ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Βαρουφάκης: Χειρότεροι από την Θάτσερ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ


Varoufakis

«Σας κοιτάζω στα μάτια και σας λέω ότι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χειρότεροι από την Θάτσερ, και θα σας το αποδείξω», ανέφερε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πλατεία Περιστερίου ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη Γιάνης Βαρουφάκης. Εξηγώντας, συγχρόνως, το «γιατί»: «Πώς πλάσαρε στο βρετανικό κοινό η Θάτσερ το σπάσιμο της δημόσιας εταιρείας ηλεκτρικού ρεύματος και την ιδιωτικοποίησή της; Τους έπεισε λέγοντάς τους πως θα το ιδιωτικοποιήσει, θα το σπάσει σε κομμάτια και, αν η αγορά που θα δημιουργηθεί, ρίξει την τιμή κάτω από το πλαφόν που η ίδια έθεσε, θα πρέπει να το δεχτούν ως νίκη».

Εδώ, προσέθεσε, «φτιάξανε το Χρηματιστήριο Ενέργειας και δεν έβαλαν καν πλαφόν! Για αυτό είναι χειρότεροι. Γιατί ξέρουμε ότι ένα χρηματιστήριο θέλει χιλιάδες παίκτες για να υπάρξουν εγγυήσεις ότι μπορεί να δημιουργηθεί ο ανταγωνισμός που θα εξισορροπήσει την τιμή του ρεύματος. Το καφενείο εδώ των 5 παικτών δεν είναι χρηματιστήριο! Η ορντινάτσα του Λάτση, του Μυτιληναίου, του Περιστέρη κάνουν ένα zoom και αποφασίζουν τις χρεώσεις. Αυτό είναι το Χρηματιστήριο Ενέργειας που ιδρύθηκε στο όνομα της αριστεράς και της προόδου», υποστήριξε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη.

Ταυτοχρόνως, υπενθύμισε τα «πάθη» της δυτικής Αθήνας, «τα νοσοκομεία και τα σχολεία που έχουν κλείσει», το πάρκο Τρίτση που «ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποιεί για να πλουτίσει τους εργολάβους φίλους του».

Γυρνώντας οκτώ χρόνια πριν, «το ΟΧΙ του 2015 δεν είναι κάτι για το οποίο ντρεπόμαστε. Ήταν μια μεγάλη στιγμή στην Ιστορία της Αριστεράς αυτής της χώρας αλλά και όλης της Ευρώπης. Γι’ αυτό είμαστε περήφανοι που το βάλατε στη Βουλή και θα επιστρέψουμε σε αυτή ενισχυμένοι στις 21 Μαΐου», επεσήμανε ο Γ. Βαρουφάκης.

Διακύβευμα των εκλογών, κατ’ αυτόν, είναι «η σύμπνοια των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, ότι η χώρα ξεπέρασε τα μνημονιακά χρόνια και πορεύεται τώρα ανεξάρτητη. Είναι βγαλμένο από το εγχειρίδιο του Γκέμπελς: πες ένα μεγάλο ψέμα και επανέλαβέ το μέχρι να γίνει αληθοφανές. Το κόμμα μας είναι εδώ για να τους χαλάει το αφήγημα, αποκαλύπτοντας ότι οι όροι που έχουν δεχτεί για να καλύψουν την αλήθεια, ερημοποιούν την χώρα. Γι’ αυτό έχουν διαμορφώσει όλοι κοινό μέτωπο εναντίον μας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, μίλησε, εκ νέου, για τις «τρεις χήνες με τα χρυσά ολιγαρχικά αυγά, το Υπερταμείο, τον “Ηρακλή” και το Χρηματιστήριο Ενέργειας, τις οποίες θα κοινωνικοποιήσουμε για τον ελληνικό λαό. Πώς; Πρώτον, θα καταργήσουμε τον “Ηρακλή” και θα τον αντικαταστήσουμε με τον “Οδυσσέα” που προστατεύει την πρώτη κατοικία και περνάει τα κόκκινα δάνεια σε κρατική εταιρεία που θα διαχειρίζεται με γνώμονα την προστασία των πολιτών. Δεύτερον, θα καταργήσουμε το Χρηματιστήριο Ενέργειας, θα βάλουμε πλαφόν στην τιμή ενέργειας με βάση τη μέση τιμή παραγωγής της κιλοβατώρας, και σε δεύτερη φάση θα επανενώσουμε και θα κοινωνικοποιήσουμε τη ΔΕΗ. Τρίτον, θα περάσουμε όλη τη δημόσια περιουσία που έχουν στα χέρια τους οι δανειστές ως κεφάλαια για τη νέα αναπτυξιακή και αγροτική τράπεζα η οποία θα στηρίξει την πραγματική ανάπτυξη και παραγωγή στη χώρα μας».

Σχετικά με το σχέδιο «Δήμητρα» είπε πως «ήταν βασικός άξονας για να δεχτώ το Υπουργείο Οικονομικών το 2015 και ο Τσίπρας και η ομάδα του ήταν ενθουσιασμένοι. Τώρα κάνουν τους ανήξερους για να κάνουν τα γλυκά ματιά στους ολιγάρχες και τους δανειστές από τους οποίους εξαρτάται η μνημονιακή, συστημική τους βάση». Εξάλλου, συνέχισε, «ο ΣΥΡΙΖΑ μας προτείνει να πάμε να μιλήσουμε μετά την Κυριακή των εκλογών μπας και πάρουμε κανένα Υπουργείο. Όχι ευχαριστούμε, δε θα πάρουμε. Εμείς αυτά που λέμε στον κόσμο τώρα προεκλογικά, σε αντίθεση με εσάς, θα τα τηρήσουμε και μετεκλογικά. Όπως δε προδώσαμε τον ελληνικό λαό το 2015 όταν μας έδωσε το ξεκάθαρο μήνυμα να αντισταθούμε, δε θα τον προδώσουμε ούτε τώρα. Έχουμε υποχρέωση να απεγκλωβίσουμε τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ από ένα κόμμα το οποίο έχει θεσμοθετήσει τις χειρότερες αντιλαϊκές πολιτικές στο όνομα της Αριστεράς», τόνισε κλείνοντας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ertnews.gr



from ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/Pp8h9KR
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Βαρουφάκης: Χειρότεροι από την Θάτσερ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">