ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Τελειώνει αύριο η απόσυρση Ι.Χ.

Στο πρώτο 15ήμερο του Δεκεμβρίου πωλήθηκαν 2.587 νέα Ι.Χ. με τις συνολικές πωλήσεις, ωστόσο, να διατηρούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα

Εκπνέει την Τρίτη το μέτρο της απόσυρσης βάσει του οποίου οι ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων που τα οδηγούσαν στα Κέντρα Ανακύκλωσης της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) είχαν όφελος έως και 3.000 ευρώ κατά την αντικατάστασή τους με κάποιο καινούριο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΔΟΕ μέχρι και την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου είχαν οδηγηθεί στα Κέντρα Ανακύκλωσης περίπου 81.000 Ι.Χ. και περίπου 5.000 φορτηγά ενώ ο συνολικός αριθμός των οχημάτων που μεταφέρθηκαν για διάλυση ξεπέρασε τις 110.000 οχήματα!

Σε σχέση με την απόσυρση του 2009 που είχε διάρκεια μόλις 1 μήνα και είχαν αποσυρθεί 75.000 Ι.Χ. η τωρινή απόσυρση δεν πήγε και άσχημα ωστόσο σε καμία περίπτωση οι αποσύρσεις δεν μετατράπηκαν σε αντικαταστάσεις από καινούρια. Ειδικότερα από τα 81.000 οχήματα μόλις 32.000 αντικαταστάθηκαν από καινούρια και βέβαια σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς πως τα 15.000 Πιστοποιητικά Απόσυρσης «πουλήθηκαν» σε εταιρείες χρονομίσθωσης από ιδιώτες και εμπορίες αυτοκινήτων και μόλις 17.000 ιδιώτες καταναλωτές αντικατέστησαν τα οχήματά τους με κάποιο καινούριο.

Ωστόσο, το φλέγον ζήτημα που έχει προκύψει με το μέτρο της απόσυρσης είναι πως κινδυνεύουν να μείνουν με το Πιστοποιητικό Καταστροφής κυριολεκτικά στο χέρι 50.000 δικαιούχοι καθώς για να έχουν το όφελος της μείωσης του Τέλους Ταξινόμησης θα πρέπει να αγοράσουν κάποιο καινούριο Ι.Χ. το οποίο είναι εκτελωνισμένο έως τις 31/12/2011! Αν η οικονομική κρίση δεν είχε πλήξει σε τόσο μεγάλο βαθμό τις εισαγωγικές εταιρείες δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα καθώς όλοι οι όμιλοι θα εκτελώνιζαν χιλιάδες Ι.Χ. ώστε να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές που ήθελαν να κάνουν χρήση του μέτρου αργότερα. Σήμερα όμως κάτι τέτοιο δεν υφίσταται και αν δεν παραταθεί το μέτρο και για το 2012 τότε οι καταναλωτές θα κρατήσουν ως ενθύμιο το Πιστοποιητικό Καταστροφής του Ι.Χ. τους, οι εισαγωγείς θα χάσουν χιλιάδες πελάτες και βέβαια το κράτος θα στερήσει εκατομμύρια ευρώ από τα κρατικά ταμεία που τα έχουν ανάγκη όσο ποτέ!

Πάντως κυβερνητικά στελέχη από τα τρία εμπλεκόμενα υπουργεία συγκλίνουν στην άποψη να συνεχιστεί η απόσυρση και το 2012 καθώς δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αντίθετα μπορεί να ενισχύσει τα έσοδά του.

Περίπου 5.000 καινούρια και μεταχειρισμένα αυτοκίνητα πρέπει να εκτελωνιστούν έως τις 31/12/2011 καθώς εκπνέει η εξάμηνη παράταση που είχε δοθεί στους εισαγωγείς και εμπόρους τον Ιούνιο από την κυβέρνηση. Αν δεν εκτελωνιστούν έως το τέλος της χρονιάς τότε τα μεν καινούρια θα πρέπει να επανεξαχθούν σε άλλες χώρες εκτός Ε.Ε. ενώ τα μεταχειρισμένα θα μπορούν να εκτελωνιστούν καταβάλλοντας όμως διπλό κόστος για το τελωνείο! Η εν λόγω εξέλιξη δημιουργεί ακόμη έναν «πονοκέφαλο» σε εισαγωγείς και εμπόρους καθώς για ακόμη μία φορά θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη και να καλύψουν το κόστος εκτελωνισμού των συγκεκριμένων Ι.Χ. που υπολογίζεται σε μερικά εκατομμύρια ευρώ...

Αύξηση 26,4%

Τη μεγαλύτερη αύξηση 26,4% κατά τη διάρκεια του 2011 σημείωσαν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων στο πρώτο 15ήμερο του Δεκεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Ειδικότερα πουλήθηκαν 2.587 νέα Ι.Χ. έναντι 2.047 οχημάτων το αντίστοιχο διάστημα πέρσι με τις συνολικές πωλήσεις ωστόσο να διατηρούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Οπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς στην «Η» οι πωλήσεις είναι «πλασματικές» καθώς όλες οι εισαγωγικές έσπευσαν να «πινακιδώσουν» αυτοκίνητα για να πιάσουν τους στόχους του 2011 που τους έχουν θέσει τα εργοστάσια.

Οσον αφορά στα αναλυτικά αποτελέσματα των πωλήσεων, στις 5 πρώτες θέσεις βρέθηκαν η Toyota με 440 πωλήσεις και ακολουθούν η VW με 329, η Opel με 309, η Ford με 146 και η Fiat με 134 πωλήσεις. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός πως μόλις 7 από τις 37 εισαγωγικές εταιρείες έκλεισαν το πρώτο 15ήμερο του Δεκεμβρίου με τριψήφιο αριθμό πωλήσεων!

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τελειώνει αύριο η απόσυρση Ι.Χ. Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">