ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Γλυφάδα: Ποιός πρωτοστάτησε για την κλιματική αλλαγή ?


Η κλιματική αλλαγή αποτελεί σήμερα θεμελιώδες ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι έχει αλλάξει δραστικά το περιβάλλον που ζούμε. 

Αρκετοί/ες γνωρίζουν την έμφαση η οποία δίνεται σήμερα από κυβερνήσεις, κόμματα, αποκόμματα, περιφέρεια, δήμους, κ.α., όμως, πόσοι γνωρίζουν ποιος σε ανύποπτο χρόνο έθεσε δημόσια και αυτό το ζήτημα ;

Γράφει ο Γιάννης Κουρδομένος

Τις προηγούμενες δεκαετίες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, και οι γνωστοί σε όλους σας πολιτικοί , διατελούσαν στο ''Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος'' εφαρμόζοντας πολιτικές επιδότησης Πετρελαίου και ευεργετώντας τις γνωστές ολιγαρχικές οικογένειες με τα καρτέλ καυσίμου.

Στον αντίποδα ο υποφαινόμενος είχε κρούσει τον κώδωνα της κλιματικής αλλαγής από την δεκαετία του 90 αναφέροντας ότι πρέπει να γίνει παγκόσμια στροφή στην πράσινη και βιώσιμη ενέργεια με ΑΠΕ ( ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ) φωτοβολταϊκά , ηλεκτρικά οχήματα , αιολικά πάρκα , κ.α.

Τουλάχιστον προσωπικά θυμάμαι  ότι δεν υπήρχε ούτε μια (1) εκπομπή στην ραδιοτηλεόραση όταν είχα δώσει έμφαση στην ανακύκλωση, κομποστοποίηση, ηλεκτρικά οχήματα σε Ο.Τ.Α και Δημόσιο, θερμικές κάμερες και ψηφιακό κέντρο πυροπροστασίας στον Υμηττό, καθώς και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ δεν υφίστατο WIFI , κινητά τηλέφωνα, και διευρυμένο ίντερνετ μαζικά στην ελληνική κοινωνία.

Η προστασία του Υμηττού μας

Επίσης, οφείλω να θυμίσω ότι από το τοπικό ραδιόφωνο που επανειλημμένα κατάσχεσαν επι κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έδωσα ενεργό αγώνα ώστε ο Υμηττός της Γλυφάδας να μην γίνει Πανόραμα Βούλας , καθώς επίσης, οι τοπικές μας κοινωνίες ήταν, επίσης, παρόντες ενεργά με πορείες, εκδηλώσεις, κ.α. 

Αν και ομολογουμένως δεν είχα καμία σχέση με κόμματα - παρατάξεις προασπίστηκα δημόσια την προστασία του τόπου μας σε αντιδιαστολή με αρκετούς έτερους, στελέχη της ΝΔ και υποστηρικτές, οι οποίοι επιχειρούσαν να οικιοποιηθούν τον Υμηττό για μεζονέτες τύπου Πανοράματος.

Τα εν λόγω ζητήματα απασχολούν τα ''προχωρημένα'' κόμματα της Ε.Ε, καθώς επίσης,  της χώρας μας, όπως και την Περιφέρεια Αττικής επί του παρόντος ! Παράλληλα υφίστανται τα γνωστά καρτέλ συμφερόντων, (οι ολιγαρχικές οικογένειες), οι οποίες επί δεκαετίες θησαύρισαν από τις Πολιτικές Πετρελαίου και των Επιδοτήσεων και επί του παρόντος κάνουν καθολική στροφή στις ΑΠΕ!

Ευρωβουλευτές τριάντα χρόνια πίσω από τον δημότη !

Οι ''σημαντικότεροι όλων'' ευρωβουλευτές, όπως ήταν και ο Δήμαρχος της Γλυφάδας, έφαγαν καλά τα χρήματα του Ελληνικού λαού , ενώ εξυπηρετούσαν , όπως και σήμερα τα ολιγαρχικά συμφέροντα σε βάρος του περιβάλλοντος και της ελληνικής κοινωνίας. 

