ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Νικολά Σαρκοζί: Σκληρή λιτότητα περιμένει τους Γάλλους

«Υποβαθμισμένος» Σαρκοζί με την υποβάθμιση της Γαλλίας

Η απώλεια του τριπλού Α μειώνει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες επανεκλογής του Γάλλου προέδρου 100 μέρες πριν από τις κάλπες. Ο Ν. Σαρκοζί επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις εξαγγέλλοντας σαρωτικές μεταρρυθμίσεις και σκληρή λιτότητα.

Σκληρή λιτότητα και καταιγισμός μεταρρυθμίσεων περιμένουν τους Γάλλους, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του... «υποβαθμισμένου» Νικολά Σαρκοζί. Την ώρα που καταγράφεται νέα πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ενώ η υποβάθμιση της Γαλλίας και άλλων οκτώ χωρών της ΕΕ οδηγούν ορισμένους οικονομολόγους στην πρόβλεψη «εφιαλτικών» εξελίξεων, ο Σαρκοζί φαίνεται να μην έχει συνέλθει ακόμη από το «χαστούκι» της Standard & Poor's.
Μόλις 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, η υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από ΑΑΑ σε ΑΑ+ έπεσε σαν βόμβα στο Παρίσι, μειώνοντας ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες επανεκλογής του Γάλλου προέδρου.

Παρά το αρχικό «μούδιασμα» στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Σαρκοζί (ανακουφισμένος και από τη διατήρηση του ΑΑΑ από τη Moody's) προσπάθησε χθες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις υποβαθμίζοντας τη σημασία του τριπλού Α και επισημαίνοντας πως η χώρα θα προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα ανακοινωθούν στα τέλη του μήνα.

Η υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's «ψαλίδισε» σημαντικά το ενδεχόμενο επανεκλογής του Ν. Σαρκοζί στη γαλλική προεδρία
Η υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's «ψαλίδισε» σημαντικά το ενδεχόμενο επανεκλογής του Ν. Σαρκοζί στη γαλλική προεδρία
Εν τω μεταξύ, η υποβάθμιση είχε ως αποτέλεσμα να πέσουν στις δημοσκοπήσεις τόσο ο Σαρκοζί όσο και ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Φρανσουά Ολάντ.

Οπως επισήμαιναν χθες αναλυτές, παρά το γεγονός ότι η ψαλίδα που χωρίζει τον προπορευόμενο Ολάντ από τον Σαρκοζί έχει κλείσει σημαντικά, ο απερχόμενος πρόεδρος συνεχίζει να υπολείπεται αρκετές μονάδες και η υποβάθμιση της Γαλλίας κάθε άλλο παρά τον βοήθησε.

Βέβαια, παρά τις προσπάθειες των Σοσιαλιστών να ταυτίσουν την υποβάθμιση με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως «δεν υποβαθμίστηκε η γαλλική οικονομία, αλλά οι πολιτικές του Σαρκοζί», οι ψηφοφόροι φαίνεται να έχουν αντίθετη άποψη. Σύμφωνα με έρευνες, οι Γάλλοι θεωρούν υπεύθυνους τόσο την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα να είναι οι «αντι-συστημικοί» υποψήφιοι εκείνοι που εμφανίζονται ενισχυμένοι μετά την υποβάθμιση.

ΚΑΥΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΑΠΟ ΤΗ «ΛΙΜΠΕΡΑΣΙΟΝ»
Εχασε το «Α» και ο Γάλλος πρόεδρος...

  • Η εφημερίδα τονίζει πως αυτό που κόστισε περισσότερο είναι ότι η Γερμανία έμεινε στο απυρόβλητο
Μαζί με τη Γαλλία έχασε ένα «Α» και ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας. Η γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν» κυκλοφόρησε την επομένη της υποβάθμισης από τη Standard & Poor's με τον εντυπωσιακό τίτλο «Σ ΡΚΟΖΙ» στο πρωτοσέλιδό της. Σύμφωνα με την έγκριτη εφημερίδα, αυτό που έχει κοστίσει περισσότερο στον Γάλλο πρόεδρο δεν είναι τόσο η -φημολογούμενη εδώ και μήνες- υποβάθμιση του Παρισιού, αλλά το γεγονός ότι το Βερολίνο έμεινε στο απυρόβλητο με αποτέλεσμα να χάσει η χώρα του την (έστω και τυπική) ισότιμη θέση εντός του «γαλλογερμανικού άξονα».

Το κύριο άρθρο της «Λιμπερασιόν» υποστηρίζει μάλιστα πως, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι ανέμεναν πως αργά ή γρήγορα η οικονομία της χώρας θα υποβαθμιζόταν, ο Γάλλος πρόεδρος έχασε το χρώμα του στο άκουσμα της ανακοίνωσης του οίκου αξιολόγησης την περασμένη Παρασκευή.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σαρκοζί πίστευε πως είχε καταφέρει να «επιβληθεί» στους οίκους αξιολόγησης χάρη στη συμφωνία με τη Γερμανία στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη.

Μ. ΡΑΧΟΪ
Στήριξη στον Γάλλο πρόεδρο


Συνεπιβάτης στο «πολεμικό άτι» του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι είναι χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κατά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο, αναφερόμενος στην πρόταση Σαρκοζί για επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές (φόρος Τόμπιν). Οπως τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την εκλογική του νίκη: «Η Ισπανία προσφέρει την υποστήριξή της στη δασμολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, το πολεμικό άτι του κου Σαρκοζί».

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε στη σφοδρή κριτική που δέχεται στη Γαλλία για την υποβάθμιση της χώρας από τη Standard & Poor's κατά μία μονάδα (από ΑΑΑ σε ΑΑ+) λέγοντας: «Είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι αυτή η εξέλιξη δεν αλλάζει τίποτα. Πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμα, πρέπει να μειώσουμε τα έξοδα, πρέπει να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και να πάρουμε το μονοπάτι της ανάπτυξης».

Οπως έγινε γνωστό, ο Νικολά Σαρκοζί είχε προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον βασιλιά Χουάν Κάρλος, για να του απονεμηθεί το παράσημο του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος, που είναι η ανώτερη ισπανική τιμητική διάκριση.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Νικολά Σαρκοζί: Σκληρή λιτότητα περιμένει τους Γάλλους Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">