ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Aντικαπνιστικό νόμος: Ο νόμος θα εφαρμοστεί και θα αυξηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Αποφασιστικός ο Λοβέρδος για τον αντικαπνιστικό νόμο

Ο νόμος θα εφαρμοστεί και θα αυξηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Πιθανότατα προστίθενται στα κλιμάκια ελέγχου και άλλοι 800 υπάλληλοι της επιθεώρησης εργασίας και 40 στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας. Τέρμα τα ψέματα. Ό,τι κάπνισαν τους τελευταίους μήνες σε μπαρ, εστιατόρια και καφέ, κάπνισαν. Ο αντικαπνιστικός νόμος, που προβλέπει την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους χωρίς καμία εξαίρεση, θα εφαρμοστεί ως έχει, χωρίς τροποποιήσεις, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ο υπουργός, πήγε χθες στη Διϋπουργική Επιτροπή, παρουσία του πρωθυπουργού, με δύο εισηγήσεις για τον αντικαπνιστικό νόμο. Η μία προέβλεπε παρεμβάσεις, αλλά και ορισμένες εξαιρέσεις, κυρίως για τα καταστήματα, που σερβίρουν αλκοόλ, και η δεύτερη να ενταθούν οι έλεγχοι και ο νόμος να εφαρμοστεί ως έχει ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών.

Ύστερα από συζήτηση και κατάθεση προτάσεων από πολλούς συναρμόδιους υπουργούς, η απόφαση ήταν ξεκάθαρη. Ο νόμος θα εφαρμοστεί και θα αυξηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Ειδικότερα, πιθανότατα προστίθενται στα κλιμάκια ελέγχου και άλλοι 800 υπάλληλοι της επιθεώρησης εργασίας και 40 στελέχη του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας.

Έτσι, «εκτός από το Λιμενικό, τη Δημοτική Αστυνομία και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, η επιτήρηση του νόμου θα γίνεται κεντρικά από το υπουργείο Υγείας και θα υπάρχουν αναφορές για το ποιος ελέγχει, ποιός δεν ελέγχει, για το ποιος εφαρμόζει και ποιος δεν εφαρμόζει», είπε ο κ. Λοβέρδος.

Όπως έγινε γνωστό, θα ενταθεί ταυτόχρονα και η καμπάνια ενημέρωσης για τη διακοπή του καπνίσματος σε σχολεία, νοσοκομεία, μαιευτήρια και το στρατό.

Ο υπουργός Υγείας, απαντώντας σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων, γιατί ο νόμος δεν εφαρμόζεται και τι θα αλλάξει στο μέλλον, τόνισε «δεν σας είπα ότι αισιοδοξώ ή ότι δεν αισιοδοξώ. Έχω πλήρη επίγνωση κι εσεις γνωρίζετε ότι δεν είναι αυτονόητη η εφαρμογή του νόμου».

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Μιχ. Δημοσίδης για την «απροθυμία» των ελεγκτικών μηχανισμών να επιβάλουν πρόστιμα.

Μόνο σε δύο μήνες εκτιμάται ότι υπήρξαν 343.000 καταγγελίες, από τις οποίες μόνο σε 3.000 επιβλήθηκαν πρόστιμα. «Η ελληνική πολιτεία δεν πρέπει να συνεχίζει να γελοιοποιείται», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί ως έχει. Παρατήρησε μάλιστα ότι προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου δεν υπάρχουν στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία κ.ά. Διευκρίνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αντίδρασης απέναντι στον νόμο έχει να κάνει με την ανοχή όσων έχουν και τηρούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα εξήγησε ότι είναι άδικο να μην εφαρμόζουν όλοι οι καταστηματάρχες το νόμο, καθώς αυτό φαίνεται ότι ενδεχομένως δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να είναι άδειο ένα μπαρ, που εφαρμόζει τον νόμο, και γεμάτο ένα άλλο που τον καταστρατηγεί».

Ο κ. Λοβέρδος εξήγησε ότι πολλές φορές ακόμη και οι δήμαρχοι ήταν απρόθυμοι να εφαρμόσουν τον νόμο, όταν οι πάντες διεθνώς ομοφωνούν ότι το κάπνισμα αποτελεί την πλήρη αιτία καρκινογένεσης.

Το υπουργείο Υγείας θα συγκεντρώνει και θα ανακοινώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα στατιστικά στοιχεία, που αφορούν την εφαρμογή του νόμου, ενώ όπως, είπε ο υπουργός, αυτό που ακούει απ' όλους τους πολίτες είναι, «έχεις νόμο που τον εφαρμόζεις κι αν δεν θες να τον εφαρμόσεις να μην τον έχεις».

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, προβλέπει πρόστιμα από 50 έως 500 ευρώ στους καπνιστές και πρόστιμα, που φθάνουν έως και 5 χιλιάδες ευρώ για τους καταστηματάρχες.

Επίσης, δίνει διορία έως στις 31 Μαΐου του 2011 στα μεγάλα κέντρα διασκέδασης άνω των 400 τετραγωνικών και των καζίνων να συμμορφωθούν με τις ρυθμίσεις.

Επίσης, με προσθήκη που έγινε στον συγκεκριμένο νόμο, θα καταγράφονται πρόστιμα, που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ σε όσους οδηγούν και καπνίζουν έχοντας παιδιά κάτω των 12 ετών στο ίδιο αυτοκίνητο.

  • Καθημερινοί έλενχοι θα γίνονται και στα δημαρχιακά γραφεία.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Aντικαπνιστικό νόμος: Ο νόμος θα εφαρμοστεί και θα αυξηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">