ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

(FM IN ATHENS) REAL HISTORY Η αλήθεια απο τον Πρωτεργάτη των fm.

Γλυφάδα Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010.


Εγώ δεν έγινα, γεννήθηκα πρωτεργάτης η ερασιτέχνης ραδιοπειρατής των fm.
Το 1977 ως σπουδαστής μηχανολόγος, ηλεκτρολόγος ξεκίνησα απο το νέο μας σπίτι στήν Ανω Γλυφάδα τις πρώτες μεταδόσεις στήν μπάντα των fm.Απο το 1975 σε ηλικία 11 ετών είχα ξεκινήσει να εκπέμπω στα μεσαία κύματα και στούς 1.317 khz.
Θυμάμαι οτι με ενα αυτοσχέδιο μηχάνημα των 300 watt είχα κάλυψη σε όλη την Ελληνική επικράτεια, τα βαλκάνια, και τις γειτονικές Ιταλία, και Τουρκία.
Απο το 1977 έως και το 1981 λειτουργούσα κατά της απογευματινές ώρες στα fm μεταδίδοντας ξένη μουσική rock.

Βέβαια το μεγάλο πάθος μου ήταν τα μεσαία κύματα, και οι συνομιλίες που κάναμε με άτομα απο όλη την Ελλάδα και τα βαλκάνια, κάτι σαν την κινητή τηλεφωνία του παρόντος.
Το 1975 θυμάμε οτι δεχτήκαμε μια επίσκεψη απο κάποιον άγνωστο, ο οποίος αφού συστήθηκε μας περιέγραψε ενα σχέδιο που ήταν εν εξελίξη.
Ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου είχε κινητοποιήσει μια ομάδα ανθρώπων και ενα μηχανισμό ώστε να λειτουργήσει απο την Αθήνα ενας παράνομος ραδιοφωνικός σταθμός προπαγάνδας υπέρ του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Δεν είμαι σίγουρος για τον εμπνευστή του σχεδίου, μάλλον πρέπει να ήταν ο Λαλιώτης, και ήθελαν με χρήση αναμετάδοσης να λειτουργήσει ενα δίκτυο απο ραδιοφωνικούς σταθμούς που θα αναμετέδιδαν το σήμα του κεντρικού σταθμού του Ανδρέα.
Μου έδωσαν μια συχνότητα που έπρεπε να παρακολουθώ και θα με ενημέρωναν.
Βέβαια ο ραδιοφωνικός σταθμός του ΠΑ.ΣΟ.Κ ποτέ δεν υλοποιήθηκε, ούτε εξέπεμψε ωστε να αναμεταδοθεί.
Θυμάμε ότι το 1979 αστυνομικοί του τμήματος τερψιθέας κατόπιν εντολών ήρθαν και μου έσκαψαν όλο τον κήπο, για να βρούν τα μηχανήματα που είχα φυγαδεύσει μετά απο ενημέρωση.
Έφυγαν απο την οικία μου άπραγοι, διότι δεν βρήκαν τίποτα ώστε να με κατηγορήσουν.
Δια του λόγου το αληθές μπορούν ακόμα και σήμερα να ερωτηθούν οι συνταξιοδοτημένοι αστυνομικοί στήν Γλυφάδα.
(Είναι σίγουρο οτι, αν είχε λειτουργήσει ο σταθμός του ΠΑ.ΣΟ.Κ θα είχε γίνει κυβέρνηση το 1978,
έτσι σήμερα αναπολώντας το παρελθόν μπορώ να πω με βεβαιότητα πως ο Ανδρέας Παπανδρέου έχασε ενα μεγάλο στοίχημα, διότι θα ήταν ο πρωτεργάτης της μετέπειτα Ιδιωτικής Ραδιοφωνίας, και όχι οΈβερτ που ακολούθησε με 15 χρόνια καθυστέρηση, συν μια τετραετία διακυβέρνησης που έχασε.)
Το 1982 ύστερα απο μια συζήτηση με ενα φίλο που μου πρότεινε να μεταφέρω τα μηχανήματα των fm στόν Νέο Κόσμο δέχτηκα, και έτσι εκείνη τη χρονιά αρχίσαμε να μεταδίδουμε όλο το 24ωρο απο την Αθήνα.
Ο φίλος Κ.Κ ήταν ναυτικός και είχε φέρει απο την ιαπωνία τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό.
Για τα δεδομένα του 1982 είμασταν στήν πρωτοπορία.
Εγώ περιστασιακά εργαζόμουν ως κατασκευαστής της πρώτης βιοτεχνίας κατασκευής και πώλησης ραδιοφωνικών πομπών στήν Αθήνα, και συγκεκριμένα στο Μοναστηράκι.
