ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Ο Πούτιν έβγαλε στρατό και αστυνομία στους δρόμους της Μόσχας

Συγκρούσεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών με οπαδούς του Ρώσου πρωθυπουργού, που έβγαλε στρατό και αστυνομία στους δρόμους της πρωτεύουσας για να επαναφέρει την τάξη. Στοίχημα τώρα για τον Πούτιν η αντιστροφή του κλίματος εν όψει προεδρικών, μετά την πύρρειο νίκη του στις κάλπες για τη Δούμα.

Ο κύβος ερρίφθη. Ο άλλοτε «παντοδύναμος» Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι «άτρωτος», γεγονός που πυροδοτεί σκηνές χάους στο κέντρο της Μόσχας, με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να συγκρούονται με υποστηρικτές του Ρώσου πρωθυπουργού. Ωστόσο, ο Ρώσος πρωθυπουργός δεν είναι άνθρωπος που παραδίδει εύκολα τα όπλα. Υπό την πίεση των κατηγοριών για νοθεία στις κοινοβουλευτικές εκλογές, αντιμέτωπος με τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ετών και με τον στρατό και την αστυνομία να έχουν καταλάβει τους δρόμους της Μόσχας για να «εγγυηθούν» την τάξη, ο Πούτιν εμφανίζεται αποφασισμένος να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τους τρεις μήνες που απομένουν μέχρι τις προεδρικές εκλογές τον Μάρτη του 2012. Εως τότε ο Ρώσος πρωθυπουργός -ο οποίος βέβαια δεν αντιμετωπίζει κανέναν «σοβαρό» αντίπαλο στις ερχόμενες εκλογές- θέλει να έχει πετύχει την αναστροφή του κλίματος επιστρέφοντας στα πανηγυρικά ποσοστά δημοτικότητας, με σκοπό να διασφαλίσει το πολιτικό του μέλλον πέραν την επόμενης εξαετίας στον προεδρικό θώκο. Θα τα καταφέρει; Οι απόψεις διίστανται.

Μπορεί, όπως επισημαίνουν πολλά ΜΜΕ, ο Πούτιν να μην κινδυνεύει να χάσει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, αυτό όμως δεν φαίνεται να αρκεί στον Ρώσο ηγέτη, του οποίου το κόμμα μέχρι πρόσφατα μονοπωλούσε την πολιτική σκηνή. Οπως επισημαίνεται από αναλυτές, αυτό που ανησυχεί το Κρεμλίνο είναι η δυναμική που απέκτησαν τα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία ενίσχυσαν τα ποσοστά τους στη Δούμα αφαιρώντας από την παράταξη της Ενωμένης Ρωσίας την πολύτιμη πλειοψηφία των 2/3 που της επέτρεπε να προωθεί αλλαγές στο Σύνταγμα. Σύμφωνα με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, τα αποτελέσματα της Κυριακής πρέπει να ερμηνευτούν ως «η αρχή του τέλους» για τον Πούτιν. Οπως υποστηρίζουν, μπορεί σήμερα να είναι νωρίς για να μιλάει κανείς για «συσπείρωση» της αντιπολίτευσης, ωστόσο πρόκειται για ένα σενάριο που πλέον επεξεργάζονται όλοι...

Ο Πούτιν σε πολιτικό... σταυροδρόμι

Τα σενάρια για τα επόμενα βήματά του

Πολιτική απελευθέρωση ή ενίσχυση της καταστολής; «Πραγματιστική» στρατηγική ή προσφυγή στην παραδοσιακή πολιτική παροχών και επιδομάτων; Αυτοκριτική ή προσπάθεια εξεύρεσης... αποδιοπομπαίου τράγου; Από χθες οι αναλυτές προσπαθούν να προβλέψουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα του Βλαντιμίρ Πούτιν. Με το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας να αποσπά 238 έδρες σε σύνολο 450 (χάνοντας 77 έδρες), πολλά ΜΜΕ προεξοφλούν πως ο Ρώσος πρωθυπουργός θα ρίξει την εύθύνη της πτώσης των ποσοστών στον... Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Οπως υποστηρίζουν, οι δηλώσεις του Πούτιν περί «ευρέως ανασχηματισμού» μετά την εκλογή του στην προεδρία αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της μη τοποθέτησης τελικά του Μεντβέντεφ στην πρωθυπουργία! Οσοι πιστεύουν πως ο Πούτιν δεν θα δίσταζε να αθετήσει τη συμφωνία με τον άλλοτε προστατευόμενό του, υποστηρίζουν πως τη θέση του θα αναλάβει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κούντριν.

Την ίδια ώρα, η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί σχεδόν βέβαιο πως, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, ο Πούτιν αναμένεται να βάλει το χέρι στην τσέπη ανακοινώνοντας νέες κοινωνικές παροχές και επιδόματα προκειμένου να ξανακερδίσει τις «καρδιές» των πολιτών που είδαν το βιοτικό τους επίπεδο να πέφτει τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, πολιτικοί αντίπαλοι του Ρώσου πρωθυπουργού φοβούνται πως η πτώση της δημοτικότητας του τελευταίου, σε συνδυασμό με τα εκλογικά αποτελέσματα, θα οδηγήσει σε περισσότερη καταστολή, καθώς ο Πούτιν «θα προσπαθήσει να παραμείνει στην κορυφή με νύχια και με δόντια».

Συμπλοκές

Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις κυβέρνησης και Αστυνομίας, διαδηλωτές κατέβηκαν ξανά στους δρόμους της Μόσχας διαμαρτυρόμενοι για εκλογική νοθεία και ζητώντας «μια Ρωσία χωρίς τον Πούτιν». Τα αίματα άναψαν όταν οι διαδηλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με υποστηρικτές του Πούτιν, με αποτέλεσμα να σημειωθούν συμπλοκές τόσο ανάμεσά τους όσο και με τους δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή. Τη Δευτέρα είχε πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαδήλωση των τελευταίων ετών και οι Αρχές έκαναν 300 συλλήψεις, περνώντας χειροπέδες και στον διάσημο μπλόγκερ Αλεξέι Ναβάλνι.


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ο Πούτιν έβγαλε στρατό και αστυνομία στους δρόμους της Μόσχας Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">