ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Προκλητικός ο Ερντογάν

Σε προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν αναχωρήσει για τα κατεχόμενα, εν όψει της μαύρης επετείου της εισβολής του 1974. Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με την κυπριακή προεδρία της ΕΕ.

«Πώς μπορούμε να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι ή να δεχθούμε την προεδρία τους στην ΕΕ, από τη στιγμή που δεν αναγνωρίζουμε την ελληνοκυπριακή διοίκηση; Δεν μας ενδιαφέρει τι θα σκεφτεί η ΕΕ. Ας το σκεφτόταν όταν δεχόταν ως μέλος την ελληνοκυπριακή διοίκηση» δήλωσε.

«Έκαναν λάθος και δεν μας φέρθηκαν έντιμα. Δεν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Κύπρος. Στο Βορρά υπάρχει το τουρκικό κράτος και στο Νότο εκείνοι» είπε.

«Υπάρχει μία Κύπρος που έχει χωριστεί στα δύο. Συνεπώς, σε περίπτωση που δώσουν στη Νότια Κύπρο την προεδρία, εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε. Ποτέ δεν πρόκειται να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους» δήλωσε, επαναλαμβάνοντας δηλώσεις που είχε κάνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν έμεινε εκεί. Δήλωσε ότι η εισβολή του 1974 «διασφάλισε την υπόσταση, την ασφάλεια, τα δικαιώματα και την ελευθερία του τουρκοκυπριακού λαού, έφερε ειρήνη, δημοκρατία και σταθερότητα στην Κύπρο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για «κατάντια των ελληνοκυπρίων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να πάρουν ρεύμα από τη βόρεια Κύπρο».

«Εάν ληφθούν υπόψη οι επιδράσεις του, το Κυπριακό δεν είναι ένα τοπικό ζήτημα που περιορίζεται στην Κύπρο. Είναι ένα θέμα που έχει περιφερειακές διαστάσεις και διεθνείς και παγκόσμιες επιδράσεις. Για το λόγο αυτό η λύση θα προσφέρει νέες προοπτικές, όχι μόνο για τις πλευρές στην Κύπρο, αλλά και για όλες τις χώρες της περιοχής και θα συμβάλλει στη διεθνή ειρήνη» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Η λύση, στη νέα περίοδο που έχουμε εγκαινιάσει με την Ελλάδα, την άλλη εγγυήτρια χώρα, θα είναι και δυναμική για ενίσχυση των θεμελίων του κοινού μας μέλλοντος» τόνισε.

«Σε περίπτωση που και η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση, δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρεθεί, σε σύντομο διάστημα, μία λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα στηρίζεται στα δύο ιδρυτικά κράτη» σημείωσε.

«Δεν μπορούμε να κρατάμε επ' αόριστον άλυτο το πρόβλημα της Κύπρου. Δεν μπορούμε να κρατάμε σε αοριστία το μέλλον των πλευρών. Η Κύπρος πρέπει να καταλήξει στο συμβιβασμό» συμπλήρωσε.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη, πάντα σε συνεργασία στο θέμα αυτό με την Ελλάδα, ακόμη και με την Αγγλία. Και ο ελληνοκυπριακός λαός πρέπει να κάνει θαρραλέα βήματα για τη λύση» είπε.

«Εάν προβλέπεται ένα κοινό μέλλον για τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους, αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί εφαρμόζοντας περιορισμούς σε βάρος των Τουρκοκυπρίων» είπε.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Προκλητικός ο Ερντογάν Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">