ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Κακούργημα τα χρέη στο Δημόσιο (Tόσες δεκαετίες τι κάνανε ρε;)

Σε αναμόρφωση του «ποινολογίου» για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο και τη φοροδιαφυγή προχωρά η κυβέρνηση μετά το φιάσκο με τις συλλήψεις και το αυτόφωρο οφειλετών του Δημοσίου.
Σε δραστική αναμόρφωση του «ποινολογίου» για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο και τη φοροδιαφυγή προχωρά η κυβέρνηση μετά το φιάσκο με τις συλλήψεις και το αυτόφωρο οφειλετών του Δημοσίου. Στόχος είναι να κλείσουν τα παράθυρα του νόμου μέσα από τα οποία ξεγλιστρούν οι παραβάτες.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα μπει τέλος στην ασυλία που παρέχει στους φοροφυγάδες το άρθρο 99 πτωχευτικού κώδικα, ενώ οι μεγαλοοφειλέτες θα διώκονται για κακούργημα και όχι για πλημμέλημα. Η σκλήρυνση της στάσης του υπουργείου Οικονομικών είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι οι περισσότεροι από τους μέχρι στιγμής συλληφθέντες για χρέη στο Δημόσιο αφέθησαν ελεύθεροι χωρίς να καταβάλουν ούτε ευρώ στο Δημόσιο.

Οι νέες ρυθμίσεις που αποφασίσθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής υπό τον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο προβλέπουν μεταξύ άλλων:

Αλλαγές στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα που εκμεταλλεύονται οι οφειλέτες για να αναστείλουν κάθε διωκτικό μέτρο εναντίον τους και να αποφύγουν την πληρωμή των χρεών τους. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη διάταξη του πτωχευτικού κώδικα δεν επιτρέπει στις αρχές να λάβουν μέτρα εναντίον εκείνων που έχουν υπαχθεί στο άρθρο 99.

Τέλος η ασυλία

Ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Οικονομικών Δ. Κουσελάς και άλλοι 15
βουλευτές με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή ζητούν να εκλείψει η ασυλία των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου μέσω της υπαγωγής στο άρθρο 99, αφού όπως αναφέρουν «αρκετοί εξ αυτών, ενώ έχουν σημαντικές οφειλές στο Δημόσιο από φόρους, πρόστιμα κλπ. άνω των 150.000 ευρώ, συνήθως πολλών εκατομμυρίων, αφήνονται ελεύθεροι από τα δικαστήρια, αφού οι εταιρείες τους έχουν προλάβει να υπαχθούν στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, επομένως αναστέλλεται κάθε διωκτικό μέτρο εναντίον τους, ακόμη και εάν η δίωξη αφορά καθυστερήσεις απόδοσης φόρων στο Δημόσιο, ασφαλιστικές εισφορές κλπ.».

Μετατροπή του αδικήματος της μη καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο από πλημμέλημα σε κακούργημα για χρέη που υπερβαίνουν ένα όριο, πιθανότατα τα 150.000 ευρώ. Ετσι όσοι δεν πληρώνουν ή δεν ρυθμίζουν τα χρέη τους θα βρίσκονται αντιμέτωποι με ποινές πολυετούς φυλάκισης μη εξαγοράσιμες. «Το θέμα δεν είναι να γεμίσουν οι φυλακές, αλλά τα ταμεία» σημειώνει χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζοντας ότι η αυστηροποίηση των ποινών θα αποδώσει εισπρακτικά.

Επίσης στη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής αποφασίστηκε ακόμη:

Να κατηγοριοποιηθούν οι οφειλέτες του Δημοσίου ανάλογα με το ύψος των οφειλών τους με προτεραιότητα τους οφειλέτες με τα μεγαλύτερα χρέη.

Να δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα Ελλήνων που «φυγάδευσαν» καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού χωρίς αυτές να δικαιολογούνται από τα εισοδήματα ή την περιουσία τους. Η δημοσιοποίηση της λίστας θα γίνει μόλις η Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα δώσει το «πράσινο φως».

Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι «πόθεν έσχες» στους καταθέτες της Ελβετίας.

Να μειωθούν ή και να καταργηθούν πρόστιμα για ορισμένες τυπικές φορολογικές παραβάσεις.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Κακούργημα τα χρέη στο Δημόσιο (Tόσες δεκαετίες τι κάνανε ρε;) Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">