ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Νατοικός Έλενχος Στο Βόρειο Κόσοβο


Άνδρες της ΝΑΤΟϊκής ειρηνευτικής δύναμης έχουν αναλάβει τον έλεγχο των μεθοριακών σταθμών Μπίρνιακ και Γιάρινιε στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο μετά τα βίαια επεισόδια και τις ένοπλες συμπλοκές που ακολούθησαν την απόπειρα της Πρίστινας να επιβάλει την κυριαρχία της στις σερβικές περιοχές. Αποφασισμένος να «αποκαταστήσει την έννομη τάξη» δηλώνει ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει αργότερα την Πέμπτη κατόπιν αιτήματος της σερβικής κυβέρνησης. Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, ωστόσο ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών που κατευθύνεται στη Νέα Υόρκη πιέζει για ανοιχτές συνομιλίες με τη στήριξη της Ρωσίας.

Στις σερβικές περιοχές του βόρειου Κοσόβου η κατάσταση παραμένει τεταμένη. H δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR) επιτρέπει τη διέλευση μόνο μικρών οχημάτων -με την ευθύνη του οδηγού- από τους μεθοριακούς σταθμούς και κάθε αυτοκίνητο ελέγχεται για να εντοπιστεί εάν μεταφέρει όπλα.

Εκπρόσωπος της KFOR δήλωσε ότι αναπτύσσονται δυνάμεις σε όλο το βόρειο Κόσοβο, με στόχο τη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και τη διασφάλιση της ελεύθερης κίνησης. Ταυτόχρονα, έχει ενισχυθεί η αστυνομική παρουσία στη σερβική πλευρά των συνόρων.

Το βράδυ της Τετάρτης ομάδες οπλισμένων Σέρβων πυρπόλησαν το μεθοριακό σταθμό ελέγχου στο Γιάρινιε και στη συνέχεια άνοιξαν πυρ κατά μελών της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ με τους συνοριοφύλακες να καταφεύγουν στο κοντινό φυλάκιο της KFOR.

«Η χθεσινή εγκληματική και βίαιη επίθεση, ο εμπρησμός και οι πυροβολισμοί θα ερευνηθούν» ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη η KFOR.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου δήλωσε αποφασισμένος να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου «να αποκαταστήσει την έννομη τάξη» στο βόρειο Κόσοβο. «Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Δεν θα υπάρξει επιστροφή, υπό καμιά συνθήκη και κανένα τίμημα» δήλωσε σε έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής.

Παρά τις επικρίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Θάτσι έχει υπεραμυνθεί της επιχείρησης που ξεκίνησε πριν από δύο ημέρες προκαλώντας ανάφλεξη στις βόρειες περιοχές του Κοσόβου -όπου κατοικούν κυρίως Σέρβοι και αναγνωρίζουν μόνο την κυβέρνηση της Σερβίας, μη αποδεχόμενοι τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

Μονάδες των ειδικών δυνάμεων κατευθύνθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας στις συνοριακές διαβάσεις Μπίρνιακ και Γιάρινιε στα διοικητικά σύνορα με τη Σερβία για να επιβάλουν -όπως αναφέρει επισήμως η κυβέρνηση- την πλήρη απαγόρευση της εισαγωγής προϊόντων από τη Σερβία που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.

Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων συνάντησαν την αντίδραση Σέρβων κατοίκων, που προσπάθησαν με οδοφράγματα να τους αποτρέψουν εκλαμβάνοντας την κίνηση ως απόπειρα επιβολής της κυριαρχίας της κυβέρνησης στις βόρειες περιοχές. Το μεσημέρι της Τρίτης ξέσπασαν ένοπλες συγκρούσεις κατά τις οποίες σκοτώθηκε ένας αστυνομικός και τραυματίστηκαν πέντε Σέρβοι, και ακολούθησαν βιαιότερα επεισόδια το βράδυ της Τετάρτης.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι δήλωσε την Πέμπτη ότι παρακολουθεί με ανησυχία την κλιμάκωση της βίας και τα επεισόδια, υπογραμμίζοντας ότι η «κυριαρχία του Κοσόβου» είναι μη αναστρέψιμη.

«Ο πρόεδρος Τόπι υπογραμμίζει ότι το Κόσοβο είναι πλέον μια διεθνώς αναγνωρισμένη πραγματικότητα και η κυριαρχία του είναι μη αναστρέψιμη και απαραβίαστη. Ο πρόεδρος καταδικάζει μονομερείς ενέργειες βίας θεωρώντας τις μη αναγκαίες και είναι πλήρως πεπεισμένος ότι οι νόμιμοι θεσμοί του Κοσόβου θα αποκαταστήσουν τη σταθερότητα στη χώρα» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από την αλβανική προεδρία.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Νατοικός Έλενχος Στο Βόρειο Κόσοβο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">