ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Χιλιάδες ασφαλισμένοι μέχρι 31/12/1992 θα καταβάλουν πρόσθετη μηνιαία εισφορά

Οι ασφαλισμένοι μέχρι 31/12/1992 θα καταβάλουν πρόσθετη μηνιαία εισφορά 2% επί της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας.

Αναδρομικά, από την 1η Ιουλίου, θα πρέπει να καταβάλουν στο ΕΤΑΑ (γιατροί, μηχανικοί, δικηγόροι) οι ασφαλισμένοι τις νέες αυξημένες εισφορές που προβλέπει ο ν. 3986/2011. Αυτό υπενθυμίζει με εγκύκλιο προς το Ταμείο η γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθ. Δρέττα. Σύμφωνα με το νέο νόμο, οι ασφαλισμένοι μέχρι 31/12/1992 καταβάλλουν πρόσθετη μηνιαία εισφορά 2% επί της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας για την κύρια ασφάλιση, 0,6% για την επικουρική, 4% για το εφάπαξ, 0,65% για την ασθένεια και 2% για την ειδική προσαύξηση ενώ οι μονοσυνταξιούχοι του ΤΣΑΥ 1%.

Μετάταξη

Αντίστοιχα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ασφαλισμένοι από 1/1/1993 (νέοι ασφαλισμένοι) που μέχρι 30/6/2011 είχαν συμπληρώσει τουλάχιστον 3 έτη ασφάλισης μετατάσσονται υποχρεωτικά, από 1/7/2011, στη 2η ασφαλιστική κατηγορία και στην αμέσως επόμενη κάθε τριετία και η αλλαγή αυτή αφορά και στην ειδική προσαύξηση.

Εγκύκλιος

Με βάση την εγκύκλιο, για την υπαγωγή των νέων ασφαλισμένων σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία θα λαμβάνεται υπόψη όλος χρόνος ασφάλισής τους στο ΕΤΑΑ (ελεύθερου επαγγελματία ή μισθωτού).

Στις περιπτώσεις που ο συνολικός χρόνος ασφάλισης στο ΕΤΑΑ κατά την 30/6/2011 υπερβαίνει τα τρία έτη ασφάλισης, θα υπάγονται στη 2η ασφαλιστική κατηγορία και όχι σε εκείνη που αντιστοιχεί με βάση το συνολικό χρόνο ασφάλισής τους.

Οι νέοι ασφαλισμένοι θα μπορούν με δήλωσή τους να συνεχίζουν να υπάγονται σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία ενώ η προβλεπόμενη για τους κάτω πενταετίας ασφαλισμένους μείωση των εισφορών εξακολουθεί να εφαρμόζεται (δηλ. τα πρόσωπα που έχουν υπαχθεί υποχρεωτικά στη 2η ασφαλιστική κατηγορία και έχουν λιγότερα από πέντε έτη ασφάλισης, καταβάλλουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές για το χρόνο που υπολείπεται μέχρι τη συμπλήρωση της πενταετίας).

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Χιλιάδες ασφαλισμένοι μέχρι 31/12/1992 θα καταβάλουν πρόσθετη μηνιαία εισφορά Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">