Παράλληλα δε ακόμα και ως δήμαρχος εφάρμοσε πολιτικές καταστροφής προστατευόμενων δασικών περιοχών , καθώς και NATURA  , ώστε να προκύψουν Σχολεία και Νεκροταφεία , ενώ στον αντίποδα σε χώρους οι οποίοι αγοράστηκαν με τα εκατομμύρια των Γλυφαδιωτών για χώρους πρασίνου έχει τοποθετήσει παιχνιδάκια για αλίευση ψήφων από τα σχολεία της πόλης μας, ενώ για λεωφορεία , αντί σύγχρονων ηλεκτρικών πίστωσε εκατομμύρια για συγκοινωνία από Τουρκοαραβική σύμπραξη.

Αίτια της κλιματικής αλλαγής

Η καύση ορυκτών καυσίμων, η αποψίλωση των δασών και η κτηνοτροφία επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο το κλίμα και τη θερμοκρασία της γης.

Οι συγκεκριμένες δραστηριότητες απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου πέραν από τα όσα απαντούν φυσικά στην ατμόσφαιρα, επιδεινώνοντας το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Υπερθέρμανση του πλανήτη

Η περίοδος 2011-2020 ήταν η θερμότερη δεκαετία που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς η παγκόσμια μέση θερμοκρασία ξεπέρασε τα προβιομηχανικά επίπεδα κατά 1,1 °C το 2019. Επί του παρόντος, η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνεται με ρυθμό 0,2 °C ανά δεκαετία.

Μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 °C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή συνδέεται με σοβαρές δυσμενείς επιπτώσεις για το φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία και ευεξία, καθώς και με πολύ υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης επικίνδυνων και πιθανώς καταστροφικών αλλαγών στο παγκόσμιο περιβάλλον.

Για τον λόγο αυτό, η διεθνής κοινότητα έχει αναγνωρίσει την ανάγκη να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας αρκετά πιο κάτω από τους 2 °C και να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τον περιορισμό της στους 1,5 °C.

Αέρια του θερμοκηπίου

Το κύριο αίτιο της κλιματικής αλλαγής είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ορισμένα αέρια στην ατμόσφαιρα της Γης λειτουργούν όπως το γυαλί των θερμοκηπίων. Παγιδεύουν τη θερμότητα του ήλιου και εμποδίζουν τη διάχυσή της στο διάστημα, προκαλώντας την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Πολλά από αυτά τα αέρια του θερμοκηπίου υπάρχουν στη φύση, αλλά η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των συγκεντρώσεων ορισμένων από αυτά στην ατμόσφαιρα, και συγκεκριμένα τα εξής:

 • διοξείδιο του άνθρακα (CO2),
 • μεθάνιο,
 • υποξείδιο του αζώτου,
 • φθοριούχα αέρια.

Το CO2 που παράγεται από ανθρώπινες δραστηριότητες είναι ο κυριότερος παράγοντας που συμβάλλει στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Το 2020 η συγκέντρωσή του στην ατμόσφαιρα ήταν κατά 48 % πιο υψηλή από το προβιομηχανικό της επίπεδο (πριν από το 1750).

Άλλα αέρια του θερμοκηπίου εκπέμπονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα σε μικρότερες ποσότητες. Το μεθάνιο είναι πιο ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου από το CO2, αλλά έχει μικρότερο χρόνο ζωής στην ατμόσφαιρα. Το υποξείδιο του αζώτου, όπως και το CO2, είναι ένα αέριο του θερμοκηπίου με μεγαλύτερο χρόνο ζωής που συγκεντρώνεται στην ατμόσφαιρα για δεκαετίες ή και για αιώνες. Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι που δεν συγκαταλέγονται στα αέρια του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένων των αερολυμάτων όπως η αιθάλη, έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στη μείωση και την αύξηση της θερμοκρασίας και συνδέονται επίσης με άλλα ζητήματα, όπως η κακή ποιότητα του αέρα.

