ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ανανέωση ιδεών, προσώπων και πολιτικών πρακτικών


Την Πέμπτη 13/07/2023 διαβάζουμε στην κομματική ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ left.gr: Ένας νέος ιστορικός κύκλος έχει ανοίξει για τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Μια νέα εποχή. Με δυσκολίες, αλλά και με προκλήσεις. Ιδιαίτερα με έμφαση τα νέα πρόσωπα και ιδέες !

Γιάννης Κουρδομένος: Έχω ζήσει εκ των έσω το συγκεκριμένο αστικό κόμμα πριν γίνει εξουσία το 2014 , με απόρροια το 2015 την ανεξαρτητοποίησή μου, ενώ έτεροι εξαργύρωσαν θεσμικές θέσεις και προνόμια.

Σε ανύποπτο χρόνο , με το καλημέρα , διαπίστωσα ότι υφίσταται ασυμφωνία λόγων και έργων από τη πλευρά του εν λόγω κόμματος και κινείται στην βάση ωφέλειας συγκεκριμένων ατόμων, ομάδων, αντί της κοινωνικής. 

Ποιοι αναφέρουν σήμερα την ανανέωση, όταν «τους πιάσαμε στα πράσα» να εκμαυλίζουν κάθε έννοια δικαίου και αριστεράς ; Δεν υπάρχει προηγούμενο όταν ένας λαός σου τα παρέχει όλα να βγάζεις μόνος σου τα μάτια σου, διότι αυτό ίσχυσε με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ουσιαστικά αν γυρίσουμε πίσω τον χρόνο, εξετάζοντας τα αίτια που οδήγησαν στην πολιτική συντριβή αυτού του κόμματος, η παθογένεια ήταν τα ίδια τα πρόσωπα τα οποία διαμόρφωσαν προσωπικά και πολιτικά προνόμια. Αν θέσουμε στην θέση αυτών των ατόμων έτερα πρόσωπα τα οποία δεν θα διαμόρφωναν ασυμφωνία λόγων και έργων  η πραγματικότητα εντελώς διαφορετική θα ήταν σήμερα.

Κομματικά «μαγαζιά» έστησε πολλά ως κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ τις δημόσιες προτάσεις μου τις εφάρμοσε ;

Θεωρώ για πολλοστή φορά ότι γράφονται όσα πρέπει να φαίνονται χωρίς καμιά ουσιαστική πρακτική υπόσταση. Προφανώς εμείς δεν είχαμε πολιτική πρόταση έπειτα από δεκαετίες δημόσιων προτάσεων και είχαν οι προνομιούχοι. Το κόμμα της ΝΔ εφαρμόζει σήμερα μια σειρά από προτάσεις μου, του παρελθόντος , οι οποίες την εποχή που έγιναν θεωρούντο ουτοπιστικές ! Ήταν ουτοπιστικές ? 

Διαπιστώσαμε εμπράκτως πόσο ανοικτός  ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέες ιδέες διότι αξιοποίησε άτομα τα οποία διαμόρφωναν το πολιτικό τέλος του. Μπορούν να μας δείξουν τις θυγατρικές της Ε.Ρ.Τ , και ειδικότερα στα Νότια προάστια Αττικής και στο σύνολο της περιφέρειας έπειτα από πέντε χρόνια διακυβέρνησης ; 

Ποιο προοδευτικό αριστερό - κεντροαριστερό κόμμα επί μια τετραετία θα εξυπηρετούσε ολιγάρχες, κεφάλαιο, διαπλεκόμενα, θεσμούς, εξωθεσμικούς, ιδιώτες, κ.α. , αντί να δημιουργεί δημόσιες δομές ακόμα και με τους όρους της Ε.Ε και του παραρτήματος των Η.Π.Α Δ.Ν.Τ ; Οι ολιγάρχες των εθνικών ομίλων που έτυχαν των ΑΔΕΙΩΝ επέδρασαν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του 2019 καθώς και του 2023 ; Εκ του αποτελέσματος κατηγορηματικά ΟΧΙ , και παράλληλα ΟΧΙ και ΑΠΟΧΗ και απο την ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

Ανανέωση ιδεών, προσώπων και πολιτικών πρακτικών

Και μόνο αν σταθούμε απέναντι στις προκλήσεις με την ιστορική ευθύνη που τους αναλογεί, θα μπορέσουμε να υπερβούμε τους δυσμενείς συσχετισμούς των πρόσφατων εκλογών και να ανοίξουμε νέους δρόμους για τον προοδευτικό χώρο. 