(Πολλά απο τα πρώτα μηχανήματα ερασιτεχνών στα fm σε ολόκληρη την Ελλάδα, ήταν δικής μου σχεδίασης και κατασκευής. Αρκετοί απο αυτούς τους ερασιτέχνες σήμερα είναι επαγγελματίες, ιδιοκτήτες Ραδιοτηλεοπτικών μέσων Μ.Μ.Ε. Θεωρώ οτι έχουν περάσει αρκετές ανακρίβειες όσων αφορά την άρχή του φαινομένου της ερασιτεχνικής, η για άλλους πειρατικής ραδιοφωνίας στα fm της χώρας μας, Η αρχή η το ξέσπασμα δεν έγινε όπως εχω διαβάσει σε συγγράμματα άλλων το 1986, η αρχή έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 70, και ήδη στο τέλος αυτής της δεκαετίας υπήρχαν στήν Αθήνα αρκετοί πρωτεργάτες των fm. Το 1986 έγινε περισσότερο αντιληπτή η παρουσία των ερασιτεχνών στόν χώρο, διότι ο κάθε ένας είχε την δυνατότητα έναντι ενός μικρού ποσού, να προμηθευτεί και να εγκαταστήσει, και εν συνεχεία να λειτουργήσει ενα πομπό fm, και φυσικά υπήρξε μεγαλύτερη διάθεση ραδιοφώνων και ραδιοφωνικών δεκτών που έκαναν λήψη fm.)
Την δεκαετία του 70 πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι περισσότεροι των ακροατών, ακροατριών έκαναν ακόμη καθημερινή χρήση των AM η μεσαίων κυμάτων, υπήρχε όμως μια νεολαία η αν προτιμάτε μια νέα γενιά που δεν ήταν ικανοποιημένοι απο το ηχητικό αποτέλεσμα των AM και όσοι όσες απο αυτούς διέθεταν ραδιόφωνα με FM, ήταν μανιώδεις στό να πετύχουν έστω και ένα σταθμό που φυσικά είχε καλύτερη ακουστική ποιότητα, και είναι βέβαιο οτι δεν θα ακολουθούσε την πεπατημένη της Κρατικής Μονοπωλιακής Ραδιοφωνίας.
Ως καλός γνώστης του αντικειμένου είχα κατασκευάσει το πρώτο αυτοσχέδιο σύστημα ανοικτής ακρόασης και αναμετάδοσης τηλεφωνικής γραμμής στόν αέρα των ερτζιανών.
Η πρώτη φορά που δώθηκε το βήμα και η δυνατότητα σε ακροατές και ακροάτριες να μιλήσουν στα fm των Αθηνών ήταν το 1982 απο τον Νέο Κόσμο στούς 90,6 και με κάλυψη σχεδόν όλο το λεκανοπέδιο.
Αυτό που είχε συμβεί ήταν ακόμα και σε εμένα που είχα χρόνια ενασχόλησης, προτόγνωρο.
Ακόμα και σήμερα όταν ακούω απο μεγάλους σταθμούς οτι έχουν ακροαματικότητα γελάω.
Μιλάμε για ατελείωτες ώρες το ακουστικό να μήν κατεβαίνει, απλά ενα κλίκ ανα 20 - 30 δεύτερα στο κλείστρο και επόμενη, επόμενος στόν αέρα των fm.
Βέβαια οτι είναι καινούργιο για τα δεδομένα της χώρας μας προκαλεί αλυσιδωτές και ποικίλες αντιδράσεις.
Δεν άργησε και πολύ απο την δεύτερη μέρα υλοποίησης αρχίσαμε να δεχόμαστε αρκετά απειλιτικά τηλεφωνήματα.
Δεν δώσαμε την απαραίτητη προσοχή στα απειλιτικά τηλεφωνήματα, γιατί τα περισσότερα προέρχονταν όπως είχα καταλάβει απο άλλους ερασιτέχνες, η ''ραδιοπειρατές'' που προσωπικά αυτός ο όρος με ενοχλεί γιατί δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.
(Για πρώτη και τελευταία φορά σε αυτό το κείμενο θα αποσαφηνίσω το θέμα ''ραδιοπειρατία'' και θα πω την αποψή μου, και αν επιθυμούν έστω και οι κορυφαίοι νομικοί, συνταγματολόγοι της χώρας μας, ας αντιπαρατεθούν βάση των γνωσεών τους.)
Όπως γνωρίζετε υπάρχει το άρθρο 15. του Συντάγματος το οποίο θέτει στόν άμεσο έλενχο του κράτους τις συχνότητες η ραδιοφάσμα των ερτζιανών, και τις χαρακτηρίζουν ως δημόσια αγαθά, που πράγματι είναι.

