα ομηρίας και αιχμαλωσίας δεν αναπτύσσουν σύνδρομο της Στοκχόλμης. Οι ειδικοί δεν αναγνωρίζουν το σύνδρομο της Στοκχόλμης ως επίσημη διαταραχή της ψυχικής υγείας. Ως εκ τούτου, δεν περιλαμβάνεται στην πέμπτη έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5).

Τα συμπτώματα του συνδρόμου της Στοκχόλμης είναι πολυποίκιλα 

Αρχικά η συμπόνια που μπορεί να αναπτυχθεί από την πλευρά του ομήρου στο πρόσωπο του απαγωγέα είναι αρκετά συνηθισμένη. Επιπλέον τείνουν να υιοθετούν τους ίδιους στόχους και ιδεολογίες με τους κακοποιούς και αρνούνται να τους προδώσουν ακόμη και όταν τους δοθεί η ευκαιρία. Δεν δείχνουν διάθεση να συνεργαστούν με τις αρχές, την οικογένεια και τα φιλικά τους πρόσωπα.

Μετά την απελευθέρωση, ένα άτομο με σύνδρομο της Στοκχόλμης μπορεί να συνεχίσει να έχει θετικά συναισθήματα για τον απαγωγέα του. Ωστόσο, μπορεί επίσης να παρουσιαστούν, κατάθλιψη , άγχος και διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) .

Υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο της Στοκχόλμης.

Δεν υπάρχουν επίσημες θεραπείες για το σύνδρομο της Στοκχόλμης. Ωστόσο, η ψυχοθεραπεία και η φαρμακευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, άγχους και PTSD.

Οι άνθρωποι μπορούν να συνεργαστούν με εξουσιοδοτημένους ψυχολόγους και ψυχιάτρους. Ένας ψυχίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της διαταραχής. Ακόμα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναπτύξουν στρατηγικές στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν και να εργαστούν μέσω των εμπειριών τους.

Σημείωση του Γ.Κ: Έπειτα από την διετή ομηρία του Ελληνικού λαού λόγω covid και των κυβερνητικών μέτρων της κυβέρνησης Μητσοτάκη , ( μένουμε σπίτι ), άρα της διαρκούς ομηρίας, εκατομμύρια πολιτών πάσχουν από το σύνδρομο της Στοκχόλμης. Σας εύχομαι ολόψυχα περαστικά.

Δυστυχώς η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων δεν γνωρίζει την πάθησή  άρα λειτουργούν κάτω από συνθήκες δεδομένης ασθένειας.

Τουλάχιστον οι ειδικοί γνωρίζουν την έμφαση που είχε δοθεί κατά την διάρκεια των μέτρων της πανδημίας στην ψυχολογική υποστήριξη της κοινωνίας και σε ποιον βαθμό είχε επηρεαστεί μεγάλο φάσμα του λαού.

Το θετικό είναι ότι υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο της Στοκχόλμης, άρα ας προσπαθήσουν να γίνουν καλά και να συμμετέχουν στις εκλογές όσοι/ες δεν απέχουν τουλάχιστον απόλυτα υγιείς.

- Σε καμία περίπτωση δεν έχω διάθεση να χαρακτηρίσω με τον οποιονδήποτε χαρακτηρισμό τον κ. Μητσοτάκη , όμως , στην δεδομένη χρονική συγκυρία πανδημίας covid 19 αυτός ήταν η παρούσα κυβέρνηση που εφάρμοζε τα μέτρα στη χώρα μας , και ουδείς θα αμφισβητίσει ότι είχαν επιδράσει αρνητικά στην ψυχολογία εκατομμυρίων του λαού μας.

- Αν προσθέσει κάποιος και την διαρκή ψυχολογική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει μεγάλο τμήμα του Ελληνικού λαού, δεδομένων των Μνημονίων , του Δημόσιου Χρέους, και των πολιτικών όλων των κομμάτων εξουσίας, το  σύνδρομο της Στοκχόλμης παράλληλα μιας ήπιας καταθλίψεως είναι δεδομένα. ( Σε εμάς εξηγούνται πολλά σε έτερους δύσκολα. )

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο της Στοκχόλμης Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">