ΤΡΙΤΗ, 27 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011 - ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ.
Σήμερα αναμένεται να παραδοθεί ο ηγούμενος για να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού ή σε κάποιο νοσοκομείο. Πώς φτάσαμε από τη διαβεβαίωση για άμεση παράδοση στη... δισκοπάθεια και το υψηλό σάκχαρο
Εξω από το Αγιον Ορος πληροφορήθηκε την Παρασκευή την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για την προφυλάκισή του ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, και αφού προηγουμένως είχε επισκεφθεί στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη τον βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κυριάκο Βελόπουλο. Ομως παρά την υπόσχεση που είχε δώσει την προηγουμένη ότι θα ανταποκριθεί σε ό,τι αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο, αντί να παραδοθεί αμέσως στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, έσπευσε να μπει στο Αγιον Ορος για να στηθεί το σκηνικό με την αρρώστια του.
Σε όσους επίσης έσπευσαν να επικαλεστούν πως η απόφαση για την προφυλάκιση θίγει το θρησκευτικό αίσθημα επειδή πάρθηκε παραμονές Χριστουγέννων, σημειώνεται πως στο Αγιον Ορος ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο και τα Χριστούγεννα γιορτάζονται 13 μέρες αργότερα, δηλαδή στις 7 Ιανουαρίου.
Χθες ωστόσο τελείωσαν τα περιθώρια και με το ιατρικό... άλλοθι του Εφραίμ και σήμερα πρέπει να παραδοθεί στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, καθώς από χθες το απόγευμα στις 4 έληξε η προθεσμία που του είχε δώσει ο εισαγγελέας της Θεσσαλονίκης.
Η... δισκοπάθεια και οι υψηλές τιμές του σακχάρου που επικαλούνταν δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συνέχιση της παραμονής του στο μοναστήρι και αναμένεται σήμερα να μεταφερθεί ή στις φυλακές Κορυδαλλού για να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο τους ή σε κάποιο άλλο δημόσιο νοσοκομείο, πιθανόν της Αττικής, όπου θα παραμείνει φρουρούμενος. «Η κατάστασή του έχει βελτιωθεί. Είναι εντελώς απύρετος και υποχωρούν οι πόνοι της δισκοπάθειας. Αύριο (σ.σ. σήμερα) μπορεί να βγει, ωστόσο, πρέπει να δούμε τον τρόπο μετακίνησής του, καθώς πρέπει να αποφευχθούν οι κραδασμοί», είπε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καρυών, Κωνσταντίνος Δοκουσλής. Ο Εφραίμ παραμένει στο κελί του, ενώ έξω από αυτό, στον αυλόγυρο της μονής, βρίσκονται δύο αστυνομικοί.
Το μεσημέρι του Σαββάτου, στη μονή Βατοπεδίου μετέβησαν ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Αντ. Παπαματθαίου και ο αστυνομικός διευθυντής Χαλκιδικής Κων. Παπουτσής για να του επιδώσουν το ένταλμα σύλληψής του και ζήτησαν να παραμείνει φρουρούμενος στο κελί του.
Το γεγονός προκάλεσε αντιδράσεις και στον νομικό κόσμο, καθώς δεν προβλέπεται προσωρινή κράτηση κατ' οίκον ή σε κελί και ο κρατούμενος εφόσον είναι ασθενής πρέπει να μείνει φρουρούμενος σε δημόσιο νοσοκομείο ή σε νοσηλευτικό ίδρυμα σωφρονιστικού καταστήματος.
Αντιδράσεις
Ενταση και υψηλοί τόνοι κυριάρχησαν στη χθεσινή τελευταία για το 2011 συνεδρίαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους, την οποία απασχόλησε και το θέμα του Εφραίμ.
Ο π. Ευδόκιμος, που ήταν αντιπρόσωπος της Μονής Βατοπεδίου στη σύναξη, σήκωσε τους τόνους και ζήτησε να καταδικαστεί η είσοδος του εισαγγελέα στο μοναστήρι για να επιδώσει το ένταλμα σύλληψης στον Εφραίμ, συνοδεία του αστυνομικού διευθυντή Χαλκιδικής, χωρίς να απευθυνθεί πρώτα στην Ιερά Επιστασία.
Ζήτησε μάλιστα την απομάκρυνση των αστυνομικών και απείλησε με έκτροπα αν συνεχιστεί η αστυνομική παρουσία.