Άρθρο 15

2. Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους. ( ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ; Η ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ; ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ; ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΟΕΙΤΑΙ ΚΡΑΤΟΣ;) έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή, όπως νόμος ορίζει. ( ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ ΤΗΝ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΩΣ ''ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ'', ΠΟΣΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΙΝΑΙ; ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΔΙΚΑΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ; ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ ΔΕΝ ΤΥΝΧΑΝΟΥΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΩ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ. ) Ο άμεσος έλεγχος του Κράτους, που λαμβάνει και τη μορφή του καθεστώτος της προηγούμενης άδειας, ( ΠΟΙΑΣ ΑΚΡΙΒΟΣ ΑΔΕΙΑΣ; ΓΙΑΤΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΔΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΣΟ.) έχει ως σκοπό την αντικειμενική ( ANTIKEIMENIKH;)και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, ( ΚΑΙ ΜΕ ΙΣΟΥΣ ΟΡΟΥΣ; ΠΟΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ; ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑ;), καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης ( Διαφημίσεις του τύπου πάρε με τηλέφωνο να ...................σε όλα τα κανάλια.) ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΣΤΑΘΜΗ και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας, καθώς και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου ( ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΦΟΡΑ Ο ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ; ΜΕ ΕΧΕΙ ΣΕΒΑΣΤΕΙ Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ, Ο ΚΥΡΙΑΚΟΥ, Ο ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ, Κ.Τ.Λ; ) και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Εάν στο παρελθόν οι πέντε χιλιάδες ερασιτέχνες δεν λειτουργούσαν μεμονωμένα, αλλα σε συλλογικό επίπεδο μεταδίδοντας ενα παράνομο ραδιοτηλεοπτικό μέσο.
Ποιοί θα επιχειρούσαν δίωξη η κατάσχεση; Οταν βάση του άρθρου 1. 2. Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία. 3. Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το Λαό, υπάρχουν υπέρ αυτού και του Έθνους και ασκούνται όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Αν λοιπόν οι πέντε χιλιάδες ερασιτέχνες λειτουργούσαν σε συλλογικό επίπεδο με αίτημα την αδειοδότηση τους, ήταν υποχρεωμένοι οι κυβερνώντες να παρέχουν αδειοδότηση βάση του αιτήματος;
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2ο : Βάση του Συντάγματος Άρθρο 4. 1. Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου. 2. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Άρθρο 5. 1. Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη. (Τα Πορνό στήν τηλεόραση εγώ τα προβάλω;)
ΕΡΩΤΗΜΑ: Είμαστε ίσοι εγώ, με τον Έβερτ, η τον Καρατζαφέρη, η την Παπαρήγα.;

