ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ν. Αλεξίου εκπρ. τύπου ΛΣ στην ΕΡΤ: Πώς ναυάγησε το μοιραίο αλιευτικό ανοιχτά της Πύλου Οι επικοινωνίες και οι χειρισμοί


Η ΦΡΕΓΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ "ΚΑΝΑΡΗΣ" ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΑΝΕΒΡΕΘΕΙΣΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΣΩΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ (ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ / EUROKINISSI)

Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί κάποιο άλλο από τα αγνοούμενα άτομα. Παρόλα ταύτα εμείς συνεχίζουμε τις έρευνες κανονικά», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Πλωτάρχης Νικόλας Αλεξίου, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Στο Κέντρο» και τον Γιώργο Κουβαρά, στη σκιά του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, ως προς τις ελπίδες για ανεύρεση επιπλέον επιζώντων, με δεδομένο ότι οι έρευνες συνεχίζονται ακόμα και μέσα στη νύχτα.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος σημείωσε: «Οι έρευνες συνεχίζονται, δεν έχουν σταματήσει λεπτό αδιαλείπτως. Και μάλιστα χθες το βράδυ, συμμετείχε σε αυτές και το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο έριχνε φωτοβολίδες για να φωτίζει το πεδίο και να μας βοηθάει στις έρευνες.

Και τώρα συνεχίζονται οι έρευνες παρόλο που πλέον ο καιρός έχει “φορτώσει” λιγάκι, έχουμε 5 – 6 μποφόρ. Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί κάποιο άλλο άτομο. Παρόλα ταύτα εμείς συνεχίζουμε τις έρευνες κανονικά».

Ως προς το αν υπάρχει εξήγηση γιατί δεν έχουν σωθεί περισσότεροι άνθρωποι, παρατήρησε:

«Αν αθροίσουμε το σύνολο των 104 διασωθέντων με τις σορούς και δούμε την εικόνα από το εξωτερικό κατάστρωμα, περίπου τα νούμερα είναι συμβατά. Από εκει και πέρα αντιλαμβανόμαστε ότι το πλοίο ανετράπη και βυθίστηκε μέσα σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ο κόσμος ο όποιος ήταν εντός του πλοίου κατά πάσα πιθανότητα δεν κατάφερε να βγει (…)

Υπήρχε πάρα πολύς κόσμος στο εξωτερικό κατάστρωμα. Αντίστοιχος κόσμος υπήρχε και στα αμπάρια. Έγινε μια κίνηση η οποία εξέτρεψε το κέντρο βάρους και ανετράπη το πλοίο και έγιναν όλα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμη:

«Κατ’ αρχάς έχουν γίνει επικοινωνίες και μέσω του θαλάμου τηλεφωνικές, έχουν γίνει επικοινωνίες και με τις οδηγίες του θαλάμου και μέσω των παραπλέοντα πλοίων με τους καπετάνιους απευθείας και δια ζώσης. Και εν τέλει το βράδυ όταν έφτασε και το παράκτιο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού το οποίο είχε αποπλεύσει και προσέγγισε το πλοίο και οι συνάδελφοί μας μίλησαν μαζί τους, προσπάθησαν να τους παράσχουν βοήθεια την οποία αρνήθηκαν, δηλώνοντας κατηγορηματικά “Italia Italia”».

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος τόνισε:

«Όπως καταλαβαίνετε στην ανοιχτή θάλασσα, παρόλο που είναι έρευνα διάσωσης της Ελλάδας, υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί για το τι μπορείς και τι δεν μπορείς να κάνεις μια στιγμή.

(…) Εάν είχε αποπειραθεί να εκτραπεί το αλιευτικό αυτό με τον με τον αριθμό που βλέπετε των ανθρώπων πάνω στο εξωτερικό κατάστρωμα να εκτραπεί της πορείας του είτε με κάποια πρύμνη να υιοθετήσει είτε δένοντας το μπροστά για να ρυμουλκηθεί. Και όλος αυτός ο κόσμος, ο οποίος αρνιόταν πεισματικά να δεχτεί βοήθεια, αντιδρούσε βιαίως με την έννοια ότι θα υπήρχε μια αναταραχή και μετακινούνταν πάνω στο κατάστρωμα, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το μόνο που θα καταφέρναμε είναι να προκαλέσουμε εμείς οι ίδιοι ένα ναυτικό ατύχημα, χωρίς μάλιστα να έχουμε τη δυνατότητα να σώσουμε 104 συνανθρώπους μας, όπως κάναμε, διότι θα ήμασταν σε κάποια διαφορετική επιχειρησιακή δραστηριότητα».

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.grfrom ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/TJSmyWX
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ν. Αλεξίου εκπρ. τύπου ΛΣ στην ΕΡΤ: Πώς ναυάγησε το μοιραίο αλιευτικό ανοιχτά της Πύλου Οι επικοινωνίες και οι χειρισμοί Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">