ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Κινδυνεύει η δημόσια υγεία από το αυθαίρετο νεκροταφείο

Επικίνδυνο για την δημόσια υγεία χαρακτήρισε με έγγραφό της η ειδική υπηρεσία περιβάλλοντος την χωροθέτηση στο συγκεκριμένο σημείο του αυθαίρετου νεκροτάφείου από τον δήμο Γλυφάδας.

Λόγω των ασβεστολιθικών πετρωμάτων της περιοχής, τα προϊόντα αποσύνθεσης των νεκρών μπορεί να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Οι παλαιοί δημότες γνωρίζουν ότι το έδαφος της Γλυφάδας είναι πλούσιο σε νερό γιαυτό και πολλοί δημότες με γεωτρήσεις εξυπηρετούν τους κήπους των σπιτιών τους.

Οι προδιαγραφές που πρέπει να πληρεί ένας χώρος για να επιλέγει, με τα ισχύοντα σήμερα, ως χώρος για νεκροταφείο, είναι σύνθετες και αυστηρές. Τα κριτήρια επιλογής αφορούν την καταλληλότητα των γεωλογικών σχηματισμών, την μορφολογία του εδάφους, τις υδρογεωλογικές συνθήκες της περιοχής, την χωροθέτηση του νεκροταφείου σε σχέση με άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής, οικιστικής, οικονομικής, κοινωνικής κλπ.

Το σοβαρότερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα από την μέχρι πρότινος λειτουργία του νεκροταφείου είναι να μην έρθουν σε επαφή, είτε με τον αέρα, είτε με τα υπόγεια νερά της περιοχής, τα προϊόντα της αποσύνθεσης. Για το λόγο αυτό το έδαφος του νεκροταφείου πρέπει να αποτελείται από πορώδες μέσο σε αρκετό πάχος και οριζόντιο ανάπτυγμα. Το έδαφος αυτό προσφέρει συνθήκες αργής σταθερής και αποτελεσματικής διήθησης.

Έτσι τα νερά της βροχής που κατεισδύουν στο έδαφος του νεκροταφείου και που στη συνέχεια επιβαρύνονται με τα προϊόντα της αποσύνθεσης, καταλήγουν στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα με χημική και βιοχημική επιβάρυνση σε ανεκτά επίπεδα. Αν, επομένως, η αποστράγγιση είναι πολύ γρήγορη, δεν θα γίνεται ανεπαρκής αυτοκαθαρισμός και θα επιβαρύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας που διέρχεται κάτω από το νεκροταφείο.

Αντίθετα, αν η αποστράγγιση είναι πάρα πολύ αργή, ή δεν γίνεται καθόλου αποστράγγιση, προκαλείται υπερύψωση στάθμης και επαφή των υγρών με χημική και βιοχημική επιβάρυνση, με το ατμοσφαιρικό περιβάλλον του ίδιου του νεκροταφείου.

Για τον προσδιορισμό της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλείται στο έδαφος των κοιμητηρίων από τους μικροοργανισμούς θα πρέπει να μελετηθεί ο ρυθμός επιβίωσης ιών και βακτηρίων σ’ αυτό.

Η επιβίωση και η παραμονή των μικροοργανισμών στο έδαφος εξαρτάται από τον τύπο του εδάφους του κοιμητηρίου, τη θερμοκρασία του εδάφους, τη βροχή και τέλος από το είδος των μικροοργανισμών που αναπτύσσονται σ’ αυτό.

Στο έδαφος των νεκροταφείων ενδημούν κυρίως ιοί του γένους Poliovirus (ο ιός της πολυομυελίτιδας), οι οποίοι μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις μέσα στα αμμώδη και στα αμμώδη με χαλίκια εδάφη. Έχει αναφερθεί επιβίωση των συγκεκριμένων ιών στο έδαφος, σε θερμοκρασία μεταξύ 4 -20ο C για 84 ημέρες, χωρίς να επηρεασθεί στο ελάχιστό η μεταναστευτική τους ικανότητα. Τα αργιλώδη εδάφη, έχουν μεγάλη ικανότητα συγκράτησης των ιών. Εργαστηριακές μετρήσεις έχουν δείξει παρουσία των συγκεκριμένων ιών σε βάθος 5 cm από την επιφάνεια του εδάφους.

Κατά την αποσύνθεση του ανθρωπίνου σώματος, το έδαφος εμπλουτίζεται με οργανική ύλη και οξείδιο του σιδήρου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη βακτηρίων, στα συγκεκριμένα εδάφη. Μεγάλος αριθμός παθογόνων βακτηρίων έχουν εντοπισθεί σε εδάφη κοιμητηρίων.

Έχει γίνει πια περίπου συνηθισμένο φαινόμενο, σε ορισμένα νεκροταφεία που λειτουργούν με εντατικούς ρυθμούς, να ξεθάβεται κάποιος νεκρός μετά από 4- 5 χρόνια και να μην έχει “λιώσει”. Έχει παρατηρηθεί, ότι είναι δυνατόν, ακόμη και μετά από 10 μόλις χρόνια λειτουργίας, η περιεκτικότητά τους σε προϊόντα από την αποσύνθεση των πτωμάτων ήταν τόσο ανεβασμένη, ώστε έθεταν θέμα ακαταλληλότητας του χώρου αυτού για την ίδια χρήση.

Το πρόβλημα, της επιλογής κάποιου χώρου για νεκροταφείο είναι σύνθετο και δύσκολο. Απαιτεί το συνδυασμό πολλών κριτηρίων, κοινωνικών, οικιστικών, αλλά και εδαφολογικών, γεωλογικών - υδρογεωλογικών.

Συμπερασματικά, η μόλυνση που προκαλείται στο περιβάλλον από την ύπαρξη κοιμητηρίων είναι σημαντική, ποικίλει όμως ανάλογα με τον τύπο του εδάφους του κοιμητηρίου και τη διαχείριση που γίνεται σε αυτό από την πολιτεία. Σ’ ένα κοιμητήριο με σωστές συνθήκες αερισμού του εδάφους και καλό αποχετευτικό σύστημα, οι πιθανότητες μόλυνσης του περιβάλλοντος μειώνονται σημαντικά.

vimaonline.gr
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Κινδυνεύει η δημόσια υγεία από το αυθαίρετο νεκροταφείο Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">