Απέναντι σε μια πλειοψηφία της Δεξιάς και στην άνοδο της Ακροδεξιάς, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ως ο πυλώνας της αριστερής προοδευτικής παράταξης, έχει ιστορικό χρέος να ανακτήσει σύντομα την κυβερνητική του προοπτική ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. 

Και για να το πετύχει αυτό απαιτείται ανανέωση παντού. Ανανέωση ιδεών, προσώπων και πολιτικών πρακτικών. Μόνο έτσι θα προσελκύσει ευρύτερα ακροατήρια και θα συγκροτήσει μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία. 

Όταν οι συντηρητικές ιδέες τείνουν να γίνουν ηγεμονικές στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και πλέον και στην Ελλάδα, ο προοδευτικός χώρος, οφείλει να δώσει αυτή την ιδεολογική μάχη με νέους όρους και καθαρό λόγο. Να προτείνει ρηξικέλευθες προοδευτικές λύσεις για όλο το φάσμα των ζητημάτων. Να πει πράγματα που θα ακουστούν για πρώτη φορά και θα κινητοποιήσουν τον ενδιαφέρον της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. 

Για το παραγωγικό μοντέλο, για την παιδεία, για το κοινωνικό κράτος, για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Να μιλήσει με αυτοπεποίθηση για την ισότητα και το δίκιο. Να αμφισβητήσει την λογική των οριακών αλλαγών και των χαμηλών προσδοκιών και να προτάξει την σημασία της ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας σε μια κοινωνία υψηλών προσδοκιών. 

Η ανανέωση των ιδεών όμως πρέπει να συνοδεύεται και από την αναγκαία ανανέωση των προσώπων. Ανανέωση βέβαια με πολιτικά χαρακτηριστικά και όχι με απολίτικους όρους. Τα πρόσωπα είναι φορείς ιδεών και πολιτικών προτάσεων, ενώ ταυτόχρονα, είναι τα ίδια τα πρόσωπα που σηματοδοτούν τις αλλαγές που εξαγγέλλει ένας πολιτικός φορέας. 

Η ανανέωση στα πρόσωπα στέλνει με τον πιο έμπρακτο τρόπο το μήνυμα ότι ένας πολιτικός φορέας είναι ανοικτός σε νέες δυνάμεις και νέες ιδέες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να κινητοποιήσει πολίτες - και ειδικά νέους ανθρώπους - που μέχρι σήμερα αδιαφορούσαν για την πολιτική συμμετοχή, θεωρώντας τα κόμματα κλειστούς μηχανισμούς αναπαραγωγής μιας γραφειοκρατίας. 

Συνεπώς η ανανέωση στα πρόσωπα μπορεί τόσο να τροφοδοτήσει την προγραμματική και ιδεολογική δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με σύγχρονες προτάσεις και χρήσιμες εμπειρίες όσο και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης πολιτικής εκπροσώπησης των τελευταίων πολλών χρόνων. Τέλος, οι πολιτικές πρακτικές είναι εκείνες που μπορούν να μετασχηματίσουν τις ιδέες σε ρεαλιστικές προτάσεις και πειστικό πολιτικό μήνυμα. 

Ταυτόχρονα παίζουν καθοριστικό ρόλο και στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που πήρε την απόφαση να συστρατευθεί σε ένα πολιτικό σχέδιο. Δίπλα στο όραμα και τους αγώνες για μια δίκαιη κοινωνία πρέπει να τοποθετήσουμε την τεχνοκρατική δουλειά, ώστε οι ιδέες να πάρουν σάρκα και οστά και να μετασχηματιστούν σε εφαρμόσιμες πολιτικές. Έτσι θα κερδηθεί η μάχη των ιδεών για τον προοδευτικό χώρο. Όταν η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία πειστεί ότι τα πράγματα όντως μπορούν να πάνε καλύτερα. 