Τα φυσικά αίτια, όπως οι μεταβολές της ηλιακής ακτινοβολίας ή της ηφαιστειακής δραστηριότητας, εκτιμάται ότι έχουν συμβάλει λιγότερο από περίπου 0,1 °C στη συνολική αύξηση της θερμοκρασίας μεταξύ 1890 και 2010.

Αίτια αύξησης των εκπομπών

 • Η καύση του άνθρακα, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου παράγει διοξείδιο του άνθρακα και υποξείδιο του αζώτου.
 • Αποψίλωση των δασών: τα δέντρα συμβάλλουν στη ρύθμιση του κλίματος διότι απορροφούν το CO2 από την ατμόσφαιρα. Όταν υλοτομούνται, χάνεται αυτό το θετικό αποτέλεσμα και ο άνθρακας που θα αποθηκευόταν σ’ αυτά απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, κάτι που επιδεινώνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
 • Αύξηση της κτηνοτροφίας: οι αγελάδες και τα πρόβατα παράγουν μεγάλες ποσότητες μεθανίου κατά την πέψη της τροφής τους.
 • Τα αζωτούχα λιπάσματα ευθύνονται για τις εκπομπές υποξειδίου του αζώτου.
 • Τα φθοριούχα αέρια παράγονται από εξοπλισμό και προϊόντα που χρησιμοποιούν αυτά τα αέρια. Αυτές οι εκπομπές οδηγούν σε εξαιρετικά σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας, έως και 23.000 φορές μεγαλύτερη από αυτή που προκαλεί το CO2.

Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Δεδομένου ότι κάθε τόνος CO2 που εκπέμπεται συντελεί στην υπερθέρμανση του πλανήτη, η μείωση των εκπομπών οποιασδήποτε προέλευσης συμβάλλει στην επιβράδυνση του φαινομένου. Προκειμένου να αναχαιτιστεί πλήρως η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι εκπομπές CO2 πρέπει να φτάσουν σε μηδενικό επίπεδο παγκοσμίως. Επιπλέον, η μείωση των εκπομπών άλλων αερίων του θερμοκηπίου, όπως το μεθάνιο, μπορεί επίσης να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ιδίως βραχυπρόθεσμα.

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι εξαιρετικά σοβαρές και επηρεάζουν πολλές πτυχές της ζωής μας. Τόσο η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όσο και η προσαρμογή σε έναν πλανήτη όπου η θερμοκρασία συνεχώς αυξάνεται αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες για την ΕΕ.

ΥΓ: Έχετε κόμματα τα οποία ακόμα και σήμερα υπονομεύουν σε επίπεδο δήμου αντί να εκπροσωπούν. Tα κέρδη των επιτήδειων είναι δεδομένα, υπάρχει έστω ένας/μια να με αμφισβητήσει ;

- Από το 2014 που αναρίθμητοι διαβιούν από τα χρήματα των Γλυφαδιωτών, και παράλληλα έχουν ευεργετηθεί οι κολλητοί δημάρχου - αιρετών, καθώς και χιλιάδες ημέτεροι της ΝΔ σε βάρος της εντολής χιλιάδων δημοτών, υπάρχει έστω μια στοιχειώδης ενέργεια για τον δήμο και τον δημότη από τον τέως ευρωβουλευτή και την κλίκα του ?Δεν είναι παλιάνθρωποι ;Από το 2014 έχουν φαγωθεί δεκάδες χιλιάδες ευρώ για συμβούλους Ευρωπαϊκων προγραμμάτων. Τα χρήματα του Δήμου τα τρώνε τα αρπαχτικά της ΝΔ & συνεργάτες , τα χρήματα που μας χρέωσαν με το δημόσιο χρέος και τα πακέτα της Ε.Ε τα τρώνε οι ολιγάρχες, άρα και κακούργοι. Γίνετε ληστεμένοι , χρεωμένοι , και αδικαίωτοι, και παράλληλα με ορθή διοίκηση του Δήμου ;
 • Blogger Comments
 • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Γλυφάδα: Ποιός πρωτοστάτησε για την κλιματική αλλαγή ? Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">