ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ >

Οργιο φοροδιαφυγής στα μικρά καταστήματα


Οι αναλυτές της τράπεζας διαπίστωσαν ότι η πτώση στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ) περιορίστηκε στο 0,4%, ενώ η αντίστοιχη πτώση στα μικρά καταστήματα τροφίμων - ποτών - καπνού ανήλθε «στο εξαιρετικά ανησυχητικό και άκρως εντυπωσιακό 19,7%»

Οργιο φοροδιαφυγής στα μικρά καταστήματα. Το επισημαίνει στο χθεσινό της Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων η Alpha Bank.

Οι αναλυτές της τράπεζας εξετάζοντας τη μεγάλη πτώση του γενικού δείκτη λιανικών πωλήσεων τον Οκτώβριο 2011 διαπιστώνουν ότι στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ) η πτώση περιορίστηκε στο 0,4%, ενώ η αντίστοιχη πτώση στα μικρά καταστήματα τροφίμων- ποτών- καπνού ανήλθε «στο εξαιρετικά ανησυχητικό και άκρως εντυπωσιακό 19,7%».

Ακριβώς αντίστροφη ήταν, συνεχίζουν, η επίδοση των ανωτέρω τομέων τον Οκτώβριο του 2010, όταν ακόμη οι καταναλωτές μάζευαν αποδείξεις για να επιτύχουν υψηλότερη φορολογική απαλλαγή. Η πτώση του όγκου πωλήσεων των μεγάλων καταστημάτων ήταν τότε στο 9,1% και των μικρών στο 4,5%. Επίσης τον Οκτώβριο του 2011 η αξία των πωλήσεων εκτός καταστημάτων (αγορές από απόσταση) σημείωσε κάθετη πτώση κατά 33,4% από 13,4% τον Οκτώβριο του 2010.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στα πολυκαταστήματα ένδυσης - υπόδησης, επίπλων και οικιακού εξοπλισμού, σε σχέση με τα μικρά καταστήματα.

Στους μεγάλους παρατηρήθηκε μηδενική μεταβολή στον όγκο πωλήσεων τον Οκτώβριο 2011 (από πτώση 10,6% τον Οκτώβριο του 2010). Αντίθετα στα μικρά καταστήματα ένδυσης - υπόδησης παρατηρήθηκε τεράστια πτώση του όγκου πωλήσεων κατά 29,8% (από 10,4% έναν χρόνο πριν). «Η διαφορά είναι προφανώς ότι στα μεγάλα καταστήματα τίποτα δεν αγοράζεται χωρίς απόδειξη».

Ο αυξανόμενος όγκος των μη καταγεγραμμένων συναλλαγών στο λιανικό εμπόριο αποτελεί προφανώς βασικό παράγοντα που επηρεάζει την καταγεγραμμένη αξία και τον καταγεγραμμένο όγκο των πωλήσεων, σημειώνουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank.

Οι αναλυτές της τράπεζας υπογραμμίζουν ακόμα: Η ύφεση επιβαρύνει την οικονομία, όμως φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή «καλύπτονται κυρίως πίσω από την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να εφαρμόσει αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπισή της».


Απασχολείται το 11,2% του συνόλου
Ιδιοκτήτες το 44,5% των εργαζομένων στο λιανεμπόριο

Ο αυξανόμενος όγκος των μη καταγεγραμμένων συναλλαγών στο λιανικό εμπόριο αποτελεί προφανώς βασικό παράγοντα που επηρεάζει την καταγεγραμμένη αξία και τον καταγεγραμμένο όγκο των πωλήσεων, σημειώνουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank. Το λιανικό εμπόριο αντιπροσώπευε το 5% του ΑΕΠ την περίοδο 2000-2011 και το 2010 το 11,2% του συνόλου των εργαζομένων απασχολούνταν στο λιανικό εμπόριο (έναντι 10,8% το 2010). Επισημαίνεται ότι το 44,5% των απασχολούμενων στο λιανεμπόριο είναι ιδιοκτήτες και συγγενικά πρόσωπα. Μάλιστα το ποσοστό αυτό είναι διπλάσιο σε σχέση με την Eυρωζώνη.
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Οργιο φοροδιαφυγής στα μικρά καταστήματα Rating: 5 Reviewed By: Glyfadaweb
f="https://unpkg.com/video.js/dist/video-js.css" rel="stylesheet">