ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Οδηγός για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Οδηγός για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Δείτε 13 κρίσιμες απαντήσεις για το πώς θα αντιμετωπίσετε τις αυξημένες υποχρεώσεις σας. Στη Θήβα, με απόφαση του Ειρηνοδικείου οφειλέτης απαλλάσσεται του μεγαλύτερου μέρους των χρεών του και καλείται να καταβάλει στην τράπεζα μόλις 9.600 ευρώ. Με δόσεις η αποπληρωμή μέσα στα επόμενα 4 χρόνια

Τη διαγραφή του εντυπωσιακού ποσού των 367.122 ευρώ (!) που βάρυνε δανειολήπτη για οφειλές του σε τράπεζες αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Θήβας. Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη διαγραφή χρέους από τα δικαστήρια που κρίνουν τις σχετικές αιτήσεις οφειλετών, οι οποίοι επικαλούνται τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ο εν λόγω δανειολήπτης χρωστούσε 376.722 ευρώ και μετά την απόφαση θα καταβάλει τελικά μόνο 9.600 ευρώ σε δόσεις μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση (αριθμός 17/2011 που δημοσιεύτηκε στις 12/12/2011) αναδεικνύει σαφώς πως και ο εγγυητής βαρύνεται με τις ίδιες δανειακές υποχρεώσεις του πρωτοοφειλέτη. Στην προκειμένη περίπτωση στη συνολική του οφειλή (των 376.722 ευρώ) συμπεριλαμβάνεται και ποσό 231.383,57 ευρώ, τα οποία είναι χρέη της εν διαστάσει συζύγου του και στα οποία ο ίδιος είχε μπει ως εγγυητής (πρόκειται για τρία στεγαστικά και δύο καταναλωτικά δάνεια).

Το υπόλοιπο ποσό ήταν χρέη του ίδιου του δανειολήπτη από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην απόφαση: Ο αιτών είναι ιδιωτικός υπάλληλος, με μισθό 1.110 ευρώ και στερείται άλλων εισοδημάτων. Δεν έχει καθόλου περιουσιακά στοιχεία (εκτός από μία μικρή μοτοσικλέτα) και διαμένει ως φιλοξενούμενος στο σπίτι των υπερήλικων γονέων του, τους οποίους και διατρέφει. Παράλληλα συνεισφέρει στις δαπάνες της φοιτήτριας κόρης του, η οποία μισθώνει (αντί 200 ευρώ) διαμέρισμα στην Αθήνα. Το δικαστήριο δέχτηκε την επίκληση του οφειλέτη περί «μόνιμης αδυναμίας του» να εξοφλήσει τα χρέη του, απορρίπτοντας τον προβαλλόμενο ισχυρισμό των τραπεζών πιστωτών του που τον «κατηγόρησαν» ότι προέβη σε «υπερδανεισμό», αν και δεν διέθετε οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου που αντικρούει αυτήν την αιτίαση της τράπεζας, «δεν νοείται δολιότητα του οφειλέτη επειδή ανέλαβε κάποια δανειακή υποχρέωση», καθώς η εν λόγω «εξυπηρέτηση» από πλευράς της τράπεζας είναι ?ούτως ή άλλως? «επισφαλής».

Βάσει αυτού του σκεπτικού, η αίτηση του δανειολήπτη περί διαγραφής χρεών έγινε δεκτή και κρίθηκε «βάσιμη». Ετσι θα πληρώσει στις τράπεζες (αντί του αρχικού συνολικού ποσού των 376.722 ευρώ που χρωστούσε) 9.598,56 ευρώ μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μετά τη συγκεκριμένη δικαστική ρύθμιση-ανάσα για τον καταναλωτή, η πρώτη τράπεζα θα λάβει το ποσό των 510 ευρώ, η δεύτερη 1.425, η τρίτη 360, η τέταρτη 266, η πέμπτη 1.140 ευρώ. Στην έκτη τράπεζα που περιλαμβάνει την οφειλή της εν διαστάσει συζύγου του στην οποία ήταν εγγυητής, ο δανειολήπτης θα πληρώσει το μεγαλύτερο ποσό σε δόσεις: 5.895,36 ευρώ (συνολικό ποσό για όλες τις δόσεις: 9.598,56 ευρώ).
Ηράκλειο

Διαγραφή χρέους για άνεργη
«Κούρεμα» χρέους περίπου 250.000 ευρώ αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου για την περίπτωση μιας 30χρονης άνεργης δανειολήπτριας. Είναι σημαντικό ότι το δικαστήριο προστατεύει την κύρια κατοικία της δανειολήπτριας, μια διώροφη κατοικία, αλλά και ένα αυτοκίνητο, κυκλοφορίας του 2006. Σύμφωνα με την Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, η 30χρονη είναι άνεργη από το 2009. Είχε χρέη σε τρεις τράπεζες από οχτώ συνολικά δάνεια, ύψους, 318.766 ευρώ. Με βάση τη δικαστική απόφαση, η 30χρονη καλείται να πληρώσει σε βάθος 15ετίας το ποσό των 68.766 ευρώ σε 180 μηνιαίες δόσεις.
13 ερωτήσεις - απαντήσεις