Συνολικά 11 μονές ήταν υπέρ μιας σκληρής ανακοίνωσης, ενώ οι αντιπρόσωποι 9 μονών εμφανίστηκαν πιο διαλλακτικοί.
Η ανακοίνωση τελικά εκφράζει τη στήριξη της Ιεράς Κοινότητας στον ηγούμενο Εφραίμ και στους 120 μοναχούς της μονής Βατοπεδίου, ενώ παράλληλα θα σταλεί υπόμνημα στο υπουργείο Εξωτερικών, με το οποίο θα ζητείται να μην εισέρχεται κανένας κρατικός λειτουργός στο Αγιον Ορος και στα μοναστήρια του αν προηγουμένως δεν έχει λάβει σχετική άδεια από την Ιερά Επιστασία.
Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προσανατολίζονται να καταφύγουν οι συνήγοροι του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, σε μια ασυνήθιστη δικονομικά προσπάθεια να ανατρέψουν το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που διέταξε την προφυλάκισή του.
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χ. Αθανασίου (αρεοπαγίτης) επεσήμανε τη δεδομένη για όλους τους νομικούς θέση ότι η προφυλάκιση αποτελεί ένα εξαιρετικό μέτρο που πρέπει να διατάσσεται με μεγάλη προσοχή και φειδώ, προσθέτοντας ότι οφείλουν να είναι προσεκτικοί όσοι εκφέρουν γνώμη για μια απόφαση προφυλάκισης, χωρίς να γνωρίζουν το περιεχόμενο της δικογραφίας. Σε κάθε περίπτωση, ο Εφραίμ μπορεί να προσφύγει σε νέο Συμβούλιο Εφετών, προκειμένου να αποφυλακιστεί για λόγους υγείας.
Από παράγοντες της ρωσικής πλευράς, και κυρίως του Πατριαρχείου της Μόσχας, εκδηλώνεται μια απαράδεκτη επέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας και της ελληνικής δικαιοσύνης. Αυτό έχει σχέση και με τα επικοινωνιακά παιχνίδια που έχει στήσει τα τελευταία χρόνια με τους Ρώσους, το πρόσφατο επεισόδιο του οποίου παίχτηκε με την περιφορά της Αγίας Ζώνης στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας.
Οι Βατοπεδινοί ήλπιζαν ότι η ρωσική υποστήριξη από το Πατριαρχείο και τη ρωσική κυβέρνηση θα τους βοηθούσε επικοινωνιακά, ώστε να αποφύγουν την προφυλάκιση του Εφραίμ.
Μάλιστα, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου δεν προσήλθε να απολογηθεί στην ημερομηνία που είχε οριστεί και ζήτησε αναβολή με επίκληση την απουσία του στη Ρωσία για την περιοδεία της Αγίας Ζώνης.
Βρήκε, όμως, χρόνο στη διάρκεια αυτής της περιοδείας να επιστρέψει για λίγο στην Ελλάδα για να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, προκειμένου να του ανακοινώσει τη συγκρότηση ιδρύματος το οποίο σκοπεύει να βοηθήσει στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.
Τα ανταλλάγματα που πήρε η ρωσική πλευρά ήταν σημαντικά, αφού τα έσοδα που εισέρρευσαν στο παγκάρι από τους πιστούς και περιελάμβαναν, εκτός των άλλων, και την πώληση χιλιάδων αντιγράφων της Αγίας Ζώνης μοιράστηκαν μεταξύ του Πατριαρχείου της Μόσχας και των μητροπολιτών του, καθώς και του Ιδρύματος Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, το οποίο φέρεται ότι απηύθυνε την πρόσκληση.
Ο επικεφαλής των εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Ιγκόρ Γιακιμτσούκ, χαρακτήρισε την απόφαση για την προφυλάκιση του Εφραίμ «αβάσιμα σκληρή» και «αποκλειστικά πολιτικού χαρακτήρα», πηγές του Πατριαρχείου Μόσχας έκαναν λόγο για «πρωτοφανή αγριότητα», ενώ σε ανακοίνωσή του το Ιδρυμα Αποστόλου Ανδρέα κάνει λόγο για «ανεπίτρεπτη πολιτικοποίηση μιας δικαστικής απόφασης»
*Μετά την Χούντα του 1967 ΠΑΤΡΙΣ, ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, αναβίωση του Φαινομένου απο Φασίστες Ακροδεξιούς και μετά το σύνολο απο τα γνωστά δεδομένα σε όλους.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου