ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Κλειδώνουν οι μειώσεις στις επικουρικές

Τον φάκελο με τις αναπροσαρμογές στις επικουρικές συντάξεις κλείνει αυτή την εβδομάδα η κυβέρνηση. Πού καταλήγει το υπουργείο Εργασίας.

Νέες μειώσεις φέρνει στις επικουρικές συντάξεις το 2012, καθώς τα Ταμεία χάνουν τη μάχη με τα ελλείμματα. Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα είναι κρίσιμη, αφού «κλειδώνει» σε κυβερνητικό επίπεδο το τρίτο κατά σειρά «ψαλίδι» σε διάστημα μόλις πέντε μηνών, το οποίο αναμένεται να μειώνει τις επικουρικές μεσοσταθμικά κατά 15%.

Υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας για δραστικό περιορισμό των ελλειμμάτων εντός διετίας, οι αναπροσαρμογές προς τα κάτω αναμένεται να κυμαίνονται από 10% -30% ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του κάθε Ταμείου, ενώ δεν αποκλείεται οι περικοπές να φτάσουν ακόμη και το 35% ή το 40% σε φορείς επικουρικής ασφάλισης που βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή.

Στην πρώτη γραμμή δείχνουν να μπαίνουν τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, όπου το μεγάλο κύμα φυγής ανατρέπει τη σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους, ενώ από το «κλάδεμα» δεν γλιτώνει το ΕΤΕΑΜ (το Ταμείο των μισθωτών) και άλλα ελλειμματικά επικουρικά Ταμεία. Στο ΕΤΕΑΜ, που καλύπτει 670.000 συνταξιούχους η περικοπή αναμένεται -σύμφωνα με πληροφορίες- να είναι κλιμακωτή και να κυμαίνεται μεσοσταθμικά γύρω στο 10%.

Το σχέδιο του υπουργείου, ύστερα από την έγκριση της τρόικας και μπροστά στα διευρυνόμενα ελλείμματα της επικουρικής ασφάλισης (στα 900 εκατομμύρια ευρώ φέτος), προωθείται για άμεση υλοποίηση. Οι μειώσεις αναμένεται να ισχύσουν από 1/1/2012, ακόμη κι αν ψηφιστούν λίγο αργότερα.

Η νέα περικοπή των επικουρικών έρχεται μαζί με τη συγχώνευση των πέντε μεγαλύτερων επικουρικών Ταμείων (ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΙΤ, ΕΤΕΑΜ, ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΤ) σε ένα Ταμείο-γίγαντα. Μέσω της ενοποίησης οι πιο «ευκατάστατοι» θα χρηματοδοτούν τους ασθενέστερους, για να αποφευχθούν μεγαλύτερες μειώσεις.

Οι μελέτες

Οι αναλογιστικές μελέτες έδειξαν ότι χωρίς τη συγχώνευση, οι μειώσεις που θα έπρεπε να γίνουν σε βάθος χρόνου θα ήταν της τάξης του 34% στο ΕΤΕΑΜ, 32% στο ΤΕΑΔΥ, 45% στα ΕΛΤΑ και στο Ταμείο των εργαζομένων στο φάρμακο, 48% στο Ταμείο των ναυτιλιακών και τουριστικών πρακτόρων, 65% στο Ταμείο της ΔΕΗ και έως 80% στο Επικουρικό Ταμείο Ασφάλισης Ναυτικών.Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να επικυρωθούν στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο που θα συγκαλέσει ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος.

Στην ατζέντα των εργασιακών βρίσκονται επίσης το ενδεχόμενο επαναφοράς της προσωποκράτησης για τους οφειλέτες του ΙΚΑ που οφείλουν πάνω από 150.000 ευρώ, η περικοπή των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% και η επιβολή επασφαλίστρου 0,1% στον τζίρο όλων των επιχειρήσεων μέσα στο 2012.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Κλειδώνουν οι μειώσεις στις επικουρικές Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">