Παράλληλα, οι διαδικασίες πρέπει να ανοίξουν και οι μέθοδοι πολιτικής συμμετοχής να εκσυγχρονιστούν, ώστε να δώσουν χώρο έκφρασης, συμμετοχής και δράσης σε όσο τον δυνατόν περισσότερους πολίτες σε μια εποχή που τα ωράρια εργασίας και η επικοινωνία των ανθρώπων έχουν αλλάξει ριζικά λόγω των νέων τεχνολογιών. 

Η ανανέωση αυτή είναι ένα από τα επίδικα των διεργασιών στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία το αμέσως επόμενο διάστημα με κομβικό σημείο την εκλογή προέδρου από την βάση των μελών. Η πρόκληση για τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία είναι να δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες και να δώσει ξανά προοπτική στην μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. 

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή και οφείλουμε όλες και όλοι να σταθούμε στο ύψος των ιστορικών ευθυνών μας.

Επισήμανση: Η ανανέωση ήταν το κύριο υφιστάμενο μέχρι το 2014 , όμως , δεν έγινε πραγματικά μια ανανέωση με έμφαση διεύρυνσης σε κοινωνικό επίπεδο, απέδωσε προσωρινά και δεν είχε διάρκεια στο πολιτικό αποτέλεσμα των εκλογών. Έπειτα από την διάσπαση του 2015 ήταν δεδομένο ότι το δίπολο είχε χάσει τον προσανατολισμό του και δεν υπήρχε καμία περίπτωση νέου θετικού εκλογικού αποτελέσματος. Λόγω προνομίων δεν ήθελαν να το δουν στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, εμείς ως κοινωνία το γνωρίζαμε. 

Δεν γνωρίζουμε τι συμφωνίες και όσα είχαν υπάρξει παρασκηνιακά πριν από το 2015, πάντως η προοπτική για εμάς γκρεμοτσακίστηκε από τον πρώτο χρόνο, από το 2014. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα δεκαετιών το οποίο ακόμα και σήμερα αναζητά την ταυτότητα και το στίγμα του και στον διάβα του παρέχει απλόχερα διάλυση !! ( Σύμφωνα με όσα ισχύουν και στον Δήμο Γλυφάδας. ) 

Αναμοχλεύουν τα ίδια και τα ίδια τα οποία οι ίδιοι ως νεοελληνική κοινωνία τα καταλύουν στην πράξη

Ποιά αριστερά, ποιοι αριστεροί, εκτός από προσωπικά - ατομικά - και συντεχνιακά συμφέροντα τα οποία είναι τόσο άθλια σε ορισμένες περιπτώσεις που καταλύουν στην πράξη ακόμα και τις στοιχειώδεις κατακτήσεις της ανθρωπότητας ;

Κάλεσα δημόσια και επανειλημμένα τα στελέχη αυτού του κόμματος να εστιάσουν στον Δήμο της Γλυφάδας στον οποίο υπήρξε συγκεκριμένη κοινωνική εντολή το 2014 η οποία καταλύθηκε με το καλημέρα έπειτα των δημοτικών εκλογών. Έχασαν τα 3/4 των ψήφων το 2019 και ακόμα και σήμερα ''σφυρίζουν αδιάφορα'' ! 

Το θέμα είναι όσα λέγονται δημόσια να έχουν και πραγματική υπόσταση πλήν των προσωπικών συμφερόντων στελεχών και ''κομματαρχών''. Η κοινωνία δεν αποτελείται από ''πρόβατα'' στην κυριότητα του κάθε ''κομματάρχη'' , ο οποίος στο τέλος μένει με τα προσωπικά του συμφέροντα καλυμμένα και η ΟΜ χωρίς τις ψήφους της κοινωνίας. Τα ίδια ίσχυσαν ετεροχρονισμένα και σε εθνικό επίπεδο στις εθνικές εκλογές.

Προσωπικά γνωρίζω καλύτερα από όλους εσάς γιατί θα σας κερδίζει εσαεί η ΝΔ έπειτα από όσα κάνατε στο όνομα της αριστεράς ! Άλλες ήταν οι αξιώσεις της κοινωνίας απ' όσους είχαν βάλει στο «κάδρο» την αριστερά.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ανανέωση ιδεών, προσώπων και πολιτικών πρακτικών Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">