ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Αφαίμαξη για 4 εκατ. φορολογούμενους


Πάνω από 1.500 € κατά κεφαλήν αφαίμαξη για 4 εκατ. φορολογούμενους

Κάθε μήνα και μια λυπητερή στην πόρτα του σπιτιού μας

Aπώλειες πάνω από 1.500 ευρώ κατά μέσον όρο το τρέχον έτος θα έχουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, επιτηδευματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω της αύξησης της φορολογίας στο εισόδημα και την ακίνητη περιουσία.

Το φορτίο θα προέλθει από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, τη διπλή εισφορά αλληλεγγύης, το ψαλίδισμα των φοροαπαλλαγών κατά 50%, το ειδικό τέλος των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και το αυξημένο τέλος επιτηδεύματος.
Ειδικά με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων ακόμα και οι φορολογούμενοι που το 2011 είχαν μηνιαίες αποδοχές πάνω από 420 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβάλλουν την Άνοιξη.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 4.000.000 νοικοκυριά θα πληρώσουν για το εισόδημα και τις κατοικίες επιπλέον 6,028 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η κατά κεφαλήν επιβάρυνση θα ανέλθει στα 1.507 ευρώ.

Διπλή εισφορά

Η φορολογική αφαίμαξη θα πραγματοποιείται κατά κύματα και θα κορυφωθεί μετά τον Απρίλιο, οπότε θα καταφθάνουν οι λυπητερές για το τέλος των ακινήτων του 2012 και τα εκκαθαριστικά από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, τα οποία θα είναι φουσκωμένα λόγω του αυξημένου φόρου από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου κατά 7.000 ευρώ και της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα περσινά εισοδήματα.

Επισημαίνεται ότι η εισφορά του 2012 για τους μισθωτούς και συνταξιούχους παρακρατείται από την 1-1-2012 από τις μηνιαίες αποδοχές μαζί με τον πρόσθετο φόρο που προκύπτει από τη μείωση του αφορολόγητου.
Την άνοιξη αρχίζει ο μεγάλος Γολγοθάς για τους φορολογούμενους.

Κι αυτό γιατί από τον Απρίλιο και μετά θα αρχίσουν να καταφθάνουν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί της ΔΕΗ με το ειδικό τέλος των ακινήτων για το 2012, καθώς και τα πρώτα καυτά σημειώματα από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Το ειδικό τέλος των ακινήτων εκτός απρόοπτων φορολογικών ανατροπών στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας (αύξηση αντικειμενικών τιμών, συγχώνευση των φόρων στα ακίνητα σε έναν ενιαίο φόρο, κατάργηση των απαλλαγών για οικόπεδα και αγροτεμάχια) δεν θα διαφέρει ως προς το ποσό από εκείνο του 2011 και θα μπορεί να πληρωθεί σε πέντε διμηνιαίες δόσεις έναντι δύο που ίσχυσαν για το 2011.

Την πλέον, όμως, δυσάρεστη έκπληξη για τους φορολογούμενους επιφυλάσσουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα για τον φόρο εισοδήματος. Πολλοί δεν θα πιστεύουν στα μάτια τους όταν αντικρίσουν το τελικό ποσό του φόρου που θα τους καλεί η Εφορία να πληρώσουν για τα περσινά εισοδήματα.
Κι αυτό γιατί στο εκκαθαριστικό θα ενσωματώνεται ο πρόσθετος φόρος από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ, η εισφορά αλληλεγγύης για το 2011, το τέλος επιτηδεύματος για όσους έχουν δελτίο παροχής υπηρεσιών, καθώς και η αύξηση του φόρου από τη μείωση στο 10% από 20% των εκπτώσεων για τις αφορολόγητες δαπάνες (τόκοι στεγαστικών δανείων, γιατροί, νοσήλια, ενοίκια, ασφάλιστρα, ασφαλιστικές εισφορές κ.ά.).

Το μπόνους

Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι για να δικαιούνται το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να συνυποβάλουν με τη φετινή φορολογική δήλωσή τους αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους. Το φορο-μπόνους για τις περισσότερες αποδείξεις έχει καταργηθεί, αλλά παραμένει η επιβολή φόρου 10% στην περίπτωση που οι αποδείξεις είναι χαμηλότερες σε αξία από τις απαιτούμενες (ο φόρος επιβάλλεται στη διαφορά).
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αφαίμαξη για 4 εκατ. φορολογούμενους Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">