ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Κανείς Βουλευτής ''εκπρόσωπος'' δεν παραιτείται από τη διεκδίκησή των αναδρομικών

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση της λίστας της ντροπής με δεκάδες ονόματα πρώην και νυν βουλευτών, οι οποίοι, στην καρδιά της οικονομικής κρίσης, με αγωγές τους επιμένουν να διεκδικούν αναδρομικές αυξήσεις των αποδοχών τους τουλάχιστον μίας πενταετίας από τη μη αναπροσαρμογή των απολαβών τους σύμφωνα με αυτές των δικαστικών, αλλά και αποζημίωση από το Δημόσιο για ηθική βλάβη (!), συνολικού ύψους κατά μέσο όρο 250.000 ευρώ για κάθε βουλευτή.

Πολλοί νυν και πρώην βουλευτές που στράφηκαν δικαστικά κατά του Δημοσίου, προφανώς με... οδηγό τους τη φράση του πρώην υπουργού Γ. Βουλγαράκη (για την υπόθεση του Βατοπεδίου) ότι «το νόμιμο είναι και ηθικό», ναι μεν μέσω δηλώσεων ή από τα... ερτζιανά δήλωναν χθες ότι δεν θα πάρουν αυτά τα χρήματα, ή ότι παραιτούνται του δικαιώματός τους, ωστόσο ουδείς παραιτείται ουσιαστικά και μόνιμα του δικαιώματός του να διεκδικήσει τα χρήματα αυτά.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Β. Εξαρχος (ΠΑΣΟΚ) με δήλωσή του επεσήμανε πως «η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ έχει προ πολλού διατυπώσει τη θέση της να μη διεκδικήσουν οι βουλευτές-μέλη της την καταβολή των αναδρομικών», ενώ ο Κ. Τασούλας (ΝΔ) σημείωσε ότι «μια τέτοια διεκδίκηση, σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη οικονομική περίοδο, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος, σε ανακοίνωσή του σχολίασε ότι για να ισχύσει και για τους βουλευτές οποιαδήποτε διάταξη νόμου που αφορά σε αποδοχές δικαστικών λειτουργών «θα πρέπει να υπάρξει κοινή απόφαση του προέδρου της Βουλής και του υπουργού Οικονομικών, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει».

Σχετικά με τις διεκδικήσεις και εν ενεργεία βουλευτών, ο κ. Τασούλας ενημέρωσε ότι οι κ. Ι. Πλακιωτάκης, Π. Μελάς, Ν. Νικολόπουλος, και Μ. Μπεκίρης (ο κ. Θ. Λεονταρίδης δεν είχε καταθέσει αγωγή), τα ονόματα των οποίων συγκαταλέγονται στη λίστα των βουλευτών που αιτούνται των αναδρομικών, «έχουν κάνει σχετικές δηλώσεις παραίτησης αξιώσεών τους».

Το ίδιο ισχύει και για τους δύο ακόμη εν ενεργεία βουλευτές που εμφανίζονται στην επίμαχη λίστα, τον Π. Αντωνακόπουλο (ΠΑΣΟΚ) και τον Αλ. Χρυσανθακόπουλο (ΛΑΟΣ), οι οποίοι δηλώνουν ότι έχουν και εκείνοι παραιτηθεί των αξιώσεών τους.

Το ίδιο δηλώνουν ότι έχουν πράξει εγκαίρως και σε ανύποπτο χρόνο και πολλοί πρώην βουλευτές μεταξύ των οποίων οι Α. Τσοχατζόπουλος, Ι. Καψής, Γ. Ανωμερίτης, Π. Μαντούβαλος, Δ. Γεωργακόπουλος, Μ. Λιάπης, Λ. Τζαννής κ.ά.

ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ
Υποκριτική η στάση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Η επίδειξη ευαισθησίας που κάνουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ με αφορμή τις αγωγές πρώην συναδέλφων τους για αναδρομικές αυξήσεις είναι εντελώς υποκριτική και γιατί αποδέχονται την βουλευτική σύνταξη και άλλα προνόμια αλλά και γιατί ψηφίζουν και υπηρετούν τη σφαγή του λαϊκού εισοδήματος και των δικαιωμάτων.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για μια ακόμα φορά επισημαίνει τις προτάσεις που επανειλημμένα έχει καταθέσει στην Βουλή:

- Κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης και οι βουλευτές να συνταξιοδοτούνται από τον ασφαλιστικό φορέα που ήταν πριν την εκλογή τους ασφαλισμένοι, με τους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν και για τους άλλους εργαζόμενους.

- Δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης και κατάργηση της αποζημίωσης για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές.

2. Επανειλημμένα επίσης το ΚΚΕ έχει καταθέσει τις προτάσεις για να μπορεί να γίνει έστω και στοιχειώδης έλεγχος του «πόθεν έσχες»:

- Να μετατραπούν υποχρεωτικά σε ονομαστικές οι ανώνυμες μετοχές των εταιριών και οι διάφοροι τίτλοι του δημοσίου και τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα που επίσης είναι ανώνυμα. Σε διαφορετική περίπτωση όσο οι τίτλοι αυτοί παραμένουν ανώνυμοι κανένας ουσιαστικός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων δεν μπορεί να υπάρξει.

- Να γίνεται έλεγχος στην εξαγωγή κεφαλαίων από την χώρα.

- Να καταργηθούν το φορολογικό, το τραπεζικό, το εμπορικό και το επιχειρηματικό απόρρητο, ώστε να μπορεί να γίνει έλεγχος των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια της διαπλοκής.

Ακόμα όμως και τα ελάχιστα αυτά μέτρα που χρόνια τώρα προτείνει το ΚΚΕ σκοντάφτουν στην πεισματική άρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και όσων υποκριτικά σήμερα σηκώνουν την ρομφαία της κάθαρσης.

ΑΓΩΓΕΣ ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Μεγαλώνει η λίστα με τα ονόματα βουλευτών

Διευρύνεται η λίστα με τα ονόματα βουλευτών που έχουν υποβάλει αγωγές στα διοικητικά δικαστήρια διεκδικώντας αναδρομικές αυξήσεις των αποδοχών τους περίπου στο διπλάσιο, στο επίπεδο των αποδοχών που είχαν χορηγηθεί με υπουργική απόφαση το 2000 στον πρόεδρο της ανεξάρτητης Αρχής «Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων».

Χθες γνωστοποιήθηκε ότι αγωγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έχουν υποβάλει οι πρώην βουλευτές της ΝΔ Ιω. Μανώλης, Δ. Σαμπαζιώτης, Γ. Καλαντζής, καθώς και οι Εμμ. Κεφαλογιάννης (δεν διευκρινίστηκε αν αφορά τον παλαιό ή τον νυν βουλευτή) και Ιω. Κεφαλογιάννης, ενώ ανάμεσα στα ονόματα των δικών που αναβλήθηκαν πρόσφατα ήταν και εκείνο του Αθ. Μάτη.

Ολοι πάντως προσβλέπουν στη δίκη-κλειδί που θα γίνει την άνοιξη στο Διοικητικό Εφετείο, εκτός και αν πρόκειται να υποβληθούν μαζικές παραιτήσεις από τις αγωγές. Στις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι τώρα (είτε δέχονται εν μέρει τα αιτήματα για αναδρομικές αποζημιώσεις είτε τα απορρίπτουν) επισημαίνονται τα ψηφίσματα της Βουλής του 1964 και 1975 για την ισότητα ανάμεσα στις μηνιαίες αποδοχές των βουλευτών και των ανώτατων δικαστών.

(Πουλημένα τομάρια κάπηλοι της λαϊκής εντολής, περιφερόμενοι καταπατητές του Συντάγματος, υπηρέτες της διαπλοκής, διεφθαρμένοι και ανέντιμοι.)  

Χωρίς ίχνος εκτίμησης,

Γλυφάδα 13/12/2011

Γιάννης Κουρδομένος

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Κανείς Βουλευτής ''εκπρόσωπος'' δεν παραιτείται από τη διεκδίκησή των αναδρομικών Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">