ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Το τέλος της εποχής των «Φαραώ»


Ξαπλωμένος σε ειδικό ιατρικό φορείο, μέσα σε σιδερένιο κλουβί και φανερά εξασθενημένος παρουσιάστηκε στο δικαστήριο στο Κάιρο ο πρώην πανίσχυρος ηγέτης της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ.

Ο Μουμπάρακ κατηγορείται για το θάνατο δεκάδων πολιτών στις μεγάλες διαδηλώσεις του Φεβρουαρίου μκαιο η επόμενη ακροαματική διαδικασία έχει οριστεί για τις 15 Αυγούστου. Μέχρι τότε θα βρίσκεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο. Ο 83χρονος πρώην ηγέτης της Αιγύπτου αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.

Συγκατηγορούμενοί του μεταξύ άλλων είναι οι δύο του γιοί, Αλάα και Γκαμάαλ και ο πρώην υπουργός εσωτερικών Χαμπίμπ αλ Άντλι για τους οποίους η δίκη συνεχίζεται σήμερα.

Για τον Καλέντ ελ Σαϊντ, που είναι μέλος της Συμμαχίας της Επανάστασης της Νεολαίας, αυτή η δίκη είναι το τέλος της «εποχής των Φαραώ». Η Αίγυπτος και αραβικός κόσμος αλλάζουν σελίδα. Ένα μεγάλο μέρος των διαδηλωτών της πλατείας Ταχρίρ, από τους προοδευτικούς μέχρι τους ισλαμιστές, ζητούν ο Μουμπάρακ να δικαστεί και για το αυταρχικό καθεστώς που είχε επιβάλει στην Αίγυπτο για τριάντα περίπου χρόνια. Ο Μουμπάρακ εκτός των άλλων κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε την εξουσία του για να αποκτήσει αμύθητη περιουσία γι’ αυτόν και την οικογένειά του.

Έξω από το δικαστήριο είχε συγκεντρωθεί πλήθος διαδηλωτών και σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του πρώην προέδρου και αντιπάλων του. Έξω από το δικαστήριο υπήρχε μια γιγαντοοθόνη που μετέδιδε την δίκη.

Πάντως η δίκη του «σύγχρονου Φαραώ» μπορεί να κατευνάσει τη λαϊκή οργή αλλά μένουν πολλά ακόμη για τον εκδημοκρατισμό της χώρας, που αυτή τη στιγμή ελέγχει ο στρατός.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Το τέλος της εποχής των «Φαραώ» Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">