Οδηγός για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Σε δεκατρείς βασικές ερωτήσεις αναζητούν εναγωνίως απαντήσεις υπερχρεωμένοι δανειολήπτες προκειμένου να απεμπλακούν από τις οφειλές τους στις τράπεζες. Η κ. Αννα Κορσάνου, δικηγόρος, υποψήφια διδάκτωρ Νομικής, με εξειδίκευση σε νομικά θέματα για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δίνει τις απαντήσεις:

1 Είμαι εγγυητής σε ένα δάνειο που πήρε κάποιος άλλος και βρίσκομαι σε αδυναμία πληρωμής. Προστατεύομαι;
Ο εγγυητής δεν προστατεύεται. Οι αιτήσεις της τράπεζας προς τον εγγυητή παραμένουν αλώβητες. Ο εγγυητής πρέπει να πάει στο Ειρηνοδικείο και να κάνει ξεχωριστή αίτηση.
2 Εχω μία πρώτη κατοικία και ένα εξοχικό. Τι γίνεται σ΄αυτή την περίπτωση;
Ο νόμος προστατεύει την κύρια κατοικία του οφειλέτη. Για τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία ο δικαστής θα κρίνει αν θα προστατευθούν ή θα εκποιηθούν.
3 Εχω πάρει δάνειο με εγγυητή τον πατέρα μου. Κινδυνεύει η περιουσία της συζύγου μου;
Κινδυνεύει η περιουσία του πατέρα που είναι εγγυητής. Η περιουσία της συζύγου δεν κινδυνεύει εφόσον δεν έχει συμμετοχή στο δάνειο.
4 Εχω οφειλές προς την Εφορία. Μπορώ να βοηθηθώ από αυτόν τον νόμο;
Οχι, στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά δεν υπάγονται οφειλές και πρόστιμα προς το Δημόσιο κ.λπ.
5 Αν έως την εκδίκαση της υπόθεσης η τράπεζα θέλει να κάνει κατάσχεση στο σπίτι μου, τι θα κάνω;
Με ασφαλιστικά μέτρα του νόμου 3869/2010 ο δανειολήπτης μπορεί να μπλοκάρει την κατάσχεση μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του Ειρηνοδικείου.
6 Μπορώ να πάω μόνος μου στο Ειρηνοδικείο επειδή δεν μπορώ να πληρώνω δικηγόρο;
Ναι. Επιτρέπεται η αυτοπρόσωπη παράσταση στο Ειρηνοδικείο.
7 Είμαι εταίρος ομόρρυθμης εταιρείας. Μπορώ να υπαχθώ στις ρυθμίσεις του νόμου;
Οχι, καθώς ο ομόρρυθμος εταίρος θεωρείται έμπορος (έχει δηλ. πτωχευτική ικανότητα) και άρα δεν υπάγεται στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
8 Η αίτησή μου στο Ειρηνοδικείο απορρίφθηκε. Τι κάνω από εδώ και πέρα;
Ο δανειολήπτης μπορεί να υποβάλει έφεση ή να κάνει νέα αίτηση.
9 Εχω κάνει αίτηση στο Ειρηνοδικείο. Προστατεύομαι από τις τράπεζες μέχρι να βγει η απόφαση;
Οχι. Οι τράπεζες μπορούν να προχωρήσουν σε διαταγή πληρωμής, κατάσχεση κ.λπ. Ωστόσο, ο δανειολήπτης μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία π.χ με ασφαλιστικά μέτρα.
10 Εκδόθηκε θετική απόφαση στο Ειρηνοδικείο για την περίπτωσή μου. Η τράπεζα μπορεί να κάνει κάτι άλλο από εδώ και πέρα;
Ναι, έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση.
11 Για πόσο καιρό θα είμαι στον «Τειρεσία»;
Οσο διαρκεί η ρύθμιση, συν τρία χρόνια μετά το τέλος της ρύθμισης.
12 Ηλθε στο σπίτι μου διαταγή πληρωμής με δικαστικό επιμελητή. Τι μπορώ να κάνω;
Μέσα σε 15 ημέρες από την κοινοποίηση πρέπει να ασκηθεί ανακοπή και αίτηση αναστολής κατά της διαταγής πληρωμής.
13 Μπορεί ο δικαστικός επιμελητής να μου πάρει τα έπιπλα;
Οχι. Δεν κατάσχονται πράγματα προσωπικής χρήσης.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Οδηγός για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">