ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου: Τα φαινόμενα του υπερφεγγαριού και του μπλε φεγγαριού συγχρονίζονται


Greece Supermoon

 Σε απόσταση 357.344 χιλιομέτρων από τη Γη πρωταγωνιστεί το μεγαλύτερο και φωτεινότερο φεγγάρι του 2023. Για πρώτη φορά από το 2009, το φαινόμενο του υπερφεγγαριού και του μπλε φεγγαριού συγχρονίζονται στον νυχτερινό ουρανό.

Ο όρος «μπλε υπερπανσέληνος» σημαίνει ότι η Σελήνη βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη. Υπάρχουν συνήθως μόνο ένα ή δύο σούπερ φεγγάρια το χρόνο, όμως είναι η δεύτερη πανσέληνος του μήνα κι αυτό την κάνει ακόμη πιο σπάνια. Εξ ου και η έκφραση «once in a blue moon», αφού τα «μπλε» φεγγάρια εμφανίζονται μόνο κάθε τρία χρόνια περίπου.

Η επόμενη πανσέληνος, το «Φεγγάρι του Θερισμού» όπως είναι γνωστή, θα ανατείλει στις 29 Σεπτεμβρίου. Εκτός του ότι είναι μία από τις πιο γνωστές πανσελήνους του έτους, είναι και η τελευταία υπερπανσέληνος του 2023. Υπερπανσέληνος «μπλε» δεν θα ξαναφανεί παρά τον Ιανουάριο του 2037.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, διοργανώνουν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία, σε ολόκληρη τη χώρα, με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα εδώ.

www.ertnews.grfrom ΕΛΛΑΔΑ Archives - ertnews.gr https://ift.tt/XigdWxS
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου: Τα φαινόμενα του υπερφεγγαριού και του μπλε φεγγαριού συγχρονίζονται Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">