Εχουμε ίσα δικαιώματα;

Στο άρθρο 5. παρ. 1 Ο καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του, και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα.
Αυτοί που αποδεδειγμένα στόν Νομό Αττικής έχουν σήμερα σειρά, η ομίλους ραδιοτηλεοπτικών μέσων, δεν παραβιάζουν το Σύνταγμα της Χώρας, εφόσον προσβάλλoυν τα δικαιώματα των άλλων που δεν τους παραχωρήσατε ούτε μία φορά στα 33 χρόνια μία βεβαίωση λειτουργίας;
Την έχετε πετύχει την μοιρασιά και το ξεπούλημα των δημοσίων αγαθών στήν Αθήνα;
Λοιπόν σε απλά Ελληνικά, μέθοδος ''υπεραπλούστευσης'', Ένας πολίτης στήν Ελληνική επικράτεια, η στήν Αττική δικαιοῦται ελεύθερα να επιλέξει το επαγγελμά του και αυτό είναι ένα κατάστημα.
Θα κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες, θα καταθέσει εν συνεχεία στον οικίο Δήμο, η όπου αλλού απαιτείται, και θα του δωθεί μια άδεια για ενα κατάστημα 10 τετραγωνικών μέτρων για να πουλήσει τα είδη του, η τις υπηρεσίες του.
Την ίδια περίοδο στήν ίδια Πόλη ενας άλλος κάνει τις ίδιες ενέργειες και ανοίγει ενα κατάστημα 5.000 τετραγωνικών μέτρων για να πουλήσει τα είδη του, η τις υπηρεσίες του, και τα χρήματα που αποκομίζει να τα στέλνει στήν Γαλλία, η όπου αλλού θέλει.
Το δικαιούται; Σαφώς το δικαιούται βάση του Συντάγματος.
Κάτι ανάλογο μπορεί και συμβαίνει σε όλους ανεξερέτος τους τομείς στήν χώρα μας, πλήν της Ραδιοφωνίας, Τηλεόρασης.
Πόσο επαρκές και Δημοκρατικό είναι το Δημιουργημά σας;
Στο παρελθόν συνέτρεχαν λόγοι ανησυχίας, σήμερα το 2010, τι λόγους εχει μια Κυβέρνηση να φοβάται, αποδεδειγμένα ακόμα και τα πολιτικά κόμματα έχουν μέσα.

Βαριέμαι αφάνταστα ακόμα και σε κείμενο να επαναλαμβάνω αυτά που έλεγα πριν απο πολλά χρόνια.

Η τεράστια κοινωνική και πολιτική σημασία του δικαιώματος, η καθοριστική παρέμβασή του στη διαμόρφωση και λειτουργία της δημόσιας σφαίρας, η διακινδύνευση από την άσκησή του πολλών συνταγματικών αγαθών και συμφερόντων, όπως του κοινωνικού, οικονομικού και ιδεολογικού πλουραλισμού, της αντικειμενικότητας και της ανεξαρτησίας των μέσων από την οικονομική και πολιτική εξουσία, της προστασίας της προσωπικότητας και της ιδιωτικής ζωής του καθένα, της προστασίας της παιδικής ηλικίας κ.ά, δικαιολογούν το έντονο ενδιαφέρον του κοινωνικού συνόλου για τον τρόπο άσκησης του δικαιώματος αυτού και επιβάλουν, εξ αιτίας της τεράστιας και εκτεταμένης συμβολικής εξουσίας των Μέσων Ηλεκτρονικής Επικοινωνίας πάνω στο κοινό, την υπαγωγή της οικονομικής δραστηριότητάς τους σε κανόνες και σε διαρκή δημόσια εποπτεία σε απόλυτα Δημοκρατική βάση. Οι νομοθέτες οφείλουν να σχεδιάσουν σεβόμενοι το Σύνταγμα και να κατοχυρώσουν την ιδιαίτερη αυτή σχέση νόμου και ελευθερίας, Πολιτείας και ιδιωτικής πρωτοβουλίας, στον τομέα της ραδιοτηλεοπτικής και κάθε άλλης ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Προφανώς κάποιοι που θα διαβάσουν το κείμενο μπορεί να νομίσουν οτι εχω μείνει στήν περίοδο του 70, η και 80.

Σε καμμία περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αυτά που γράφονται αφορούν το αύριο της ραδιοφωνίας, η οποία θα περάσει σε άλλο επίπεδο Ψηφιακής Μετάδοσης, και σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνουν πάλι τα ίδια λάθη του παρελθόντος.
Και είναι εδώ που καλείται η Κυβέρνηση, και συνολικά ο πολιτικός κόσμος της Χώρας να αποδείξει ότι μπορεί μελλοντικά να εκπροσωπήσει σε Δημοκρατική βάση το σύνολο των πολιτών, ξεφεύγοντας απο όσα ίσχυαν και ισχύουν.
Και θα θέσω ενα απλό ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Σήμερα στόν Νομό Αττικής εχουν δωθεί 30 - 35 βεβαιώσεις νομίμου λειτουργίας τις οποίες έχουν πάρει όχι 30 - 35 Πολίτες αλλά 20, δια της πλαγίας οδού.
Πρώτη συνταγματική παραβίαση, αν αύριο δωθεί το δικαίωμα σε αυτούς τους 20 να λειτουργήσουν αυτόνομα και ανεξάρτητα θα δεσμεύσουν όλες τις παρεχόμενες συχνότητες μόνο με δικά τους μέσα.
Δηλαδή ο κάθε ένας που σήμερα διαθέτει 1 η 2 ραδιοφωνικούς σταθμούς στήν Αθήνα αύριο δεσμεύοντας μία η δύο συχνότητες θα έχει την δυνατότητα να λειτουργήσει 8 - 16 ραδιοφωνικά προγράμματα και αυτό οι ποιο πολλοί το γνωρίζεται.

Πόσο Δημοκρατικό και Συνταγματικά Δίκαιο είναι;

ΜΙΛΗΣΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΛΑΟ ΚΑΘΑΡΑ, ΚΑΙ ΠΕΙΤΕ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΠΟΙΟΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΒΑΣΗ.

Δικαιούμε στην ψευδεπίγραφη Δημοκρατία που πλαισιώνεται να πω την αποψή μου;

ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΩ ΠΕΙ ΑΚΟΜΑ.

Πρέπει σε αυτό το σημείο δια του λόγου το αληθές, να κάνω χρήση του ονόματος του ενοικιαστή του χώρου που φιλοξενούσε τον παράνομο σταθμό, καθώς και της εισαγγελέως που άσκησε την δίωξη και κατάσχεση το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα ώστε ο κάθε ένας να έχει την δυνατότητα ερεύνας και επαλήθευσης. Το όνομα του φίλου ήταν Κωνσταντίνος Κουτρούμπας, και της εισαγγελέως Κατερίνα Πιστόλη, που ως διαβολικής συμπτώσεως εμπλέκεται σε υπόθεση του 2004 της υπόθεσης της ΔΕΚΑ με μηνυτήρια αναφορά από τον κ. Μιλτιάδη Έβερτ. Σήμερα μπορεί ο κάθε ερευνητής που θέλει να διορθώσει την οποιαδήποτε ανακρίβεια, να ερωτήσει την κ. Πιστόλη αν πράγματι ο πρώτος που έδωσε το δημόσιο βήμα σε πολίτες, ακροατές και ακροάτριες στόν αέρα των fm στήν Αθήνα  ήμουν εγώ. Όχι οτι ανακάλυψα την σελήνη, η έκανα κάτι σπουδαίο, απλά ημουν ο πρώτος με Δημοκρατική παιδεία και αυτό έπρεπε να γίνει.



Συνεχίζεται....
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: (FM IN ATHENS) REAL HISTORY Η αλήθεια απο τον Πρωτεργάτη των fm. Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">